Här hittar du samtliga matcher som kommer att spelas under SHL-säsongen 2021/2022. Totalt spelar samtliga lag 52 matcher vardera innan det är dags för det stora slutspelet, dit de åtta bästa lagen tar sig. Du kan se alla matcher via C More och det händer även att TV4 sänder enstaka möten i sina kanaler. Grundserien sträcker sig från den 11 september 2021 till den 15 mars 2022 och därefter följer det spännande slutspelet.

Spelschema SHL & TV-tider 2021/2022

Djurgården - Växjö
Färjestad - Brynäs
Leksands - Frölunda
Linköping - Oskarshamn
Timrå - Skellefteå
Frölunda - Brynäs
Oskarshamn - Timrå
Skellefteå - Rögle
Färjestad - Leksands
Malmö - Luleå
Örebro - Linköping
Växjö - Djurgården
Malmö - Timrå
Brynäs - Malmö
Linköping - Färjestad
Luleå - Örebro
Skellefteå - Oskarshamn
Rögle - Djurgården
Timrå - Leksands
Djurgården - Skellefteå
Färjestad - Luleå
Leksands - Rögle
Malmö - Växjö
Örebro - Brynäs
Oskarshamn - Linköping
Brynäs - Färjestad
Linköping - Djurgården
Luleå - Leksands
Rögle - Oskarshamn
Timrå - Malmö
Växjö - Örebro
Brynäs - Skellefteå
Djurgården - Luleå
Färjestad - Oskarshamn
Malmö - Frölunda
Leksands - Linköping
Örebro - Timrå
Växjö - Rögle
Frölunda - Djurgården
Leksands - Örebro
Luleå - Växjö
Linköping - Brynäs
Oskarshamn - Malmö
Rögle - Timrå
Skellefteå - Färjestad
Luleå - Skellefteå
Brynäs - Luleå
Frölunda - Leksands
Örebro - Oskarshamn
Rögle - Linköping
Skellefteå - Malmö
Timrå - Djurgården
Växjö - Färjestad
Brynäs - Timrå
Frölunda - Rögle
Växjö - Linköping
Djurgården - Oskarshamn
Färjestad - Örebro
Leksands - Malmö
Luleå - Skellefteå
Malmö - Leksands
Rögle - Timrå
Färjestad - Djurgården
Leksands - Växjö
Linköping - Frölunda
Örebro - Malmö
Oskarshamn - Brynäs
Rögle - Luleå
Skellefteå - Timrå
Djurgården - Leksands
Luleå - Linköping
Skellefteå - Örebro
Timrå - Växjö
Brynäs - Rögle
Malmö - Färjestad
Oskarshamn - Frölunda
Timrå - Linköping
Frölunda - Örebro
Leksands - Brynäs
Luleå - Oskarshamn
Malmö - Djurgården
Rögle - Färjestad
Växjö - Skellefteå
Djurgården - Brynäs
Färjestad - Timrå
Frölunda - Luleå
Linköping - Malmö
Örebro - Rögle
Oskarshamn - Växjö
Skellefteå - Leksands
Brynäs - Växjö
Frölunda - Färjestad
Malmö - Rögle
Örebro - Djurgården
Leksands - Oskarshamn
Linköping - Skellefteå
Timrå - Luleå
Färjestad - Brynäs
Linköping - Rögle
Djurgården - Rögle
Luleå - Frölunda
Oskarshamn - Örebro
Skellefteå - Linköping
Växjö - Timrå
Djurgården - Rögle
Luleå - Frölunda
Oskarshamn - Örebro
Skellefteå - Linköping
Växjö - Timrå
Linköping - Timrå
Oskarshamn - Leksands
Rögle - Växjö
Brynäs - Frölunda
Luleå - Djurgården
Örebro - Färjestad
Linköping - Timrå
Oskarshamn - Leksands
Rögle - Växjö
Brynäs - Frölunda
Luleå - Djurgården
Örebro - Färjestad
Växjö - Frölunda
Skellefteå - Frölunda
Brynäs - Örebro
Djurgården - Växjö
Frölunda - Oskarshamn
Leksands - Skellefteå
Rögle - Malmö
Timrå - Färjestad
Djurgården - Linköping
Färjestad - Malmö
Frölunda - Skellefteå
Luleå - Rögle
Timrå - Oskarshamn
Örebro - Leksands
Växjö - Brynäs
Leksands - Frölunda
Linköping - Växjö
Luleå - Timrå
Malmö - Brynäs
Oskarshamn - Färjestad
Rögle - Örebro
Skellefteå - Djurgården
Brynäs - Linköping
Djurgården - Malmö
Färjestad - Skellefteå
Örebro - Luleå
Rögle - Leksands
Timrå - Frölunda
Växjö - Oskarshamn
Brynäs - Djurgården
Malmö - Oskarshamn
Örebro - Växjö
Färjestad - Frölunda
Leksands - Luleå
Timrå - Skellefteå
Djurgården - Färjestad
Frölunda - Malmö
Leksands - Timrå
Linköping - Örebro
Luleå - Brynäs
Oskarshamn - Rögle
Skellefteå - Växjö
Djurgården - Frölunda
Färjestad - Linköping
Malmö - Örebro
Timrå - Brynäs
Oskarshamn - Luleå
Rögle - Skellefteå
Växjö - Leksands
Brynäs - Oskarshamn
Djurgården - Timrå
Färjestad - Rögle
Linköping - Leksands
Örebro - Frölunda
Skellefteå - Luleå
Växjö - Malmö
Frölunda - Växjö
Leksands - Djurgården
Luleå - Färjestad
Malmö - Linköping
Oskarshamn - Skellefteå
Rögle - Brynäs
Timrå - Örebro
Djurgården - Örebro
Leksands - Färjestad
Linköping - Oskarshamn
Malmö - Timrå
Rögle - Frölunda
Skellefteå - Brynäs
Växjö - Luleå
Brynäs - Leksands
Färjestad - Växjö
Frölunda - Linköping
Luleå - Malmö
Örebro - Skellefteå
Oskarshamn - Djurgården
Timrå - Rögle

