Vart fjÀrde Är sÄ arrangeras de Olympiska Vinterspelen, dÀr atleter ifrÄn hela vÀrlden möts för att göra upp i en mÀngd olika vintersporter. Sedan 1920 har ishockey varit en officiell OS-gren dÀr den till en början spelades som en sport under sommarspelen, tills att vinterspelen blev ett eget arrangemang 1924.

Fram till och med 1968 sÄ rÀknades den olympiska turneringen som VM de Är som OS spelades, men numera separerar man pÄ dessa tvÄ, vilket innebÀr att det var fjÀrde Är spelas tvÄ större internationella ishockeyturneringar. 1998 öppnade man Àven upp spel för damernas landslag. Deras turnering slÄs Ànnu idag ihop med VM under OS-Ären.

LĂ€s mer om Hockey OS 2018

I herrarnas OS-turnering deltar tolv nationer som delas in i tre grupper om fyra. HÀr möter lagen varandra en gÄng vardera, vilket ger varje lag tre chanser att plocka sÄ mÄnga poÀng som möjligt. NÀr dessa matcher Àr spelade rankas samtliga tolv lag utifrÄn sin placering i gruppen samt den poÀng som de har fÄtt. HÀr gÄr de fyra bÀsta lagen (gruppvinnarna samt bÀsta grupptvÄa) direkt till kvartsfinal, samtidigt som resterande lag fÄr göra upp i Ättondelsfinalerna. Slutspelet Àr efter detta upplagt enligt vanliga regler, dÀr det i samtliga möten Àr en enskild match som avgör vem som vinner. Slutligen gÄr vinnarna i semifinalerna till den stora finalen samtidigt som förlorarna fÄr göra upp om bronset.

Lagen som idag Àr klara för spel i herrarnas OS-turnering 2022 Àr Kanada, Ryssland, Finland, Sverige, Tjeckien, USA, Tyskland, Schweiz och Kina

I damernas turnering deltar frÄn och med OS 2022 tio nationer, som med största sannolikhet kommer lottas in i tvÄ grupper om fem lag likt man gör vid vÀrldsmÀsterskapet. Vilka lag som fÄr medverka hÀr avgörs av vÀrldsrankingen efter VM 2020. Kina Àr som vÀrdnation redan klar för turneringen.

Under Ären sÄ har det blivit en del medaljer för bÄde herrarna och damerna vid OS. 2006 lyckades herrlandslaget med att vinna bÄde OS- och VM-guld under en och samma sÀsong, nÄgonting som inget annat lag lyckats med.


Annons: ⇱ William Hill - FĂ„ 100 kr som freebet nĂ€r du sĂ€tter in 200 kr!

18+ Är | Regler & villkor gÀller | GÀller nya kunder