Här hittar du allt du behöver veta om slutspelet i Hockeyallsvenskan säsongen 2023/24. När de 52 omgångarna i grundserien i Hockeyallsvenskan är avklarade så avancerar de främsta klubbarna till slutspelet, där en plats i SHL står på spel. Ta del av alla regler och det kompletta slutspels-upplägget här hos oss.

Spelschema slutspel och playout Hockeyallsvenskan

Djurgården - Brynäs

Slutspelet Hockeyallsvenskan säsongen 2023/2024

Lagen som hamnar på plats 1-6 i grundserien blir direktkvalificerade till att spela kvartsfinal. För dessa lag blir det några extra dagars vila till slutspelet då man väntar in två motståndare från åttondelsfinalerna.

Lagen som hamnar på plats 7-10 kommer att få placeras i två olika åttondelsfinaler och spela i bäst av tre matcher. De två vinnande lagen går sedan till kvartsfinal där lag 1-6 alltså redan väntar.

Slutspelsserien i Hockeyallsvenskan

Inför säsongen 2020/2021 så ändrades upplägget helt vad gäller upp och nedflyttningar inom svenska seriesystemet. Tidigare år har två lag från hockeyallsvenskan spelat kvalmatcher mot de två sämsta lagen i SHL om vilka som får spela SHL kommande säsongen. Men nu har upplägget ändrats och precis som i SHL så har nu Hockeyallsvenskan ett slutspel med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och en final. Vinnaren av slutspelet får sedan en direktplats till SHL och ersätter det sämsta laget i SHL. Så nu är det alltså en direktplats vad gäller uppflyttning till SHL från Hockeyallsvenskan istället.

Så avgörs slutspelet; 

Åttondelsfinaler; lagen som placerar sig 7-10 i grundserien kommer att spela åttondelsfinaler i en matchserie i bästa av tre matcher. Laget som slutar tio i grundserien möter laget som slutar sjua och åttan möter nian. Det bäst placerade laget har hemmaplansfördel i en eventuellt avgörande match.

Lagen som slutar 1-6 är direktkvalificerade till kvartsfinal.

Kvartsfinalerna; så är det laget som slutar etta i grundserien som får välja motståndare först, sedan är det tvåans tur att välja motståndare och så vidare tills alla lagen har blivit valda. Kvartsfinalerna spelas i en matchserie i bäst av fem matcher. Det högst rankade laget har hemmaplansfördel i en eventuellt avgörande match.

Semifinalerna; Här är det samma princip som i kvartsfinalen, det högst rankade laget från grundserien får välja motståndare först. Skillnaden är att semifinalerna avgörs i en matchserie i bäst av sju matcher. Även här har det högst rankade laget hemmaplansfördel i en eventuellt sjunde och avgörande match.

Finalen: Avgörs i bäst av sju matcher och det laget som vinner finalserien spelar kommande säsong i SHL.

Kvalmatcher för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan

Lagen som slutar på placeringarna 11 och 12 i grundserien har spelat klart för säsongen och kommer inte vara delaktiga i varken något slutspel eller negativt kval nedåt.

Lagen som slutar på placeringarna 13 och 14 i grundserien kommer att göra upp om att få spela vidare i hockeyallsvenskan. Matchserien avgörs i bäst av fem matcher. Det blev Väsby och Kristianstad som ska göra upp i ett playout. Förloraren får lämna hockeyallsvenskan för spel i hockeyEttan, segraren får spela vidare i hockeyallsvenskan även nästa säsong.

Det blev till slut Kristianstad som vann playout mötet med 3-2 i matcher och får därmed spela kvar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong. För Väsby blev det alltså bara en säsong i Hockeyallsvenskan innan klubben nu tvingas börja om i HockeyEttan nästa år.