Här presenterar vi all information om SM-slutspelet i ishockey 2020. Efter att de 52 omgångarna i SHL:s grundserie för säsongen 2020/2021 är avslutade så går de sex högst placerade lagen direkt till SM-slutspelet, där man kommer göra upp om vilket som är det bästa hockeylaget i Sverige. Förutom dessa sex platser finns det rum för ytterligare två klubbar, som kommer att tas fram via Åttondelsfinaler. Dessutom riskerar de lägst placerade lagen att åka ur ligan. I slutspelet spelas varje omgång i form av sju matcher, där det är laget som vinner flest möten som avancerar till nästa runda.


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Kvartsfinalerna i SHL-slutspelet

Rögle – Frölunda
Växjö – Färjestad
Leksand – Örebro
Skellefteå – Luleå

Slutspelet SHL säsongen 2020/2021

Färjestad - Växjö
Frölunda - Rögle
Färjestad - Växjö
Frölunda - Rögle
Luleå - Skellefteå
Örebro - Leksands
Luleå - Skellefteå
Örebro - Leksands
HV 71 - Brynäs
Skellefteå - Luleå
Brynäs - HV 71

Åttondelsfinaler i SHL

Frölunda – Djurgården
Färjestad – Malmö

De lag som placerar sig på plats 7-10 i grundserien går direkt vidare till Åttondelsfinalerna i SHL där två slutspelsplatser står på spel. Tidigare kallades detta steget av slutspelet för “Play-in”, men från och med säsongen 2019-20 är åttondelsfinalerna en del av slutspelet. Åttondelsfinalerna spelas redan två dagar efter att grundserien är färdigspelad. Lagen delas in i par (lag 7 och 10 samt lag 8 och 9) där man möter varandra tre gånger. De lag som vinner flest av mötena får varsin slutspelsplats.

SM-slutspel

Kvartsfinal

Rögle – Frölunda
Växjö – Färjestad
Leksand – Örebro
Skellefteå – Luleå

Kvartsfinallagen är de lag som placerat sig 1-6 från SHL samt de två lag som tagit sig vidare från de två åttondelsfinalerna. Precis som vanligt så möter det bäst placerade laget att möta det sämsta laget som tagit sig till slutspel, i det här fallet är det vinnaren av åttondelsfinalen som hade lägst placering i grundserien. På samma sätt spelar lag 3 mot 6, 4 mot 5 och så vidare. Kvartsfinalserierna spelas i bäst av 7 matcher.

Semifinal

Semifinalerna spelas med precis samma upplägg som de föregående kvartsfinalerna: bäst av sju matcher och det lag som var bäst placerat i SHL möter det med sämst placering. De båda semifinalserierna har olika speldagar för att alla hockeyälskare ute i landet ska ha möjligheten att följa båda semifinal-serierna.

Finalen

Årets sista matchserie är självklart finalen som spelas i en serie av bäst av sju matcher och och säsongen 2019-20 inleds finalspelet preliminärt söndagen den 16 april. En eventuell sjunde och avgörande SM-finalmatch spelas preliminärt lördagen den 29 april.

Direktkval till SHL

Brynäs IF och HV71 kommer att göra upp i en matchserie i bäst av sju matcher. Förlorarna får lämna SHL och spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong. 

De två lag som placerar sig i botten av SHL-tabellen riskerar att åka ur serien till nästkommande säsong och måste försvara sina platser mot varandra. De nya reglerna som tillkom inför säsongen 2020/2021 som gör att ett lag flyttas ner utan att få kvalspela mot lag från Hockeyallsvenskan. Så för att avgöra vilka som får lämna SHL så spelar lagen som slutar på placering 13 och 14 en matchserie i bäst av sju matcher där förloraren får lämna SHL.

Slutspelsögonblicken vi minns

Jonas “Monstret” Gustavsson
Henrik Lundqvist höll länge rekordet för längst hålla slutspels-nolla, med sina 175 minuter och 10 sekunder från lockoutsäsongen 2004/05. Rekordet för längst hållen nolla i SHL (då kallad Elitserien) innehavs av Thomas Östlund, som spikade igen kassen i totalt 201 minuter och 18 sekunder för sitt Djurgården säsongen 1992. 2009 fick dock rekordböckerna skrivas om då Jonas Gustavsson fick smeknamnet “Monstret”, efter ett helt makalöst slutspel.

I säsongen innan hade “Monstret” varit ordentligt ifrågasatt efter ett svagt slutspel, och Färjestad hade värvat in en ny förstemålvakt i form av Reinhard Divis. När slutspelet kom var det dock Gustavsson som var förstemålvakt – och han spelade bättre än någon annan tidigare lyckats med. På 14 matcher i slutspelet hade han ett snitt på makalösa 1.03 insläppta mål per match, och höll nollan hela fem gånger – ett rekord som står sig än idag och Jonas “Monstret” Gustavsson är en av SHLs absolut bästa slutspelsgiganter genom tiderna.

Modo-Djurgården 1997-98
En av det mest känsloladdade slutspelet i SHLs historia var mest troligen mötet mellan Modo och Djurgården 1998. Semifinal-serien innehöll klassiska spelare som Magnus Wernblom, Pär Bäckman och Jan-Axel Alavaara, och den sistnämnde kom att spela huvudrollen i SHL-slutspelets galnaste match någonsin. Det var i den fjärde matchen av semifinal-serien som det spårade ur totalt.

Efter att Wernblom tilldelats en utvisning blev han så vansinnig att han slog sönder sin klubba över plexiglaset i utvisningsbåset, vilket resulterade i ett matchstraff. Detta fick publiken i anrika Kempehallen att gå i taket, och det kastades in så pass mycket grejor på banan att vaktmästaren var tvungen att spola om isen.

Galenskapen kulminerade när Patrik “Putte” Erickson avgjorde i powerplay på övertid, vilket fick utvisade Jan Axel Alavaara att tappa det totalt. Efter målet tar Modo-backen sats från utvisningsbåset och kör över domare Thomas Andersson, vilket resulterade i det strängaste straffet i SHL:s historia – 8 månaders avstängning och 22 missade matcher. Domare Andersson var efter matchen tvungen att ta hjälp av poliseskort till hotellet, då polisen inte kunde garantera domarens säkerhet på grund av de hetsiga Modo-supportrarna.

Wallinheimos knäckta klubba
Säsongen 2004-05 var en alldeles speciell säsong, på grund av den rådande NHL-lockouten. Elitserien var mer stjärnspäckad än någonsin, och innehöll stjärnor som Zdeno Chara, Henrik Lundqvist, Shawn Horcoff och Olli Jokinen.

SHL-slutspelet har varit full av dråpliga ögonblick genom historien, men det är inte mycket som slår Sinuhe Wallinheimos brutna klubba i Elitserie-semifinalen mellan Färjestad och HV71 2004. Vid ställning 1-0 skulle den finske målvakten rensa bort pucken, men istället för en rutinmässig passning så hamnar pucken målet bakom honom. Wallinheimos klubba har gått av på mitten, en handfallen målvakt stirrar på sin Bauer-klubba i ren avsky och HV71 har avgjort den första semifinal-matchen. I den mixade zonen efter matchen ombeds Wallenheimo att ge sin syn på målet, och står för en av SHLs mest anrika citat någonsin, när han kort och gott svarar: “SATANS BAUER!”.


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder