Att nå Stanley Cup-slutspel är en dröm för de flesta hockeyspelarna. Här ställs de sexton bästa NHL-lagen mot varandra i ett fullspäckat slutspel som bjuder på en mängd spännande matcher. Till Stanley Cup kvalificerar sig de tre bästa lagen ur varje division, samt två ytterligare lag ur varje konferens, där det slutligen är ett lag från varje konferens som möts i den stora finalen.

På den här sidan kommer vi framöver att publicera ett slutspelsträd i samband med att lagen till Stanley Cup 2020 blir klara. Dessutom kommer du här hitta datum och tider för samtliga slutspelsmatcher.

Stanley Cup-slutspelet 2020

Samtliga slutspels-möten spelas i bäst av sju matcher, vilket gör att varje vinst är otroligt viktig för avancemang. De 16 lagen inleder slutspelet med åttondelsfinaler, som sedan följs av kvartsfinaler, semifinaler och slutligen den stora finalen. Varje säsong spelas slutspelet under perioden april-juni och först efter det vet vi vilket lag som blir nya mästare.

Till slutspelskampen i NHL går som vi redan nämnt de lag som presterar allra bäst under ligans gruppspel. Dock är det inte alltid så att det lag som toppar ligatabellen tar hem Stanley Cup-titeln i slutändan. För säsongen 2017/2018 var det Nashville Predators som tog hem flest poäng under grundserien, men under slutspelet fick man se sig utslagna redan i kvartsfinalen. Istället blev det Washington Capitals som tog hem titeln. De kom i sin tur sexa i den kompletta NHL-tabellen för säsongen.

Det är också ofta så att en mästare tas fram innan de sju inplanerade matcherna har spelats. Senast som finalkampen gått till en sjunde match var 2011 och efter det har fem eller sex matcher varit standard. 1998 var senaste gången som ett lag vann finalen med 4-0 i matcher.

Stanley Cup´s Historia

Stanley Cup är den äldsta och mest anrika trofén i Nordamerikanska proffs-idrotten, och en av de mest välkända pokaler i världen. Pokalen fick sitt namn från engelsmannen Sir Frederick Arthur Stanley, efter att han donerat pokalen till ligan år 1926.

Montreal Canadians var det första lagen som lyfte pokalen, och har sen dess samlat ihop flest Stanley Cup-vinster av samtliga lag i NHL. Canadians har vunnit Stanley Cup hela 23 gånger, och har även rekordet för flest antal vinster i rad, då de vann fem gånger mellan 1956 och 1960. Toronto Maple Leafs ligger två på listan med sina 13 Stanley Cup-ringar.

Stanley Cup-pokalen är den enda pokalen i världen där varje spelare som någonsin vunnit står inristad i den fysiska trofén. Detta har lett till att pokalen blivit större med åren, då delar har fåtts läggas till för att få plats med namnet på alla vinnare. På senare år har delar av pokalen fått tas bort och ersättas av nya vinnare. De äldre delarna förvaras nu i “Lord Stanleys Vault” i Hockey Hall of Fame.

När ett lag vinner Stanley Cup hålls en traditionsenlig parad i staden där laget kommer ifrån för att fira en av de största bedrifterna i världs-idrotten. Paraden tar vid veckan efter att laget vunnit vilket oftast är i mitten av Juli. Efter att laget firat tillsammans får varje spelare och ledare i organisationen ha pokalen för sig själv i 24 timmar, en tradition som är unik för NHL. Oftast väljer spelarna att ta hem pokalen till sina hemstäder för att låta supportrarna se den mytomspunna pokalen. Denna tradition har gjort att pokalen rest över hela världen, och för att förhindra att Stanley Cup-pokalen stjäls är trofén alltid vaktad av två heltidsanställda säkerhetsvakter.

Stanley Cup-pokalen är en av de mest mytomspunna troféer i världs-idrotten, och att stå inristad i den legendariska pokalen är få förunnat.

5 korta fakta om Stanley Cup

1.
Traditionen att spelarna får ta med sig pokalen hem gör att Stanley Cup-trofén ofta är på resande fot. Enligt Hockey Hall of Fame har pokalen 325 resdagar per år, och 100 av dagarna är under sommaren när spelarna tar hem pokalen till sina hemländer. Bucklan har varit i 25 länder och varenda delstat i hela USA.

2.
Det är endast 12 kvinnor som har sitt namn ingraverat i pokalen. Den allra första kvinnan hette Marguerite Norris och var president i Detroit Red Wings säsongen 1954-1955.

3.
Det är bara fyra personer i NHLs historia som graverat Stanley Cup. Den nuvarande graveraren heter Louise St. Jacques. Det är flertalet felstavningar på bucklan, bland annat är Boston Bruins vinst säsongen 1971-72 stavat “Bqstqn Bruins”.

4.
Pokalen har blivit utsatt för stöldförsök ett flertal gånger. När pokalen ställdes ut i Chicago 1962 försökte en Montreal-supporter att sno åt sig pokalen, men blev stoppad av vakterna. När polisen förhörde tjuven svarade han “Jag försökte bara ta tillbaka pokalen till Montreal – där den hör hemma”.

5.
Stanley Cup-pokalen kommer med en hel del vidskeplighet. Bland annat så vägrar spelarna att ens titta på pokalen innan de vunnit den, då de är oroliga för att det innebär otur. Vissa lag vägrar till och med att röra vid sina Konferens-pokaler för att inte “jinxa” chanserna till att vinna den riktiga pokalen – Stanley Cup.