Vilka dagar spelas SHL?

Tidigare spelades det matcher i SHL (tidigare Elitserien) nästintill varje dag under grundsäsongen, som sträcker sig från september till mars. Men från och med säsongen 2018/2019 har man valt att lägga upp spelschemat på ett annat sätt. Istället har torsdagar och lördagar blivit heliga SHL-dagar där alla 14 lag ställer sig på isen under samma dag.
Det kan även förekomma fulla spelomgångar på tisdagar under perioder då det är många möten. Ibland händer det att enstaka matcher spelas på andra dagar i veckan, när till exempel scheman krockar med landslagens samlingar eller arenorna är uppbokade för annat.

Vilka äger rättigheterna till SHL? Var kan man streama SHL?

Som vi redan nämnt så är det C More som har sändningsrättigheterna för ligan och som det ser ut just nu kommer det att vara så fram till och med säsongen 2023/2024. det händer ibland att utvald matcher visas i TV4-gruppens kanaler, speciellt när slutspelet drar igång.

Vilka förändringar i spelschemat gjordes inför säsongen 20/21?

Precis som alla ligor i världen har SHL som mål att utvecklas under varje säsong för att ge supportrarna en så bra produkt som möjligt. Ett av supportrarnas önskemål har varit att få sammanstrålade speldagar där alla lag spelar samtidigt, likt engelska fotbollsligan Premier League. Under säsongen 20/21 var hela 38 av 52 omgångar innehållandes sju matcher och främst schemalagda på tisdagar, torsdagar, och lördagar. Något som kommer att fortsätta in till säsongen 2021/22.

