Här presenterar vi all information om SM-slutspelet i ishockey. Efter att de 52 omgångarna i SHL:s grundserie för säsongen 2021/2022 är avslutade så går de sex högst placerade lagen direkt till SM-slutspelet, där man kommer göra upp om vilket som är det bästa hockeylaget i Sverige. Förutom dessa sex platser finns det rum för ytterligare två klubbar, som kommer att tas fram via Åttondelsfinaler. Dessutom riskerar de lägst placerade lagen att åka ur ligan. I slutspelet spelas varje omgång i form av sju matcher, där det är laget som vinner flest möten som avancerar till nästa runda.

Slutspelet SHL säsongen 2021/2022

Nedan visas spelschemat för grundserien i SHL. När slutspelet startar i mars, så kommer slutspelets spelschema att visas nedan.

Leksand - Luleå
Malmö - Rögle
Timrå - Växjö
Färjestad - Örebro
HV 71 - Frölunda
Linköping - MODO
Skellefteå - Oskarshamn
Frölunda - Malmö
Linköping - Färjestad
Luleå - Skellefteå
MODO - Växjö
Oskarshamn - Leksand
Rögle - HV 71
Timrå - Örebro
HV 71 - MODO
Leksand - Frölunda
Malmö - Oskarshamn
Örebro - Luleå
Skellefteå - Rögle
Växjö - Linköping
Frölunda - MODO
Linköping - HV 71
Luleå - Rögle
Leksand - Malmö
Örebro - Växjö
Oskarshamn - Färjestad
Timrå - Skellefteå
Frölunda - Linköping
HV 71 - Örebro
Malmö - Växjö
MODO - Luleå
Rögle - Leksand
Skellefteå - Färjestad
Timrå - Oskarshamn
Färjestad - Malmö
Leksand - MODO
Linköping - Timrå
Luleå - Frölunda
Örebro - Skellefteå
Oskarshamn - Rögle
Växjö - HV 71
Frölunda - Färjestad
Rögle - Linköping
Skellefteå - Växjö
Timrå - Luleå
HV 71 - Leksand
MODO - Malmö
Oskarshamn - Örebro
Färjestad - Luleå
Frölunda - Skellefteå
Leksand - Timrå
Linköping - Örebro
Malmö - HV 71
Rögle - MODO
Växjö - Oskarshamn

Åttondelsfinaler

Lag 7-10 kommer i SHL-tabellen efter grundseriens slut kommer att ställas mot varandra för att avgöra vilka två lag som tar sig till kvartsfinal och det stora SM-slutspelet. Lag 7 ställs mot lag 10 och lag 8 ställs mot lag 9 i två vardera åttondelsfinaler. Matchserierna är i bäst av tre matcher för att skicka vidare två lag till kvartsfinal. De som åker ut i åttondelsfinalen är utslagna och får se sin säsong som över.

Kvartsfinaler

Hit går samtliga lag från 1-6 i SHL-tabellen samt de två vinnarna från åttondelsfinalerna. Grundregeln i slutspelet är att det bäst rankade laget möter det sämst rankade osv. Lag 1 möter därmed det sämst rankade laget från åttondelsfinalerna, lag 2 det näst sämsta och så vidare. Kvartsfinalserierna spelas i bäst av sju matcher.

Semifinaler

De fyra lagen som vinner sina matchserier i kvartsfinalspelet kommer att avancera till semifinal. Här är upplägget annorlunda. Endast fem matcher spelas i matchserien för att kora två finallag ända in i slutet. Även här gäller rankingsystemet.

Finalen

Finalspelet spelas mellan de två lag som tagit sig längst i slutspelet. Som har kravlat sig igenom via antingen åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal eller endast kvartsfinal och semifinal. Finalen under säsongen 2020/21 spelades mellan Rögle BK och Växjö Lakers där de sistnämnda drog det längsta strået och kammade hem SM-guldet.

Kvartsfinalerna i SHL 2021/22

Från och med den 31 mars och fram till och med den 13 april så spelas kvartsfinaler i SHL. Efter att Oskarshamn och Örebro slagit ut Leksand respektive Brynäs i sina åttondelsfinaler så spikades kvartsfinalerna i SHL tisdagen den 29 mars.

Där stod det klart att seriesegraren Rögle BK kommer att ta emot IK Oskarshamn (som sämst rankat lag) i kvartsfinalspelet i bäst av sju matcher. Tabelltvåan Luleå kommer i sin tur att få ta emot Örebro i bäst av sju matcher och ha hemmafördel i sin matchserie.

Sedan väntar stormöten mellan Skellefteå AIK och Färjestad samt Frölunda som tar emot regerande mästaren Växjö Lakers i sin matchserie. Något som vittnar om en härlig slutspelsserie i SHL.

