Här hittar du samtliga matcher som kommer att spelas under SHL-säsongen 2022/2023. Totalt spelar samtliga lag 52 matcher vardera innan det är dags för det stora slutspelet, dit de åtta bästa lagen tar sig. Du kan se alla matcher via C More och det händer även att TV4 sänder enstaka möten i sina kanaler. Grundserien sträcker sig från den 17 september 2022 till den 9 mars 2023 och därefter följer det spännande slutspelet.

Spelschema SHL & TV-tider 2022/2023

Brynäs - Frölunda
Färjestad - Timrå
HV 71 - Rögle
Örebro - Malmö
Oskarshamn - Leksand
Skellefteå - Linköping
Växjö - Luleå
Färjestad - Linköping
Frölunda - Oskarshamn
HV 71 - Örebro
Luleå - Leksand
Malmö - Skellefteå
Rögle - Växjö
Timrå - Brynäs
Linköping - HV 71
Rögle - Skellefteå
Timrå - Leksand
Brynäs - Växjö
Färjestad - Frölunda
Luleå - Malmö
Oskarshamn - Örebro
Rögle - Timrå
Skellefteå - Oskarshamn
Färjestad - Luleå
Örebro - Leksand
Växjö - HV 71
Rögle - Frölunda
Frölunda - Brynäs
Örebro - Luleå
Färjestad - Rögle
HV 71 - Linköping
Malmö - Frölunda
Leksand - Timrå
Oskarshamn - Brynäs
Skellefteå - Växjö
Brynäs - Luleå
Färjestad - Leksand
Frölunda - Rögle
Linköping - Oskarshamn
Malmö - HV 71
Växjö - Timrå
HV 71 - Växjö
Leksand - Linköping
Luleå - Skellefteå
Oskarshamn - Färjestad
Rögle - Brynäs
Timrå - Malmö
Brynäs - Linköping
Frölunda - Timrå
Leksand - Luleå
Malmö - Oskarshamn
Örebro - Färjestad
Skellefteå - HV 71
Växjö - Rögle
Färjestad - Växjö
Frölunda - Leksand
HV 71 - Brynäs
Linköping - Malmö
Oskarshamn - Skellefteå
Rögle - Örebro
Timrå - Luleå
Frölunda - Luleå
Malmö - Örebro
Rögle - HV 71
Timrå - Färjestad
Växjö - Brynäs
Leksand - Oskarshamn
Linköping - Skellefteå
Brynäs - Leksand
Luleå - Färjestad
Örebro - Linköping
Skellefteå - Malmö
Timrå - Rögle
Växjö - Frölunda
Leksand - Malmö
Luleå - Växjö
Skellefteå - Timrå
Färjestad - HV 71
Linköping - Frölunda
Örebro - Brynäs
Oskarshamn - Rögle
Brynäs - Färjestad
Leksand - Skellefteå
Oskarshamn - Luleå
Rögle - Linköping
Timrå - Örebro
Växjö - Malmö
HV 71 - Frölunda
Färjestad - Skellefteå
Linköping - Luleå
Timrå - Oskarshamn
Örebro - HV 71
Rögle - Malmö
Växjö - Leksand
Frölunda - Örebro
HV 71 - Oskarshamn
Brynäs - Timrå
HV 71 - Leksand
Linköping - Växjö
Luleå - Rögle
Malmö - Färjestad
Örebro - Oskarshamn
Skellefteå - Frölunda
HV 71 - Leksand
Linköping - Växjö
Malmö - Färjestad
HV 71 - Luleå
Malmö - Brynäs
Timrå - Linköping
Färjestad - Frölunda
Leksand - Örebro
Oskarshamn - Växjö
Skellefteå - Rögle
HV 71 - Luleå
Malmö - Brynäs
Timrå - Linköping
Färjestad - Frölunda
Leksand - Örebro
Oskarshamn - Växjö
Skellefteå - Rögle
Brynäs - Skellefteå
HV 71 - Timrå
Linköping - Färjestad
Malmö - Luleå
Oskarshamn - Frölunda
Rögle - Leksand
Växjö - Örebro
Färjestad - Brynäs
Leksand - Rögle
Luleå - Linköping
Malmö - Växjö
Örebro - Frölunda
Skellefteå - Oskarshamn
Timrå - HV 71
Brynäs - Rögle
HV 71 - Malmö
Luleå - Oskarshamn
Skellefteå - Linköping
Örebro - Leksand
Timrå - Frölunda
Växjö - Färjestad
Färjestad - Malmö
Frölunda - HV 71
Leksand - Växjö
Linköping - Brynäs
Oskarshamn - Örebro
Rögle - Skellefteå
Timrå - Luleå
Brynäs - Oskarshamn
Frölunda - Linköping
HV 71 - Färjestad
Luleå - Leksand
Malmö - Rögle
Örebro - Timrå
Växjö - Skellefteå
Färjestad - Oskarshamn
Leksand - Brynäs
Linköping - Örebro
Luleå - HV 71
Malmö - Skellefteå
Rögle - Frölunda
Timrå - Växjö
Färjestad - Timrå
Linköping - Rögle
Luleå - Frölunda
Örebro - Malmö
Oskarshamn - Leksand
Skellefteå - Brynäs
Växjö - HV 71
Brynäs - Malmö
HV 71 - Örebro
Leksand - Färjestad
Oskarshamn - Linköping
Rögle - Luleå
Timrå - Skellefteå
Brynäs - Frölunda
Linköping - HV 71
Rögle - Oskarshamn
Timrå - Malmö
Växjö - Luleå
Färjestad - Örebro
Skellefteå - Leksand
Färjestad - Linköping
Frölunda - Skellefteå
HV 71 - Rögle
Luleå - Brynäs
Örebro - Växjö
Oskarshamn - Malmö
Timrå - Leksand
Brynäs - Örebro
Frölunda - Malmö
Leksand - HV 71
Linköping - Timrå
Rögle - Färjestad
Skellefteå - Luleå
Växjö - Oskarshamn
Leksand - Frölunda
Malmö - Linköping
Skellefteå - Färjestad
Brynäs - HV 71
Luleå - Örebro
Oskarshamn - Timrå
Rögle - Växjö
Färjestad - Luleå
Frölunda - Oskarshamn
HV 71 - Skellefteå
Malmö - Leksand
Örebro - Rögle
Timrå - Brynäs
Växjö - Linköping