”Haltande tabell”

Ett annat problem som SHL förbättrat de senaste åren är den ”haltande tabellen”. En ”haltande tabell” uppstår när vissa lag inte spelat sin match i omgången, vilket innebär att vissa lag har spelat mer matcher än andra. Detta resulterar i att tabellen är svårare att läsa av på ett rättvist sätt. Om två lag ligger på samma antal poäng, men Lag A har två matcher mindre spelade än Lag B så har lag A ett ordentligt övertag. Haltande tabeller är något alla ligor försöker undvika, men det är i princip omöjligt att frångå helt. I slutet av grundserien är varenda tabellplacering extra viktig, då tabellen håller på att sättas i sten. För att undvika en haltande tabell i slutet av grundserien har SHL valt att lägga de 9 avslutande omgångarna på samma speldag. Detta betyder att tabellen inte kommer att halta när mindre än 10 omgångar återstår, något som gör att inget lag kommer att vinna någon fördel av en eventuellt haltande tabell.

När släpps spelschemat

Spelschemat för kommande säsong brukar komma ut under April månad, efter detta så är det vanligt att det alltid brukar bli ett par justeringar av matchtider samt speldatum. Dessa justeringar hör ihop med att arenan kan vara uppbokad av annat evenemang eller att polisen inte vill att några högriskmatcher spelas på lördagar.

Hur har spelschemats förändras genom åren

I den första upplagan av den högsta serien i hockey som då hete Elitserien spelades säsongen 1975/1976. Serien spelades med 10 lag där alla lagen möte varandra 4 gånger vilket gav varje lag 36 matcher. Lag 1-4 gick sedan vidare till slutspelet, lag 4-8 hade spelat klart för säsongen medans lag 9-10 ramlade ur Elitserien. Slutspelet avgjordes i bäst av 3 matcher och till slut var det Brynäs som blev svenska mästare efter att ha besegrat Färjestads BK med 2-0 i matcher. Denna säsongen spelade man även en bronsmatch där Leksand vann mot Skellefteå med samma siffror.

Till säsongen 1977/1978 gjorde man en del justeringar, dels tog man bort bronsmatchen samt att lag 9 i Elitserien fick chansen att kvala sig kvar i serien via en kvalserie. Timrå som hamnade på kvalplatsen var därför det första laget som klarade sig kvar i Elitserien via kvalspel.

Säsongen 1979/1980 ändrade man till att finalserien skulle avgöras i bäst av 5 matcher istället för tidigare bäst av tre matcher.

1986/1987 gjordes ändringen att lag 9 i Elitserien inte längre behövde kvala sig kvar i serien utan nu var det endast det laget som slutade sist i tabellen som åkte ur.

1987/1988 blev det stora förändringar i högsta ligan i hockey. Till att börja med så hade man till denna säsongen utökat serien så att den nu bestod av 12 lag istället för tidigare 10 lag. Lagen spelade först en grundserie som bestod av 22 omgångar. Efter detta så ramlade de 2 lagen som låg på plats 11-12 i tabellen ner till Allsvenskan för fortsatt spel under denna säsong. Resterande lag spelade sedan ytterligare 18 omgångar i något som kallades för fortsättningsserien där man tog med sig sina poäng från grundserien. Efter fortsättningsserien så gick de 8 främsta lagen vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinalerna och semifinalerna spelades i bäst av 3 matcher medans finalen avgjordes i bäst av 5 matcher. I en av kvartsfinalerna blev serievinnarna Djurgårdens IF utslagna av tvillingklubben AIK som hade slutat på 8e plats i serien. Anmärkningsvärt från denna säsong var att Svenska mästare blev Färjestads BK som hade tagit sig till slutspelet genom att sluta på 6e plats i grundserien endast två poäng bättre än Luleå som missade slutspelet.

Säsongen 1993/1994 gjordes en förändring med spelschemat i slutspelet. Nu avgjordes kvartsfinalerna i bäst av 5 matcher, semifinalerna i bäst av 3 matcher och finalerna i bäst av 5 matcher. Till säsongen 1994/1995 gjorde man även om så att semifinalserierna avgjordes i bäst av 5 matcher.

