Stanley Cup slutspelet 2021 startade 15 maj och pågår fram till mitten av juni. Beroende på hur lång finalserien blir. Det är totalt 16 lag som är kvalificerade för slutspelet. 

Montreal Canadiens - Vegas Golden Knights
Tampa Bay Lightning - New York Islanders
Vegas Golden Knights - Montreal Canadiens
New York Islanders - Tampa Bay Lightning

Att nå Stanley Cup-slutspel är en dröm för de flesta hockeyspelarna. Här ställs de sexton bästa NHL-lagen mot varandra i ett fullspäckat slutspel som bjuder på en mängd spännande matcher. Till Stanley Cup kvalificerar sig de tre bästa lagen ur varje division, samt två ytterligare lag ur varje konferens, där det slutligen är ett lag från varje konferens som möts i den stora finalen.

Stanley Cup-slutspelet 2020

NHL-slutspelet 2020 ser lite annorlunda ut än tidigare. I och med coronapandemins utbrott spelas slutspelet på två arenor, Rogers Palace i Edmonton och Scotiabank Arena i Toronto. Till värdstäderna tar sig 24 lag, tolv från varje konferens. Sju lag fick ta tidig semester: Anaheim Ducks, Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Detroit Red Wings, Los Angeles Kings, Ottawa Senators och San José Sharks.

Round Robin

För de fyra lag som rankats bäst i varje konferens (åtta totalt) från grundserien spelas seedningsmatcher om vilket lag som ska möta vilket i den första officiella slutspelsrundan. Denna runda kallas Round Robin. Här delas lagen upp i två grupper om fyra för att avgöra seedningen inför slutspelet. Lagen möter varandra en gång. Dessa åtta lag är alltså redan klara för slutspelet, men inväntar motståndare.

Lagen i Round Robin:

Västra konferensen:

Colorado Avalanche, Vegas Golden Knights, Dallas Stars, St. Louis Blues

Östra konferensen:

Tampa Bay Lightning, Washington Capitals, Philadelphia Flyers, Boston Bruins

Kvalrundan

Här placerar sig övriga 16 lag som får åka till Toronto och Edmonton. Lagen mår en varsin motståndare som man ska möta i bäst av fem-serier. Går man vinnandes ur striden så har man avancerat till det officiella slutspelet. Seedningen i lottningen till kvalrundan var baserat på grundseriens sluttabell. Det innebär att lagen redan är seedade inför slutspelet också.

Möten i kvalrundan:

Västra konferensen (Edmonton):

Edmonton Oilers – Chicago Blackhawks
Nashville Predators – Arizona Coyotes
Vancouver Canucks – Minnesota Wild
Calgary Flames – Winnipeg Jets

Östra konferensen (Toronto):

Carolina Hurricanes – New York Rangers
Florida Panthers – New York Islanders
Toronto Maple Leafs – Columbus Blue Jackets
Pittsburgh Penguins – Montreal Canadiens

Slutspelet:

Samtliga slutspels-möten spelas i bäst av sju matcher, vilket gör att varje vinst är otroligt viktig för avancemang. De 16 lagen inleder slutspelet med åttondelsfinaler, som sedan följs av kvartsfinaler, semifinaler och slutligen den stora finalen. En vanlig säsong spelas slutspelet under perioden april-juni och först efter det vet vi vilket lag som blir nya mästare. År 2020 blir annorlunda. Då startar slutspelet 1 augusti och är inte slutspelat förrän i början av oktober eller slutet på september, beroende på resultaten i finalspelet.

Men i övrigt så är systemet för slutspelet precis likadant som alla andra år, vilket ger hockeyfansen en god känsla. Det enda tråkiga är att samtliga matcher kommer att spelas utan publik.

Lagen som är klara för slutspel i NHL:

Östra konferensen: Boston Bruins, Tampa Bay Lightning, Washington Capitals, Philadelphia Flyers, Montreal Canadiens, Carolina Hurricanes, New York Islanders, Columbus Blue Jackets

Västra konferensen: St. Louis Blues, Dallas Stars, Vegas Golden Knights, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Arizona Coyotes, Calgary Flames, Chicago Blackhawks

Stanley Cup´s Historia

Stanley Cup är den äldsta och mest anrika trofén i Nordamerikanska proffs-idrotten, och en av de mest välkända pokaler i världen. Pokalen fick sitt namn från engelsmannen Sir Frederick Arthur Stanley, efter att han donerat pokalen till ligan år 1926.

