Världsmästerskapet i ishockey är den största turneringen för världens alla ishockeylandslag, men jämfört med många andra idrotter så finns det inget specifikt mästerskap enbart för de europeiska lagen. Istället hålls varje vår en mängd mindre turneringar som alla ingår i Euro Hockey Tour.

Totalt är det fyra tävlingar som ingår i denna turnering och varje år så är det landslagen från Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien som gör upp i dessa. Förutom att det är dessa fyra nationer som deltar så är det även dessa land som håller i de olika turneringarna.

Läs mer om Euro Hockey Tour

Euro Hockey Tour har arrangerats sedan 1996 och har under åren gästats av andra deltagande länder såsom Kanada och Slovakien. Dock har dessa lags resultat inte räknats med när man krönt den slutliga vinnaren. Det land som har flest titlar är Finland med åtta segrar under åren. Här nedanför introducerar vi de olika turneringarna som ingår i Euro Hockey Tour.

Carlson Hockey Games (tidigare Czech Hockey Games)spelas i Tjeckien och har funnits sedan 1994. Sedan starten har turneringen bytt namn ett flertal gånger. I Euro Hockey Tour har turneringen varit med sedan 1997 och Finland är den nation som vunnit allra flest gånger.

Karjala Cup hålls varje år i Finland någon gång under november månad. Sedan 1996 har turneringen haft sitt nuvarande namn och hette därförinnan Sauna Cup. Istället för Sverige deltog här USA, men när turneringen blev en del av det europeiska mästerskapet fick de lämna över sin plats. Flest guld i Karjala Cup har hemmanationen Finland, men flest medaljer totalt har Ryssland.

Channel One Cup heter den turnering som varje december hålls i Ryssland. Redan på 60-talet uppkom turneringen som under åren bytt namn ett flertal gånger, samt även spelats på andra platser än enbart i Ryssland. På 70- och 80-talet kallades turneringen även för Lilla-VM och både Kanada och Slovakien har gästat turneringen under åren. Sovjetunionen/Ryssland är den nation som vunnit turneringen överlägset flest gånger under åren.

Beijer Hockey Games (tidigare LG Hockey Games, Oddset Hockey Games och Sweden Hockey Games) är den svenska turneringen som ingår i Euro Hockey Tour och har funnits sedan 1991. Förutom lagen som vanligtvis deltar så har Kanada och Tjeckoslovakien gästat under åren. Sverige är den nation som tagit hem turneringen flest gånger under åren.