Säsongen 1996/1997 gjordes stora justeringar i spelschemat. Man återgick till en grundserie som gällde hela säsongen och där de 8 bästa lagen gick till slutspel, lag 9-10 hade spelat klart för säsongen och lag 11-12 tvingades ner till kvalserien. Inför denna säsong så infördes även derbygrupper vilket gjorde att man inte möte alla lagen lika många gånger. Man delade in lagen i 3 olika derbygrupper, dessa mötes under 6 möten under säsongen samt att man möte övriga lagen under 4 tillfällen.

1997/1998 gjordes derbygrupperna om så att man endast skulle spela mot ett lag vid 6 tillfällen, övriga lagen möte man vid 4 tillfällen vilket gjorde att serien bestod av 46 omgångar. Derbygrupperna blev indelade så här: Malmö/HV71, Frölunda/Färjestad, Södertälje/Västerås, AIK/Djurgården, Leksand/Brynäs och Luleå/Modo.

1998/1999 tog man tillbaka upplägget från säsongen 1996/1997 vilket gjorde att man spelade 50 matcher i grundserien. Nytt till denna säsongen var även att man fick 3 poäng för vinst. Ytterligare en nyhet var att man nu även kunde vinna på sudden death-förlängning, en sådan vinst gav 2 poäng.

Till säsongen 1999/2000 valde man att även införa straffläggning ifall inget av lagen hade gjort mål i förlängningen. Spelschemat var fortsatt detsamma med 50 grundseriematcher. En skillnad var dock att kvartsfinalserien nu avgjordes i bäst av 7 matcher, till säsongen 2000/2001 ändades det så att även semifinal och finalserien avgjordes i bäst av 7 matcher.

Säsongen 2004/2005 var spelschemat för Elitserien samma som tidigare år, man gjorde dock en justering genom att plocka bort straffarna i grundserien, nu kunde matcherna sluta oavgjort även efter förlängning.

Till säsongen 2006/2007 så gjordes spelschemat om, de kritiserade derbygrupperna togs bort och nu möte man alla lagen vid 5 tillfällen. Totalt avgjordes grundserien i 55 omgångar vilket gjorde att man vartannat år spelade 28 hemmamatcher och vartannat år 27 hemmamatcher.

2010/2011 återinfördes straffarna i Elitserien, om matchen var oavgjord efter förlängningen skulle nu matcherna att avgöras på straffar.

2013/2014 ersattes namnet Elitserien med SHL vilket står för Svenska hockeyligan. Slutspelet gjordes även detta om vilket gjorde att lag 1-6 gick till kvartsfinal medan lag 7-10 spelade åttondelsfinal eller så kallat Play in.

Under säsongen 2014/2015 slopades kvalserien och ersattes med kvalspel/direktkval. De två sämsta lagen spelade mot två lag från Hockeyallsvenskan i bäst av 7 matcher.

Till säsongen 2015/2016 så hade SHL utökas till 14 lag vilket gjorde att alla lagen nu spelar 52 matcher i grundserien.

När börjar SHL 21/22?

Lördagen den 11 september 2021 inleds årets säsong av SHL. De avslutande matcherna i grundsäsongen planeras att spelas tisdagen den 15 mars 2022.

När släpps spelschemat till SHL?

Ungefär i april månad brukar spelschemat inför den kommande säsongen presenteras. Man får dock räkna med att en del ändringar kan förekomma innan ligan startar.

Vilka SHL matcher spelas idag?

I vårat SHL spelschema här ovan listar vi samtliga matcher som spelas idag och framöver under säsongen.

Hur många omgångar spelas i SHL?

Totalt spelas det 52 omgångar under grundsäsongen av SHL. Matcherna inleds här i september och spelas fram till och med mars, då slutspelet inleds.

Hur många matcher spelas i SHL?

Totalt spelas hela 364 matcher under grundserien, där alla 14 lag hinner med 52 matcher var. Antalet matcher i slutspelet blir mellan 32 och 55 matcher, beroende på hur det går i mötena mellan lagen.

Varför är det uppehåll i SHL?

Under säsongens gång har det svenska landslaget ett antal samlingar, dit många spelare ifrån SHL plockas ut. Vid dessa tillfällen pausar ligan i drygt en vecka, för att ge spelarna möjlighet till spel i Tre Kronor.