Montreal Canadians var det första lagen som lyfte pokalen, och har sen dess samlat ihop flest Stanley Cup-vinster av samtliga lag i NHL. Canadians har vunnit Stanley Cup hela 23 gånger, och har även rekordet för flest antal vinster i rad, då de vann fem gånger mellan 1956 och 1960. Toronto Maple Leafs ligger två på listan med sina 13 Stanley Cup-ringar.

Stanley Cup-pokalen är den enda pokalen i världen där varje spelare som någonsin vunnit står inristad i den fysiska trofén. Detta har lett till att pokalen blivit större med åren, då delar har fåtts läggas till för att få plats med namnet på alla vinnare. På senare år har delar av pokalen fått tas bort och ersättas av nya vinnare. De äldre delarna förvaras nu i “Lord Stanleys Vault” i Hockey Hall of Fame.

När ett lag vinner Stanley Cup hålls en traditionsenlig parad i staden där laget kommer ifrån för att fira en av de största bedrifterna i världs-idrotten. Paraden tar vid veckan efter att laget vunnit vilket oftast är i mitten av Juli. Efter att laget firat tillsammans får varje spelare och ledare i organisationen ha pokalen för sig själv i 24 timmar, en tradition som är unik för NHL. Oftast väljer spelarna att ta hem pokalen till sina hemstäder för att låta supportrarna se den mytomspunna pokalen. Denna tradition har gjort att pokalen rest över hela världen, och för att förhindra att Stanley Cup-pokalen stjäls är trofén alltid vaktad av två heltidsanställda säkerhetsvakter.

Stanley Cup-pokalen är en av de mest mytomspunna troféer i världs-idrotten, och att stå inristad i den legendariska pokalen är få förunnat.

5 korta fakta om Stanley Cup

1.
Traditionen att spelarna får ta med sig pokalen hem gör att Stanley Cup-trofén ofta är på resande fot. Enligt Hockey Hall of Fame har pokalen 325 resdagar per år, och 100 av dagarna är under sommaren när spelarna tar hem pokalen till sina hemländer. Bucklan har varit i 25 länder och varenda delstat i hela USA.

2.
Det är endast 12 kvinnor som har sitt namn ingraverat i pokalen. Den allra första kvinnan hette Marguerite Norris och var president i Detroit Red Wings säsongen 1954-1955.

3.
Det är bara fyra personer i NHLs historia som graverat Stanley Cup. Den nuvarande graveraren heter Louise St. Jacques. Det är flertalet felstavningar på bucklan, bland annat är Boston Bruins vinst säsongen 1971-72 stavat “Bqstqn Bruins”.

4.
Pokalen har blivit utsatt för stöldförsök ett flertal gånger. När pokalen ställdes ut i Chicago 1962 försökte en Montreal-supporter att sno åt sig pokalen, men blev stoppad av vakterna. När polisen förhörde tjuven svarade han “Jag försökte bara ta tillbaka pokalen till Montreal – där den hör hemma”.

5.
Stanley Cup-pokalen kommer med en hel del vidskeplighet. Bland annat så vägrar spelarna att ens titta på pokalen innan de vunnit den, då de är oroliga för att det innebär otur. Vissa lag vägrar till och med att röra vid sina Konferens-pokaler för att inte “jinxa” chanserna till att vinna den riktiga pokalen – Stanley Cup.

NHL-slutspelet kallas i folkmun för Stanley Cup-slutspelet. Slutspelet korar det bästa laget i världens bästa hockeyliga under det aktuella året. Slutspelet i NHL har spelats sedan säsongen 1926/27 och sedan dess har Stanley Cup-pokalen delats ut.

Vilket lag har lyft Stanley Cup flest gånger?

Det lag som vunnit NHL-slutspelet flest gånger genom tiderna är Montreal Canadiens med 23 vinster. Toronto Maple Leafs ligger på en andraplats i totaltabellen med sina 13, tätt följt av Detroit Red Wings med 11 titlar, sedan är det ett större gap ned till resterande. Av de fortfarande existerande lagen i ligan, har 20 av 31 lag vunnit Stanley Cup en gång eller mer.

Conference Finals

Världens bästa och största hockeyliga NHL är uppdelat i två konferenser, två sidor kan man säga. Den västra konferensen och den östra konferensen. 

