Här presenterar vi all information om SM-slutspelet i ishockey. Efter att de 52 omgångarna i SHL:s grundserie för säsongen 2024/2025 är avslutade så går de sex högst placerade lagen direkt till SM-slutspelet, där man kommer göra upp om vilket som är det bästa hockeylaget i Sverige. Förutom dessa sex platser finns det rum för ytterligare två klubbar, som kommer att tas fram via Åttondelsfinaler. Dessutom riskerar de lägst placerade lagen att åka ur ligan. I slutspelet spelas varje omgång i form av sju matcher, där det är laget som vinner flest möten som avancerar till nästa runda.
Slutspelet SHL säsongen 2024/2025
Presenteras under våren
Åttondelsfinaler i SHL 2024/25
Lagen som slutar på placeringarna 7-10 i SHL-tabellen kommer efter grundseriens slut att ställas mot varandra för att avgöra vilka två lag som tar sig till kvartsfinal och det stora SM-slutspelet. Lag 7 ställs mot lag 10 och lag 8 ställs mot lag 9 i två vardera åttondelsfinaler. Matchserierna är i bäst av tre matcher för att skicka vidare två lag till kvartsfinal. De som åker ut i åttondelsfinalen är utslagna och får se sin säsong som över.
Kvartsfinaler i SHL 2024/25
Hit går samtliga lag från 1-6 i SHL-tabellen samt de två vinnarna från åttondelsfinalerna. Grundregeln i slutspelet är att det bäst rankade laget möter det sämst rankade osv. Lag 1 möter därmed det sämst rankade laget från åttondelsfinalerna, lag 2 det näst sämsta och så vidare. Kvartsfinalserierna spelas i bäst av sju matcher.
Från och med mars och fram till april så spelas kvartsfinaler i SHL under säsongen 2024/2025.
Semifinaler i SHL 2024/25
De fyra lagen som vinner sina matchserier i kvartsfinalspelet kommer att avancera till semifinal. Bäst av sju matcher spelas i matchserien för att kora två finallag ända in i slutet. Även här gäller rankingsystemet. För säsongen 2024/2025 spelas semifinalerna i början/mitten av april.
Finalen i SHL 2024/25
Finalspelet spelas mellan de två lag som tagit sig längst i slutspelet. Som har kravlat sig igenom via antingen åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal eller endast kvartsfinal och semifinal.
Nedflyttningskval från SHL
De två lag som placerar sig i botten av SHL-tabellen riskerar att åka ur serien till nästkommande säsong och måste försvara sina platser mot varandra. De nya reglerna som tillkom inför säsongen 2020/2021 gör att ett lag alltid flyttas ner till Hockeyallsvenskan. För att avgöra vilka som får lämna SHL spelar lagen som slutar på placering 13 och 14 en matchserie i bäst av sju matcher där förloraren får lämna SHL. Laget ersätts här av vinnaren utav Hockeyallsvenskan.
Slutspelsögonblicken vi minns
Jonas ”Monstret” Gustavsson
Henrik Lundqvist höll länge rekordet för längst hålla slutspels-nolla, med sina 175 minuter och 10 sekunder från lockoutsäsongen 2004/05. Rekordet för längst hållen nolla i SHL (då kallad Elitserien) innehavs av Thomas Östlund, som spikade igen kassen i totalt 201 minuter och 18 sekunder för sitt Djurgården säsongen 1992. 2009 fick dock rekordböckerna skrivas om då Jonas Gustavsson fick smeknamnet ”Monstret”, efter ett helt makalöst slutspel.
I säsongen innan hade ”Monstret” varit ordentligt ifrågasatt efter ett svagt slutspel, och Färjestad hade värvat in en ny förstemålvakt i form av Reinhard Divis. När slutspelet kom var det dock Gustavsson som var förstemålvakt – och han spelade bättre än någon annan tidigare lyckats med. På 14 matcher i slutspelet hade han ett snitt på makalösa 1.03 insläppta mål per match, och höll nollan hela fem gånger – ett rekord som står sig än idag och Jonas ”Monstret” Gustavsson är en av SHLs absolut bästa slutspelsgiganter genom tiderna.
Modo-Djurgården 1997-98
En av det mest känsloladdade slutspelet i SHLs historia var mest troligen mötet mellan Modo och Djurgården 1998. Semifinal-serien innehöll klassiska spelare som Magnus Wernblom, Pär Bäckman och Jan-Axel Alavaara, och den sistnämnde kom att spela huvudrollen i SHL-slutspelets galnaste match någonsin. Det var i den fjärde matchen av semifinal-serien som det spårade ur totalt.
Efter att Wernblom tilldelats en utvisning blev han så vansinnig att han slog sönder sin klubba över plexiglaset i utvisningsbåset, vilket resulterade i ett matchstraff. Detta fick publiken i anrika Kempehallen att gå i taket, och det kastades in så pass mycket grejor på banan att vaktmästaren var tvungen att spola om isen.
Galenskapen kulminerade när Patrik ”Putte” Erickson avgjorde i powerplay på övertid, vilket fick utvisade Jan Axel Alavaara att tappa det totalt. Efter målet tar Modo-backen sats från utvisningsbåset och kör över domare Thomas Andersson, vilket resulterade i det strängaste straffet i SHL:s historia – 8 månaders avstängning och 22 missade matcher. Domare Andersson var efter matchen tvungen att ta hjälp av poliseskort till hotellet, då polisen inte kunde garantera domarens säkerhet på grund av de hetsiga Modo-supportrarna.
Wallinheimos knäckta klubba
Säsongen 2004-05 var en alldeles speciell säsong, på grund av den rådande NHL-lockouten. Elitserien var mer stjärnspäckad än någonsin, och innehöll stjärnor som Zdeno Chara, Henrik Lundqvist, Shawn Horcoff och Olli Jokinen.
SHL-slutspelet har varit full av dråpliga ögonblick genom historien, men det är inte mycket som slår Sinuhe Wallinheimos brutna klubba i Elitserie-semifinalen mellan Färjestad och HV71 2004. Vid ställning 1-0 skulle den finske målvakten rensa bort pucken, men istället för en rutinmässig passning så hamnar pucken målet bakom honom. Wallinheimos klubba har gått av på mitten, en handfallen målvakt stirrar på sin Bauer-klubba i ren avsky och HV71 har avgjort den första semifinal-matchen. I den mixade zonen efter matchen ombeds Wallenheimo att ge sin syn på målet, och står för en av SHLs mest anrika citat någonsin, när han kort och gott svarar: ”SATANS BAUER!”.