Så spelas kvartsfinalerna:

(inom parentes står lagets placering i grundserietabellen)

Rögle BK (1:a) – IK Oskarshamn (9:a)

Luleå HF (2:a) – Örebro HK (7:a)

Skellefteå AIK (3:a) – Färjestads BK (6:a)

Frölunda HC (4:a) – Växjö Lakers (5:a)

Direktkval till SHL

De två lag som placerar sig i botten av SHL-tabellen riskerar att åka ur serien till nästkommande säsong och måste försvara sina platser mot varandra. De nya reglerna som tillkom inför säsongen 2020/2021 som gör att ett lag flyttas ner utan att få kvalspela mot lag från Hockeyallsvenskan. Så för att avgöra vilka som får lämna SHL så spelar lagen som slutar på placering 13 och 14 en matchserie i bäst av sju matcher där förloraren får lämna SHL.

Slutspelsögonblicken vi minns

Jonas ”Monstret” Gustavsson
Henrik Lundqvist höll länge rekordet för längst hålla slutspels-nolla, med sina 175 minuter och 10 sekunder från lockoutsäsongen 2004/05. Rekordet för längst hållen nolla i SHL (då kallad Elitserien) innehavs av Thomas Östlund, som spikade igen kassen i totalt 201 minuter och 18 sekunder för sitt Djurgården säsongen 1992. 2009 fick dock rekordböckerna skrivas om då Jonas Gustavsson fick smeknamnet ”Monstret”, efter ett helt makalöst slutspel.

I säsongen innan hade ”Monstret” varit ordentligt ifrågasatt efter ett svagt slutspel, och Färjestad hade värvat in en ny förstemålvakt i form av Reinhard Divis. När slutspelet kom var det dock Gustavsson som var förstemålvakt – och han spelade bättre än någon annan tidigare lyckats med. På 14 matcher i slutspelet hade han ett snitt på makalösa 1.03 insläppta mål per match, och höll nollan hela fem gånger – ett rekord som står sig än idag och Jonas ”Monstret” Gustavsson är en av SHLs absolut bästa slutspelsgiganter genom tiderna.

Modo-Djurgården 1997-98
En av det mest känsloladdade slutspelet i SHLs historia var mest troligen mötet mellan Modo och Djurgården 1998. Semifinal-serien innehöll klassiska spelare som Magnus Wernblom, Pär Bäckman och Jan-Axel Alavaara, och den sistnämnde kom att spela huvudrollen i SHL-slutspelets galnaste match någonsin. Det var i den fjärde matchen av semifinal-serien som det spårade ur totalt.

Efter att Wernblom tilldelats en utvisning blev han så vansinnig att han slog sönder sin klubba över plexiglaset i utvisningsbåset, vilket resulterade i ett matchstraff. Detta fick publiken i anrika Kempehallen att gå i taket, och det kastades in så pass mycket grejor på banan att vaktmästaren var tvungen att spola om isen.

Galenskapen kulminerade när Patrik ”Putte” Erickson avgjorde i powerplay på övertid, vilket fick utvisade Jan Axel Alavaara att tappa det totalt. Efter målet tar Modo-backen sats från utvisningsbåset och kör över domare Thomas Andersson, vilket resulterade i det strängaste straffet i SHL:s historia – 8 månaders avstängning och 22 missade matcher. Domare Andersson var efter matchen tvungen att ta hjälp av poliseskort till hotellet, då polisen inte kunde garantera domarens säkerhet på grund av de hetsiga Modo-supportrarna.

Wallinheimos knäckta klubba
Säsongen 2004-05 var en alldeles speciell säsong, på grund av den rådande NHL-lockouten. Elitserien var mer stjärnspäckad än någonsin, och innehöll stjärnor som Zdeno Chara, Henrik Lundqvist, Shawn Horcoff och Olli Jokinen.

SHL-slutspelet har varit full av dråpliga ögonblick genom historien, men det är inte mycket som slår Sinuhe Wallinheimos brutna klubba i Elitserie-semifinalen mellan Färjestad och HV71 2004. Vid ställning 1-0 skulle den finske målvakten rensa bort pucken, men istället för en rutinmässig passning så hamnar pucken målet bakom honom. Wallinheimos klubba har gått av på mitten, en handfallen målvakt stirrar på sin Bauer-klubba i ren avsky och HV71 har avgjort den första semifinal-matchen. I den mixade zonen efter matchen ombeds Wallenheimo att ge sin syn på målet, och står för en av SHLs mest anrika citat någonsin, när han kort och gott svarar: ”SATANS BAUER!”.