Foto: Väsby Hockey

Det var före Tre Kronors match mot Finland som den nya huvudsponsorn Beijer delade ut sitt nyinstiftade Eldsjälsstipendium. Efter att hockeysverige under vintern dränkt Beijer med nomineringar hade juryn till slut valt ut tre finalister. Vinnaren blev Hannu ”Honta” Heinola – efter nästan 50 år i hockeyns tjänst. 

Hannu flyttade från hemlandet Finland 1961 för att bosätta sig i Sverige. Sex år senare antog han rollen som materialare hos stockholmsklubben Väsby IK. 49 år senare är han fortfarande kvar. Exakt vad det är som fått honom att stanna är svårt att säga, men det är tydligt hur uppskattad han är nere i Vilundahallens katakomber. Både gamla och nya spelare vittnar om en hårt jobbande person som ser det som sin plikt att ingenting ska vara omöjligt.

Hannu Heinola

Foto: Vasbyhockey.se

”Honta har alltid satt plikten framför allt. Även när det blåst storm och snön fallit i stora mängder har han funnits på plats i ishallen vid utsatt klockslag trots att vägarna från hans hus i Roslagen till Väsby varit nästan ofarbara”, berättar en av klubbens ordförande från 80-talet.

Decennier senare är det samma hjälpsamma och dedikerade person som beskrivs.

”Alltid där först och går sist. Förutom att han är bäst på det han gör, vilket får oss spelare att känns oss extra omhändertagna, tvekar han inte att hjälpa till med saker som kanske egentligen är utanför hans ansvarsområde”, fortsätter Micke Lengmo, back i årets Väsby-trupp.

Hannu själv var trots lovorden och sin långa erfarenhet förvånad när juryn från Beijer ringde.

”Det var en stor överraskning, jag visste ingenting. Jag blev nervös, jag är ju blyg av mig och visste inte vad jag skulle säga”, säger han i en intervju med Vi i Väsby.

Väsby IK’s legendariske materialare, som redan har sin tröja upphängd i taket på Vilundahallen, får nu en prissumma att fördela valfritt inom föreningen. Och Hannu vet vart hans pengar ska gå.

”A-laget. Jag skulle önska att det går till matpengar, nu betalar killarna själva. Jag gillar när spelarna trivs.”

Finalisterna till Beijers Eldsjälsstipendium var förutom Hannu, Tommie Andersson från Vimmerby Hockey, samt Björn och Tina Lundkvist från Enköping SK Hockey. Nu hoppas Peter Austler, Marknadschef hos Beijer Byggmaterial, kunna fortsätta traditionen med att uppmärksamma hockeysveriges viktigaste doldisar.

”Vi på Beijer vill stärka svensk ishockey och bygga den ännu starkare ute i vårt land. Vi vet att de flesta lokala ishockeyklubbar har en eller flera eldsjälar som sliter på i det dolda och ger massor av sin fritid för ideellt arbete. Allt detta för att våra barn och ungdomar ska få göra det som de brinner för, spela hockey. Det är dessa personer som vi vill uppmärksamma och hylla med detta pris”.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här