Hockeyettan2019-06-19T16:40:52+02:00

Hockeyettan är den tredje högsta ishockeyligan för herrar i Sverige. Här spelar lag ifrån hela landet som alla drömmer om att få ta sig upp i Hockeyallsvenskan. Ligan ersätter den tidigare division 1 och har spelats under det nuvarande namnet sedan 2014. Här deltar 47 klubbar ifrån norr till söder i en serie som under säsongen delas upp i flera olika steg.

Följ Hockeyettan 2019/2020

Säsongen i Hockeyettan börjar i september och avrundas sedan i mars årets därpå. Till en början spelas grundserien i form av fyra geografiskt uppdelade ligor – norra, södra, östra och västra. I dessa ingår 11-12 lag som alla möter varandra en gång på hemmaplan samt en gång på bortaplan. Under dessa drygt 22 spelomgångarna är det otroligt viktigt att göra bra ifrån sig och samla på sig så många poäng som möjligt för att lyckas ta sig vidare till seriens nästa del.

Senaste nytt från Hockeyettan

Allettan

De fem lag som placerar sig allra högst upp i de fyra grundserierna går nämligen vidare till Allettan, som består av två ligor med tio lag i vardera. Lagen ifrån den norra och västra grundserien hamnar automatiskt i Allettan Norra, medans lagen ifrån södra och östra grundserien får spela i Allettan södra. Inom dessa grupper möter lagen varandra på nytt i 18 spännande omgångar där det blir såväl nya som välbekanta motståndare. Även här är det otroligt viktigt att få en så bra placering som möjligt, då denna avgör hur laget får spela vidare under säsongen.

Lagen som vinner de två Allettan-serierna möts i Hockeyettan-finalen, där ligans slutliga segrare ska tas fram. Lagen som hamnar på plats 2-8 i serierna får i sin tur spela vidare i olika play-offspel där även en del av lagen som inte tog sig till Allettan deltar. Målet i denna playoff är en plats i kvalet till Hockeyallsvenskan, dit segraren i Hockeyettan-finalen får en direktplats.

Vårserien

De lag som placerar sig på plats 6-12 i grundseriens fyra ligor avslutar inte säsongen här, utan får även de fortsätta spela matcher under våren. Mötena sker inom samma grupper som tidigare, med skillnaden att de högst placerade lagen inte längre deltar. Lagen möter här varandra på nytt  med ett möte på bortaplan och ett på hemmaplan. De fyra lag som slutligen placerar sig överst i respektive liga tar sig till playoffen precis som de utslagna lagen i Allettan, samtidigt som de lägst placerade får kvala för att över huvud taget hålla sig kvar i serien till nästa år.

Playoff

Playoffen är en del av ligan där lag har möjligheten att ta sig till kvalet till Hockeyallsvenskan. Totalt kan fyra lag ifrån Hockeyettan ta sig hit, varav en plats går till vinnaren i den stora finalen. De övriga platserna gör lagen som placerar sig på plats 2-8 i Allettan Norra och Södra, segrarna i Vårserien Norra, Södra, Östra och Västra samt förloraren i Hockeyettan-finalen. Playoffen sker i fyra olika steg, där lagen för varje steg minskar i antal.

I playoff förkval spelar vinnarna i vårserierna och de två vinnarna tar sig vidare till playoff 1.

I playoff 1 spelar vinnarna i förkvalet samt lagen som kom på 4-8 plats i Allettans två grupper. Vinnarna går till playoff 2.

I playoff 2 spelar vinnarna i playoff 1 samt lagen som kom på 2-3 plats i Allettans två grupper. Vinnarna går till playoff 3.

I playoff 3 spelar vinnarna i playoff 2 samt förloraren ifrån Hockeyettan-finalen. De tre vinnarna här spelar kval till Hockeyallsvenskan.

Här kan du se resultaten och tabellerna från tidigare säsonger av Hockeyettan
Hockeyettan 2018/2019

Till toppen