VÀrldsmÀsterskapet i ishockey Àr den största turneringen för vÀrldens alla ishockeylandslag, men jÀmfört med mÄnga andra idrotter sÄ finns det inget specifikt mÀsterskap enbart för de europeiska lagen. IstÀllet hÄlls varje vÄr en mÀngd mindre turneringar som alla ingÄr i Euro Hockey Tour.

Totalt Àr det fyra tÀvlingar som ingÄr i denna turnering och varje Är sÄ Àr det landslagen frÄn Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien som gör upp i dessa. Förutom att det Àr dessa fyra nationer som deltar sÄ Àr det Àven dessa land som hÄller i de olika turneringarna.

LĂ€s mer om Euro Hockey Tour

Euro Hockey Tour har arrangerats sedan 1996 och har under Ären gÀstats av andra deltagande lÀnder sÄsom Kanada och Slovakien. Dock har dessa lags resultat inte rÀknats med nÀr man krönt den slutliga vinnaren. Det land som har flest titlar Àr Finland med Ätta segrar under Ären. HÀr nedanför introducerar vi de olika turneringarna som ingÄr i Euro Hockey Tour.

Carlson Hockey Games (tidigare Czech Hockey Games)spelas i Tjeckien och har funnits sedan 1994. Sedan starten har turneringen bytt namn ett flertal gÄnger. I Euro Hockey Tour har turneringen varit med sedan 1997 och Finland Àr den nation som vunnit allra flest gÄnger.

Karjala Cup hÄlls varje Är i Finland nÄgon gÄng under november mÄnad. Sedan 1996 har turneringen haft sitt nuvarande namn och hette dÀrförinnan Sauna Cup. IstÀllet för Sverige deltog hÀr USA, men nÀr turneringen blev en del av det europeiska mÀsterskapet fick de lÀmna över sin plats. Flest guld i Karjala Cup har hemmanationen Finland, men flest medaljer totalt har Ryssland.

Channel One Cup heter den turnering som varje december hÄlls i Ryssland. Redan pÄ 60-talet uppkom turneringen som under Ären bytt namn ett flertal gÄnger, samt Àven spelats pÄ andra platser Àn enbart i Ryssland. PÄ 70- och 80-talet kallades turneringen Àven för Lilla-VM och bÄde Kanada och Slovakien har gÀstat turneringen under Ären. Sovjetunionen/Ryssland Àr den nation som vunnit turneringen överlÀgset flest gÄnger under Ären.

Beijer Hockey Games (tidigare LG Hockey Games, Oddset Hockey Games och Sweden Hockey Games) Àr den svenska turneringen som ingÄr i Euro Hockey Tour och har funnits sedan 1991. Förutom lagen som vanligtvis deltar sÄ har Kanada och Tjeckoslovakien gÀstat under Ären. Sverige Àr den nation som tagit hem turneringen flest gÄnger under Ären.