Vilka dagar spelas SHL?

Tidigare spelades det matcher i SHL (tidigare Elitserien) nästintill varje dag under grundsäsongen, som sträcker sig från september till mars. Men från och med säsongen 2018/2019 har man valt att lägga upp spelschemat på ett annat sätt. Istället har torsdagar och lördagar blivit heliga SHL-dagar där alla 14 lag ställer sig på isen under samma dag.
Det kan även förekomma fulla spelomgångar på tisdagar under perioder då det är många möten. Ibland händer det att enstaka matcher spelas på andra dagar i veckan, när till exempel scheman krockar med landslagens samlingar eller arenorna är uppbokade för annat.

Vilka äger rättigheterna till SHL? Var kan man streama SHL?

Som vi redan nämnt så är det C More som har sändningsrättigheterna för ligan och som det ser ut just nu kommer det att vara så fram till och med säsongen 2023/2024. det händer ibland att utvald matcher visas i TV4-gruppens kanaler, speciellt när slutspelet drar igång.

Vilka förändringar i spelschemat gjordes inför säsongen 20/21?

Precis som alla ligor i världen har SHL som mål att utvecklas under varje säsong för att ge supportrarna en så bra produkt som möjligt. Ett av supportrarnas önskemål har varit att få sammanstrålade speldagar där alla lag spelar samtidigt, likt engelska fotbollsligan Premier League. Under säsongen 20/21 var hela 38 av 52 omgångar innehållandes sju matcher och främst schemalagda på tisdagar, torsdagar, och lördagar. Något som kommer att fortsätta in till säsongen 2021/22.

