HĂ€r presenterar vi all information om SM-slutspelet i ishockey 2020. Efter att de 52 omgĂ„ngarna i SHL:s grundserie för sĂ€songen 2019/2020 Ă€r avslutade sĂ„ gĂ„r de sex högst placerade lagen direkt till SM-slutspelet, dĂ€r man kommer göra upp om vilket som Ă€r det bĂ€sta hockeylaget i Sverige. Förutom dessa sex platser finns det rum för ytterligare tvĂ„ klubbar, som kommer att tas fram via Åttondelsfinaler. Dessutom riskerar de lĂ€gst placerade lagen att Ă„ka ur ligan. I slutspelet spelas varje omgĂ„ng i form av sju matcher, dĂ€r det Ă€r laget som vinner flest möten som avancerar till nĂ€sta runda.

PÄ den hÀr sidan kommer vi framöver att publicera ett slutspelstrÀd i samband med att lagen till slutspelet 2020 blir klara. Dessutom kommer du hÀr hitta datum och tider för samtliga slutspelsmatcher.

Slutspelet SHL sÀsongen 2019/2020

Åttondelsfinaler i SHL

De lag som placerar sig pĂ„ plats 7-10 i grundserien gĂ„r direkt vidare till Åttondelsfinalerna i SHL dĂ€r tvĂ„ slutspelsplatser stĂ„r pĂ„ spel. Tidigare kallades detta steget av slutspelet för “Play-in”, men frĂ„n och med sĂ€songen 2019-20 Ă€r Ă„ttondelsfinalerna en del av slutspelet. Åttondelsfinalerna spelas redan tvĂ„ dagar efter att grundserien Ă€r fĂ€rdigspelad. Lagen delas in i par (lag 7 och 10 samt lag 8 och 9) dĂ€r man möter varandra tre gĂ„nger. De lag som vinner flest av mötena fĂ„r varsin slutspelsplats.

SM-slutspel

Kvartsfinal
Kvartsfinallagen Àr de lag som placerat sig 1-6 frÄn SHL samt de tvÄ lag som tagit sig vidare frÄn de tvÄ Ättondelsfinalerna. Precis som vanligt sÄ möter det bÀst placerade laget att möta det sÀmsta laget som tagit sig till slutspel, i det hÀr fallet Àr det vinnaren av Ättondelsfinalen som hade lÀgst placering i grundserien. PÄ samma sÀtt spelar lag 3 mot 6, 4 mot 5 och sÄ vidare. Kvartsfinalserierna spelas i bÀst av 7 matcher.

Semifinal
Semifinalerna spelas med precis samma upplÀgg som de föregÄende kvartsfinalerna: bÀst av sju matcher och det lag som var bÀst placerat i SHL möter det med sÀmst placering. De bÄda semifinalserierna har olika speldagar för att alla hockeyÀlskare ute i landet ska ha möjligheten att följa bÄda semifinal-serierna.

Finalen
Årets sista matchserie Ă€r sjĂ€lvklart finalen som spelas i en serie av bĂ€st av sju matcher och och sĂ€songen 2019-20 inleds finalspelet preliminĂ€rt söndagen den 16 april. En eventuell sjunde och avgörande SM-finalmatch spelas preliminĂ€rt lördagen den 29 april.

Direktkval till SHL

De tvÄ lag som placerar sig i botten av SHL-tabellen riskerar att Äka ur serien till nÀstkommande sÀsong och mÄste försvara sina platser mot lag frÄn Hockeyallsvenskan. Detta sker i Direktkvalet till SHL dÀr lagen möter varandra i bÀst av sju matcher. Lag 13 frÄn SHL möter segraren i Playoff medans lag 14 möter Hockeyallsvenska mÀstaren. De tvÄ lag som gÄr segrande ur sina möten kommer att spela i SHL under nÀstkommande sÀsong, medans förlorarna fÄr spela i Hockeyallsvenskan.

