Under våren varje år så tävlar de allra bästa landslagen i världsmästerskapet i ishockey för att kunna utse den nation som är den allra bästa på att spela. Turneringen är otroligt populär här på hemmaplan och miljontals svenskar flockas framför tv:n när Sveriges matcher visas.

Varje år deltar 16 nationer som delas upp i grupper om åtta lag. Alla lag möter varandra en gång och efter detta går de bästa vidare till slutspelet. Majoriteten av de lag som deltar kommer ifrån Europa eller Nordamerika, men det har även förekommit lag från andra delar av världen.

Läs mer om Hockey VM 2021

Inför varje mästerskap väljs även en maskot ut som får vara med och representera spelen i olika mediala sammanhang. När Finland höll i mästerskapet valde man till exempel en fågel från det finska mobilspelet Angry Birds och Tjeckien använde sig av sina välkända seriefigurer Bob och Bobek.

Sverige har under åren haft en mängd framgångar i spelen och har tagit hem hela 46 medaljer. Senast man tog hem ett guld var under VM 2018 som spelades i Danmark. Då besegrade man Schweiz på straffar i finalen, precis på samma sätt som man vann över Kanada året innan. Om du vill läsa mer om Hockey-VM på finska så kan göra det på Jääkiekon-MM 2022.

Här ser du resultaten från några av de senaste världsmästerskapen:

VM 2021
Guld: Kanada
Silver: Finland
Brons: USA
Sveriges placering: 9:a (ut i gruppspel)

VM 2020
Inställd till följd av covid-19

VM 2019
Guld: Finland
Silver: Kanada
Brons: Ryssland
Sveriges placering: 5:a (åkte ut i kvartsfinalen)

VM 2018
Guld: Sverige

Silver: Schweiz
Brons: USA

VM 2017
Guld: Sverige
Silver: Kanada
Brons: Ryssland

VM 2016
Guld: Kanada
Silver: Finland
Brons: Ryssland
Sveriges placering: 5:a (åkte ut i kvartsfinalen)

VM 2015
Guld: Kanada
Silver: Ryssland
Brons: USA
Sveriges placering: 5:a (åkte ut i kvartsfinalen)

VM 2014
Guld: Ryssland
Silver: Finland
Brons: Sverige

VM 2013
Guld: Sverige
Silver: Schweiz
Brons: USA

VM 2012
Guld: Ryssland
Silver: Slovakien
Brons: Tjeckien
Sveriges placering: 6:a (Åkte ur VM i kvartsfinal mot Tjeckien)

VM 2011
Guld: Finland
Silver: Sverige
Brons: Tjeckien

VM 2010
Guld: Tjeckien
Silver: Ryssland
Brons: Sverige

Fler hockeyturneringar för landslag

Förutom att seniorlandslagen spelar VM varje år, så möts även våra juniorer under samma omständigheter. Junior hockey VM är ett mästerskap som varje säsong hålls under mellandagarna, där det i högstadivisionen är tio nationer som gör upp om guldet. De svenska juniorkronorna har under åren gjort mycket bra ifrån sig i turneringen, där många spelare får visa upp sig för världen för första gången. Lyckas man göra ett bra intryck här är det inte ovanligt att man finns med bland namnen som draftas till olika NHL-klubbar under den kommande sommaren.

Världsmästerskapet i ishockey är den stora avslutningen på herrarnas säsong. Men innan dess så spelar lagen en mängd olika träningslandskamper, samt deltar i mindre turneringar. Tre Kronor är ett av fyra lag som årligen medverkar i Euro Hockey Tour, där en inofficiell Europeisk mästare kröns. Förutom Sverige så deltar även Finland, Ryssland och Tjeckien i de fyra turneringarna som spelas under säsongen, där den sammanlagda poängen slås samman i EHT-tabellen.

Va fjärde år sker ett ytterligare stort evenemang, som pausar näst intill all annan ishockey i världen. När de Olympiska Vinterspelen äger rum är nämligen hockey en av de sporter som man gör upp i, där ett OS-guld är en av de mest eftertraktade titlarna som kan plockas hem av en spelare. Hockey OS inkluderar en turnering för herrar och en för damer, vilket innebär att man varje gång delat ut två guldmedaljer.

De år som OS äger rum har landslagen möjligheten att plocka hem två stora titlar inom loppet av ett par månader. Visste du att Tre Kronor är det enda laget som lyckats med dessa! År 2006 vann lagets först OS i februari och i mitten av maj kröntes man även till världsmästare.