”Haltande tabell”

Ett annat problem som SHL förbättrat de senaste åren är den ”haltande tabellen”. En ”haltande tabell” uppstår när vissa lag inte spelat sin match i omgången, vilket innebär att vissa lag har spelat mer matcher än andra. Detta resulterar i att tabellen är svårare att läsa av på ett rättvist sätt. Om två lag ligger på samma antal poäng, men Lag A har två matcher mindre spelade än Lag B så har lag A ett ordentligt övertag. Haltande tabeller är något alla ligor försöker undvika, men det är i princip omöjligt att frångå helt. I slutet av grundserien är varenda tabellplacering extra viktig, då tabellen håller på att sättas i sten. För att undvika en haltande tabell i slutet av grundserien har SHL valt att lägga de 9 avslutande omgångarna på samma speldag. Detta betyder att tabellen inte kommer att halta när mindre än 10 omgångar återstår, något som gör att inget lag kommer att vinna någon fördel av en eventuellt haltande tabell.

När släpps spelschemat

Spelschemat för kommande säsong brukar komma ut under April månad, efter detta så är det vanligt att det alltid brukar bli ett par justeringar av matchtider samt speldatum. Dessa justeringar hör ihop med att arenan kan vara uppbokad av annat evenemang eller att polisen inte vill att några högriskmatcher spelas på lördagar.

Hur har spelschemats förändras genom åren

I den första upplagan av den högsta serien i hockey som då hete Elitserien spelades säsongen 1975/1976. Serien spelades med 10 lag där alla lagen möte varandra 4 gånger vilket gav varje lag 36 matcher. Lag 1-4 gick sedan vidare till slutspelet, lag 4-8 hade spelat klart för säsongen medans lag 9-10 ramlade ur Elitserien. Slutspelet avgjordes i bäst av 3 matcher och till slut var det Brynäs som blev svenska mästare efter att ha besegrat Färjestads BK med 2-0 i matcher. Denna säsongen spelade man även en bronsmatch där Leksand vann mot Skellefteå med samma siffror.

Till säsongen 1977/1978 gjorde man en del justeringar, dels tog man bort bronsmatchen samt att lag 9 i Elitserien fick chansen att kvala sig kvar i serien via en kvalserie. Timrå som hamnade på kvalplatsen var därför det första laget som klarade sig kvar i Elitserien via kvalspel.

Säsongen 1979/1980 ändrade man till att finalserien skulle avgöras i bäst av 5 matcher istället för tidigare bäst av tre matcher.

1986/1987 gjordes ändringen att lag 9 i Elitserien inte längre behövde kvala sig kvar i serien utan nu var det endast det laget som slutade sist i tabellen som åkte ur.

1987/1988 blev det stora förändringar i högsta ligan i hockey. Till att börja med så hade man till denna säsongen utökat serien så att den nu bestod av 12 lag istället för tidigare 10 lag. Lagen spelade först en grundserie som bestod av 22 omgångar. Efter detta så ramlade de 2 lagen som låg på plats 11-12 i tabellen ner till Allsvenskan för fortsatt spel under denna säsong. Resterande lag spelade sedan ytterligare 18 omgångar i något som kallades för fortsättningsserien där man tog med sig sina poäng från grundserien. Efter fortsättningsserien så gick de 8 främsta lagen vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinalerna och semifinalerna spelades i bäst av 3 matcher medans finalen avgjordes i bäst av 5 matcher. I en av kvartsfinalerna blev serievinnarna Djurgårdens IF utslagna av tvillingklubben AIK som hade slutat på 8e plats i serien. Anmärkningsvärt från denna säsong var att Svenska mästare blev Färjestads BK som hade tagit sig till slutspelet genom att sluta på 6e plats i grundserien endast två poäng bättre än Luleå som missade slutspelet.

Säsongen 1993/1994 gjordes en förändring med spelschemat i slutspelet. Nu avgjordes kvartsfinalerna i bäst av 5 matcher, semifinalerna i bäst av 3 matcher och finalerna i bäst av 5 matcher. Till säsongen 1994/1995 gjorde man även om så att semifinalserierna avgjordes i bäst av 5 matcher.

