Vart fjärde år så arrangeras de Olympiska Vinterspelen, där atleter ifrån hela världen möts för att göra upp i en mängd olika vintersporter. Sedan 1920 har ishockey varit en officiell OS-gren där den till en början spelades som en sport under sommarspelen, tills att vinterspelen blev ett eget arrangemang 1924.

Fram till och med 1968 så räknades den olympiska turneringen som VM de år som OS spelades, men numera separerar man på dessa två, vilket innebär att det var fjärde år spelas två större internationella ishockeyturneringar. 1998 öppnade man även upp spel för damernas landslag. Deras turnering slås ännu idag ihop med VM under OS-åren.

Läs mer om Hockey OS 2018

I herrarnas OS-turnering deltar tolv nationer som delas in i tre grupper om fyra. Här möter lagen varandra en gång vardera, vilket ger varje lag tre chanser att plocka så många poäng som möjligt. När dessa matcher är spelade rankas samtliga tolv lag utifrån sin placering i gruppen samt den poäng som de har fått. Här går de fyra bästa lagen (gruppvinnarna samt bästa grupptvåa) direkt till kvartsfinal, samtidigt som resterande lag får göra upp i åttondelsfinalerna. Slutspelet är efter detta upplagt enligt vanliga regler, där det i samtliga möten är en enskild match som avgör vem som vinner. Slutligen går vinnarna i semifinalerna till den stora finalen samtidigt som förlorarna får göra upp om bronset.

I damernas turnering deltar i sin tur åtta lag som delas in i två grupper om fyra. De två bästa lagen i grupp A går efter detta direkt ill semifinal, samtidigt som trean och fyran i grupp A möter vinnaren och tvåan i grupp B i kvartsfinalerna. Efter detta följer matcher om medaljerna.

Under åren så har det blivit en del medaljer för både herrarna och damerna vid OS. 2006 lyckades herrlandslaget med att vinna både OS- och VM-guld under en och samma säsong, någonting som inget annat lag lyckats med.