Var fjärde år arrangeras de Olympiska Vinterspelen, där atleter ifrån hela världen möts för att göra upp i en mängd olika vintersporter. Sedan 1920 har ishockey varit en officiell OS-gren där den till en början spelades som en sport under sommarspelen, tills att vinterspelen blev ett eget arrangemang 1924.

Fram till och med 1968 så räknades den olympiska hockeyturneringen som världsmästerskapet de år som OS spelades, men numera separerar man på dessa två, vilket innebär att det var fjärde år spelas två större internationella ishockeyturneringar på herrsidan. 1998 öppnade man även upp spel för damernas landslag och från och med 2022 kommer även de ha dubbla mästerskap framför sig under OS-säsongerna.

Läs mer om Hockey OS

Herrarnas Olympiska turnering

I herrarnas OS-turnering deltar tolv nationer som delas in i tre grupper om fyra. Här möter lagen varandra en gång vardera, vilket ger varje lag tre chanser att plocka så många poäng som möjligt. När dessa matcher är spelade rankas samtliga tolv lag utifrån sin placering i gruppen samt den poäng som de har fått. Här går de fyra bästa lagen (gruppvinnarna samt bästa grupptvåa) direkt till kvartsfinal, samtidigt som resterande lag får göra upp i åttondelsfinalerna. Slutspelet är efter detta upplagt enligt vanliga regler, där det i samtliga möten är en enskild match som avgör vem som vinner. Slutligen går vinnarna i semifinalerna till den stora finalen samtidigt som förlorarna får göra upp om bronset.

Lagen som är klara för spel i herrarnas OS-turnering 2022 är Kina, Kanada, Ryssland, Finland, Sverige, Tjeckien, USA, Tyskland, Schweiz, Danmark, Lettland och Slovakien.

Sverige direktkvalificerade sig till turneringen som ett av världens åtta högst rankade lag. Kina tog automatiskt en plats i och med att de är värd för mästerskapet. Danmark, Lettland och Slovakien fick i sin tur kvalade in till turneringen.

Damernas Olympiska turnering

I damernas turnering deltar från och med OS 2022 tio nationer, som kommer lottas in i två grupper om fem lag precis som i världsmästerskapet.

Kina är som värdnation redan klar för turneringen och de sex högst rankade nationerna – USA, Kanada, Finland, Ryssland, Schweiz och Japan – fick varsin direktplats till mästerskapet.

De svenska damerna behöver kvalificera sig för att kunna ta en av de tio platserna i turneringen. Kvalet äger rum i november 2021 på hemmaplan. där det krävs att man går vinnande ur mini-turneringen för att få respass till Kina i februari.

Svenska OS-medaljer i ishockey

Under åren så har det blivit en del medaljer för både herrarna och damerna vid OS. 2006 lyckades herrlandslaget med att vinna både OS- och VM-guld under en och samma säsong, någonting som inget annat lag lyckats med.