Säsongen 1996/1997 gjordes stora justeringar i spelschemat. Man återgick till en grundserie som gällde hela säsongen och där de 8 bästa lagen gick till slutspel, lag 9-10 hade spelat klart för säsongen och lag 11-12 tvingades ner till kvalserien. Inför denna säsong så infördes även derbygrupper vilket gjorde att man inte möte alla lagen lika många gånger. Man delade in lagen i 3 olika derbygrupper, dessa mötes under 6 möten under säsongen samt att man möte övriga lagen under 4 tillfällen.

1997/1998 gjordes derbygrupperna om så att man endast skulle spela mot ett lag vid 6 tillfällen, övriga lagen möte man vid 4 tillfällen vilket gjorde att serien bestod av 46 omgångar. Derbygrupperna blev indelade så här: Malmö/HV71, Frölunda/Färjestad, Södertälje/Västerås, AIK/Djurgården, Leksand/Brynäs och Luleå/Modo.

1998/1999 tog man tillbaka upplägget från säsongen 1996/1997 vilket gjorde att man spelade 50 matcher i grundserien. Nytt till denna säsongen var även att man fick 3 poäng för vinst. Ytterligare en nyhet var att man nu även kunde vinna på sudden death-förlängning, en sådan vinst gav 2 poäng.

Till säsongen 1999/2000 valde man att även införa straffläggning ifall inget av lagen hade gjort mål i förlängningen. Spelschemat var fortsatt detsamma med 50 grundseriematcher. En skillnad var dock att kvartsfinalserien nu avgjordes i bäst av 7 matcher, till säsongen 2000/2001 ändades det så att även semifinal och finalserien avgjordes i bäst av 7 matcher.

Säsongen 2004/2005 var spelschemat för Elitserien samma som tidigare år, man gjorde dock en justering genom att plocka bort straffarna i grundserien, nu kunde matcherna sluta oavgjort även efter förlängning.

Till säsongen 2006/2007 så gjordes spelschemat om, de kritiserade derbygrupperna togs bort och nu möte man alla lagen vid 5 tillfällen. Totalt avgjordes grundserien i 55 omgångar vilket gjorde att man vartannat år spelade 28 hemmamatcher och vartannat år 27 hemmamatcher.

2010/2011 återinfördes straffarna i Elitserien, om matchen var oavgjord efter förlängningen skulle nu matcherna att avgöras på straffar.

2013/2014 ersattes namnet Elitserien med SHL vilket står för Svenska hockeyligan. Slutspelet gjordes även detta om vilket gjorde att lag 1-6 gick till kvartsfinal medan lag 7-10 spelade åttondelsfinal eller så kallat Play in.

Under säsongen 2014/2015 slopades kvalserien och ersattes med kvalspel/direktkval. De två sämsta lagen spelade mot två lag från Hockeyallsvenskan i bäst av 7 matcher.

Till säsongen 2015/2016 så hade SHL utökas till 14 lag vilket gjorde att alla lagen nu spelar 52 matcher i grundserien.

När börjar SHL 22/23?

Lördagen den 17 september inleds årets säsong av SHL. De avslutande matcherna i grundsäsongen planeras att spelas torsdagen den 9 mars.

När släpps spelschemat till SHL?

Ungefär i april månad brukar spelschemat inför den kommande säsongen presenteras. Man får dock räkna med att en del ändringar kan förekomma innan ligan startar.

Vilka SHL matcher spelas idag?

I vårat SHL spelschema som du hittar på den här sidan listar vi samtliga matcher som spelas idag och framöver under säsongen.

Hur många omgångar spelas i SHL?

Totalt spelas det 52 omgångar under grundsäsongen av SHL. Matcherna inleds här i september och spelas fram till och med mars, då slutspelet inleds.

Hur många matcher spelas i SHL?

Totalt spelas hela 364 matcher under grundserien, där alla 14 lag hinner med 52 matcher var. Antalet matcher i slutspelet blir mellan 32 och 55 matcher, beroende på hur det går i mötena mellan lagen.

Varför är det uppehåll i SHL?

Under säsongens gång har det svenska landslaget ett antal samlingar, dit många spelare ifrån SHL plockas ut. Vid dessa tillfällen pausar ligan i drygt en vecka, för att ge spelarna möjlighet till spel i Tre Kronor.