Slutspelsögonblicken vi minns

Jonas “Monstret” Gustavsson
Henrik Lundqvist höll lĂ€nge rekordet för lĂ€ngst hĂ„lla slutspels-nolla, med sina 175 minuter och 10 sekunder frĂ„n lockoutsĂ€songen 2004/05. Rekordet för lĂ€ngst hĂ„llen nolla i SHL (dĂ„ kallad Elitserien) innehavs av Thomas Östlund, som spikade igen kassen i totalt 201 minuter och 18 sekunder för sitt DjurgĂ„rden sĂ€songen 1992. 2009 fick dock rekordböckerna skrivas om dĂ„ Jonas Gustavsson fick smeknamnet “Monstret”, efter ett helt makalöst slutspel.

I sĂ€songen innan hade “Monstret” varit ordentligt ifrĂ„gasatt efter ett svagt slutspel, och FĂ€rjestad hade vĂ€rvat in en ny förstemĂ„lvakt i form av Reinhard Divis. NĂ€r slutspelet kom var det dock Gustavsson som var förstemĂ„lvakt – och han spelade bĂ€ttre Ă€n nĂ„gon annan tidigare lyckats med. PĂ„ 14 matcher i slutspelet hade han ett snitt pĂ„ makalösa 1.03 inslĂ€ppta mĂ„l per match, och höll nollan hela fem gĂ„nger – ett rekord som stĂ„r sig Ă€n idag och Jonas “Monstret” Gustavsson Ă€r en av SHLs absolut bĂ€sta slutspelsgiganter genom tiderna.

Modo-DjurgÄrden 1997-98
En av det mest kÀnsloladdade slutspelet i SHLs historia var mest troligen mötet mellan Modo och DjurgÄrden 1998. Semifinal-serien innehöll klassiska spelare som Magnus Wernblom, PÀr BÀckman och Jan-Axel Alavaara, och den sistnÀmnde kom att spela huvudrollen i SHL-slutspelets galnaste match nÄgonsin. Det var i den fjÀrde matchen av semifinal-serien som det spÄrade ur totalt.

Efter att Wernblom tilldelats en utvisning blev han sÄ vansinnig att han slog sönder sin klubba över plexiglaset i utvisningsbÄset, vilket resulterade i ett matchstraff. Detta fick publiken i anrika Kempehallen att gÄ i taket, och det kastades in sÄ pass mycket grejor pÄ banan att vaktmÀstaren var tvungen att spola om isen.

Galenskapen kulminerade nĂ€r Patrik “Putte” Erickson avgjorde i powerplay pĂ„ övertid, vilket fick utvisade Jan Axel Alavaara att tappa det totalt. Efter mĂ„let tar Modo-backen sats frĂ„n utvisningsbĂ„set och kör över domare Thomas Andersson, vilket resulterade i det strĂ€ngaste straffet i SHL:s historia – 8 mĂ„naders avstĂ€ngning och 22 missade matcher. Domare Andersson var efter matchen tvungen att ta hjĂ€lp av poliseskort till hotellet, dĂ„ polisen inte kunde garantera domarens sĂ€kerhet pĂ„ grund av de hetsiga Modo-supportrarna.

Wallinheimos knÀckta klubba
SÀsongen 2004-05 var en alldeles speciell sÀsong, pÄ grund av den rÄdande NHL-lockouten. Elitserien var mer stjÀrnspÀckad Àn nÄgonsin, och innehöll stjÀrnor som Zdeno Chara, Henrik Lundqvist, Shawn Horcoff och Olli Jokinen.

SHL-slutspelet har varit full av drĂ„pliga ögonblick genom historien, men det Ă€r inte mycket som slĂ„r Sinuhe Wallinheimos brutna klubba i Elitserie-semifinalen mellan FĂ€rjestad och HV71 2004. Vid stĂ€llning 1-0 skulle den finske mĂ„lvakten rensa bort pucken, men istĂ€llet för en rutinmĂ€ssig passning sĂ„ hamnar pucken mĂ„let bakom honom. Wallinheimos klubba har gĂ„tt av pĂ„ mitten, en handfallen mĂ„lvakt stirrar pĂ„ sin Bauer-klubba i ren avsky och HV71 har avgjort den första semifinal-matchen. I den mixade zonen efter matchen ombeds Wallenheimo att ge sin syn pĂ„ mĂ„let, och stĂ„r för en av SHLs mest anrika citat nĂ„gonsin, nĂ€r han kort och gott svarar: “SATANS BAUER!”.