Hockeyettan

Hockeyettan2022-02-16T12:18:31+01:00

Hockeyettan är den tredje högsta ishockeyligan för herrar i Sverige. Här spelar lag ifrån hela landet som alla drömmer om att få ta sig upp i Hockeyallsvenskan. Ligan ersätter den tidigare division 1 och har spelats under det nuvarande namnet sedan 2014. Här deltar 40 klubbar ifrån norr till söder i en serie som under säsongen delas upp i flera olika steg.

Följ Hockeyettan på länkarna nedan

Säsongen i Hockeyettan börjar i oktober och avrundas sedan i mars årets därpå. Till en början spelas grundserien i form av fyra geografiskt uppdelade ligor – norra, södra, östra och västra. I dessa ingår 10 lag som alla möter varandra en gång på hemmaplan samt en gång på bortaplan. Under dessa spelomgångarna är det otroligt viktigt att göra bra ifrån sig och samla på sig så många poäng som möjligt för att lyckas ta sig vidare till seriens nästa del.

Senaste nytt från Hockeyettan

Allettan

De fem lag som placerar sig allra högst upp i de fyra grundserierna går nämligen vidare till Allettan, som består av två ligor med tio lag i vardera. Lagen ifrån den norra och västra grundserien hamnar automatiskt i Allettan Norra, medans lagen ifrån södra och östra grundserien får spela i Allettan södra. Inom dessa grupper möter lagen varandra på nytt i 27 spännande omgångar där det blir såväl nya som välbekanta motståndare. Även här är det otroligt viktigt att få en så bra placering som möjligt, då denna avgör hur laget får spela vidare under säsongen.

Ettan och tvåan i de två Allettan-serierna kommer att gå direkt till semifinal i slutspelet. Lag 3-8 kommer att spela kvartsfinal för att få spela mot ettorna och tvåorna i semifinal. Lag 9 och 10 har spelat klart för säsongen och får ladda om till nästa säsong i Hockeyettan.

Vårserien

De lag som placerar sig på plats 6-10 i grundseriens fyra ligor avslutar inte säsongen här, utan får även de fortsätta spela matcher under våren. De delas upp i två olika serier, norra och södra. Det är tio lag i varje serie och det spelas 18 omgångar, två matcher mot varje lag.

De två lag som vinner varsin vårserie kommer att avancera till kvartsfinal, där lag från Allettan väntar. Lag 2-3 spelar Play-In för att även dessa lag ska kunna nå kvartsfinal och fortsätta säsongen. Lag 4-6 i vardera serie tar tidig semester och är klara för spel i Hockeyettan nästa säsong.

För de lag som kommer på plats 7-10 i vardera vårserie så väntar en kvalserie för att undvika nedflyttning. De åtta lagen delas upp i fyra kvalserier där även 16 lag från hockeytvåan kommer att delta. Sex lag deltar i varje kvalserie och ettan och tvåan kommer att spela Hockeyettan till nästkommande säsong.

Kvalserien till Hockeyallsvenskan

Här samlas de sex vinnarna från Allettans alla semifinaler. Ett av de sex lagen ska spela i Hockeyallsvenskan till nästkommande säsong. De sex lagen möts i dubbelmöten, en match hemma och en match borta mot samtliga lag i serien. Det innebär att det blir tio omgångar i Kvalserien.

Datumen för Kvalserien till Hockeyallsvenskan är 23 mars till 14 april. Vinnaren avancerar till Hockeyallsvenskan alltså.

Här kan du se resultaten och tabellerna från tidigare säsonger av Hockeyettan
Hockeyettan 2018/2019

Till toppen