Den västra konferensen består av två divisioner, Pacific och Central. 

Den östra konferensen består av två divisioner, Metropolitan och Atlantic.

I och med att det är 31 lag i NHL, så är det uppdelat på detta viset. Man spelar fler matcher mot de lag som befinner sig i samma division och konferens som en själv. Det betyder också att slutspelet ser annorlunda ut. 

För att ta sig till den stora Stanley Cup-finalen, så måste man först vinna sin konferens. Åtta lag från varje konferens tar sig till slutspel. Där placeras man först i matcher mot lag från sin division. När man vunnit de matcherna så får man sedan möta ett lag som transporterat sig framåt från den andra divisionen inom konferensen.

De lagen möts då i Conference Finals. Om man vinner den matchserien (bäst av 7), så är man bäst på sin sida av NHL. Och man får därmed spela om den så åtråvärda Stanley Cup-pokalen. 

Western Conference:

Anaheim Ducks (Pacific)
Arizona Coyotes (Pacific)
Calgary Flames (Pacific)
Edmonton Oilers (Pacific)
Los Angeles Kings (Pacific)
San Jose Sharks (Pacific)
Vancouver Canucks (Pacific)
Vegas Golden Knights (Pacific)

Chicago Blackhawks (Central)
Colorado Avalanche (Central)
Dallas Stars (Central)
Minnesota Wild (Central)
Nashville Predators (Central)
St. Louis Blues (Central)
Winnipeg Jets (Central)

Eastern Conference:

Boston Bruins (Atlantic)
Buffalo Sabres (Atlantic)
Detroit Red Wings (Atlantic)
Florida Panthers (Atlantic)
Montreal Canadiens (Atlantic)
Ottawa Senators (Atlantic)
Tampa Bay Lightning (Atlantic)
Toronto Maple Leafs (Atlantic)

Carolina Hurricanes (Metropolitan)
Columbus Blue Jackets (Metropolitan)
New Jersey Devils (Metropolitan)
New York Islanders (Metropolitan)
New York Rangers (Metropolitan)
Philadelphia Flyers (Metropolitan)
Pittsburgh Penguins (Metropolitan)
Washington Capitals (Metropolitan)

Vinnare av Stanley Cup-slutspelet på 2000-talet

År 2000 vann New Jersey Devils Stanley Cup, det gjorde man med den gamle Montreal Canadiens-legendaren Larry Robinson på tränarbänken. Robinson var tillfällig huvudtränare för Devils och fick kröna säsongen med en Stanley Cup-pokal. Devils vann finalserien med 4-2 mot Mike Modanos Dallas Stars, Jason Arnott gjorde det avgörande målet efter två övertidsperioder i match 6.

Året därpå var det återigen New Jersey Devils och Larry Robinson som stod som finalister. Det året fick de dock lägga sig platt för Peter Forsberg och hans Colorado Avalanche, som var numret större och fick med sig Stanley Cup hem till Denver.

Inom en femårsperiod hade skulle dock Devils få med sig en Stanley Cup till. År 2003 vann man en jämn matchserie mot Anaheim Ducks.
New Jersey Devils har sedan dess endast synts till under finalspelet 2012, men annars varit borta från Stanley Cup.

Istället har andra lag haft stora eror, till exempel Pittsburgh Penguins med Sidney Crosby och Evgeni Malkin i spetsen. Los Angeles Kings med sitt lagbygge vann bucklan två gånger på tre år under 2010-talet och Chicago Blackhawks vann tre gånger på sex år under Joel Quenneville.
Säsongen 2004/05 fick NHL ingen vinnare alls, med anledning av den lockout som var då.

Samtliga lag som vunnit Stanley Cup efter år 2000

Pittsburgh Penguins, 3 (2009, 2016, 2017)
Chicago Blackhawks, 3 (2010, 2013, 2015)
New Jersey Devils, 2 (2000, 2003)
Detroit Red Wings, 2 (2002, 2008)
Los Angeles Kings, 2 (2012, 2014)
Carolina Hurricanes, 1 (2006)
Colorado Avalanche, 1 (2001)
St. Louis Blues, 1 (2019)
Anaheim Ducks, 1 (2007)
Washington Capitals, 1 (2018)
Tampa Bay Lightning, 1 (2004)
Boston Bruins, 1 (2011)