Här hittar du samtliga matcher som kommer att spelas under SHL-säsongen 2019/2020. Totalt spelar samtliga lag 52 matcher vardera innan det är dags för det stora slutspelet, dit de åtta bästa lagen tar sig. Du kan se alla matcher via C More och det händer även att TV4 sänder enstaka möten i sina kanaler. Grundserien sträcker sig från den 14 september 2019 till den 12 mars 2020 och därefter följer det spännande slutspelet.

Spelschema SHL 2019/2020

Djurgården - Rögle
Färjestad - Linköping
HV 71 - Luleå
Malmö - Frölunda
Örebro - Leksands
Oskarshamn - Brynäs
Skellefteå - Växjö
Brynäs - Örebro
Frölunda - Djurgården
Leksands - HV 71
Linköping - Oskarshamn
Luleå - Skellefteå
Rögle - Malmö
Växjö - Färjestad

Vilka dagar spelas SHL?
Tidigare spelades det matcher i SHL (tidigare Elitserien) näst intill varje dag under grundsäsongen, som sträcker sig från september till mars. Men från och med säsongen 2018/2019 har man valt att lägga upp spelschemat på ett annat sätt. Istället har torsdagar och lördagar blivit heliga SHL-dagar där alla 14 lag ställer sig på isen under samma dag.

Det kan även förekomma fulla spelomgångar på tisdagar under perioder då det är många möten. Ibland händer det att enstaka matcher spelas på andra dagar i veckan, när till exempel scheman krockar med landslagens samlingar eller arenorna är uppbokade för annat.

Vilka äger rättigheterna till SHL?
Som vi redan nämnt så är det C More som har sändningsrättigheterna för ligan och som det ser ut just nu kommer det att vara så fram till och med säsongen 2023/2024. det händer ibland att utvald matcher visas i TV4-gruppens kanaler, speciellt när slutspelet drar igång.

Vilka förändringar i spelschemat har gjorts inför säsongen 19/20?

Precis som alla ligor i världen har SHL som mål att utvecklas under varje säsong för att ge supportrarna en så bra produkt som möjligt. Ett av supportrarnas önskemål har varit att få sammanstrålade speldagar där alla lag spelar samtidigt, likt engelska fotbollsligan Premier League. I fjol var drygt hälften av alla omgångar fullmatade med sju matcher. Under säsongen 19/20 är hela 38 av 52 omgångar innehållandes sju matcher och främst schemalagda på tisdagar, torsdagar, och lördagar.

“Haltande tabell”
Ett annat problem som SHL förbättrat de senaste åren är den “haltande tabellen”. En “haltande tabell” uppstår när vissa lag inte spelat sin match i omgången, vilket innebär att vissa lag har spelat mer matcher än andra. Detta resulterar i att tabellen är svårare att läsa av på ett rättvist sätt. Om två lag ligger på samma antal poäng, men Lag A har två matcher mindre spelade än Lag B så har lag A ett ordentligt övertag. Haltande tabeller är något alla ligor försöker undvika, men det är i princip omöjligt att frångå helt. I slutet av grundserien är varenda tabellplacering extra viktig, då tabellen håller på att sättas i sten. För att undvika en haltande tabell i slutet av grundserien har SHL valt att lägga de 9 avslutande omgångarna på samma speldag. Detta betyder att tabellen inte kommer att halta när mindre än 10 omgångar återstår, något som gör att inget lag kommer att vinna någon fördel av en eventuellt haltande tabell.