Det två stora samtalsämnet under helgen kring ishockeyn har varit det ökande antalet coronafall som klubbarna dras med. Matcher har blivit framflyttade och allt fler lag har spelare med symptom. Den andra har varit regeringens beslut om att öka kapaciteten på arenorna till 300 personer vilket ger lite mer spelrum för klubbarna att få in intäkter vad gäller publik på läktarna. 

SHL

Det skulle ha spelats full omgång i SHL under lördagen men då spridning av covid-19 har tagit fart i flera klubbar så flyttades två matcher fram. Matcherna som flyttades var Djurgården mot Brynäs och Linköping mot HV71. Det är lagen Djurgården och Linköping som rapporterat bekräftade fall av covid-19. Linköping är det laget som drabbats allra värst och rapporter gör gällande runt 20 spelare och ledare kring a-laget har drabbats av covid-19. Men även fast coronaviruset fått fäste i SHL så spelades det trots detta matcher under lördagen där lag som inte har några rapporterade fall deltog. Bland annat spelades det ett toppmöte mellan Frölunda och Luleå där Frölunda efter en riktigt stabil insats vann med 4-1 och övertog serieledningen i SHL. Det var framförallt i andra perioden som Frölunda drog ifrån när man skapade sig en 3-0 ledning. Frölundas målvakt Johan Mattsson stod även för en fin insats och var en bidragande orsak till att Frölunda kunde hålla Luleå bakom sig i matchen. Rögle och Skellefteå är de två lagen som skuggar bakom Frölunda och Luleå och dessa två lag möttes även dem under lördagen. Där blev det en fartfylld och svängig första period som innehöll hela sex mål, tre till vardera lag. Lagen fortsatte även under andra perioden att vara jämsides och ställningen efter två perioder var 4-4. Rögle kunde tillslut avgöra matchen och få med sig alla tre poängen efter att Ben Smith avgjorde till 5-4 när det återstod 1.40 av matchen.

Leksand fick med sig extrapoängen i klassiker mötet mot Färjestad efter att laget vunnit med 3-2 när Oskar Lang skickade in segermålet redan efter 32 sekunder i förlängningen.

Oskarshamn fortsätter att vara starka på hemmaplan när laget besegrade jumbon Malmö med 4-1, segern var lagets tredje på hemmais under den här säsongen.

Hockeyallsvenskan

Segermaskinen Björklöven fortsätter att dundra fram i hockeyallsvenskan. Åtta matcher har laget nu spelat med enbart vinster. Sju av dessa har även varit under ordinarie tid, det enda laget som lyckats matcha Björklöven till en förlängning är Södertälje vilket skedde nu i helgen. Björklöven såg ut att gå mot ännu en kassaskåp säker seger när lagen inför 3:e perioden ledde med 2-0. Men då vaknade Södertälje till liv gjorde först 2-1 och sedan 2-2 vilket tog matchen till förlängning. Där kunde dock Oskar Steen redan efter 13 sekunder sätta punkt för matchen och 3-2 till Björklöven.

Poängkungen från ifjol Jonathan Dahlén fortsätter sin poängskörd även den här säsongen. Tre poäng blev det för Dahlén under fredagens storseger för Timrå på hemmaplan mot Södertälje med 6-2. Dahlén toppar den hockeyallsvenska poängligan med 15 poäng, två poäng före Rasmus Bengtsson i Tingsryd.

Almtuna krigade förra säsongen i botten av tabellen och länge såg det ut som att de skulle hamna under strecket, nu blev ju som sagt inga lag nedflyttade från hockeyallsvenskan till följd av covid-19 men det var länge en oviss säsong för Almtuna förra året. I år har man börjat helt annorlunda och ligger för närvarande på en andra plats i tabellen. Senaste matchen spelade Almtuna mot AIK i fredags där man i en jämn och chansfattig match tillslut vann med 4-2. Segern för Almtuna betyder att det går fortsatt tungt för hårdsatsande AIK som placerar sig på en 10:e plats i tabellen.

Men ett lag som det går ännu tyngre för än vad många inför säsongen trodde är Modo, laget som slutade två i hockeyallsvenskan förra året fortsätter att jaga efter formen, men kan det nu äntligen ha lossat för Örnsköldsvik-laget? Fredagens storseger mot Vita Hästen med 6-1 gav fina indikationer på att Modo nu verkar var påväg mot rätt riktning.

Hockeyettan

Hockeyettan norra – Boden och Piteå fortsätter att imponera i den norra serien, båda lagen tog fina segrar under helgen där Boden besegrade Kiruna IF med 6-2 och Piteå slog det andra Kirunalaget, Kiruna AIF med 7-4. Segern för Boden innebär att laget fortsatt toppar tabellen med 6 poäng före Piteå dock har Piteå två matcher mindre spelade. I botten av tabellen tog Lejon sin första trepoängare för säsongen när laget besegrade Sundsvall på hemmaplan med 4-3 efter att Leo Landor avgjort matchen med fem kvar att spela

Hockeyettan östra – Huddinge går som tåget i den östra serien och har på sju matcher inkasserat sju segrar. I helgen vann man stort över Nyköping med 6-1 och Huddinge har efter sju matcher full poäng och förkrossande 46-15 i målstatistik. Bakom jagar Enköping som också inlett serien på ett imponerade sett men i helgen kom så lagets första förlust när Enköping på hemmaplan föll mot Hudiksvall efter förlängning med 3-2, poäng tappet innebär att Enköping nu är två poäng bakom Huddinge i toppen av tabellen. Segeltorp har det fortsatt tungt i botten och laget står fortfarande på noll segrar efter helgens förlust mot Arlanda Wings med 4-1 på bortaplan.

Hockeyettan västra – Dalen toppar den västa serien och i helgen inkasserades ytterligare en seger för Dalen när laget besegrade Malung med 4-1 på hemmaplan. Bakom Dalen jagar Skövde som i helgen spelade skara-derby i helgen när laget mötte Mariestad. Det blev en jämn och tuff match där Skövde kvitterade matchen till 2-2 när det återstod lite drygt 2 minuter av matchen vilket gjorde att derbyt gick till förlängning. Där drog tillslut Skövde det längsta strået och vann med 3-2 och knep den viktiga bonuspoängen. Surahammar tog säsongens andra poäng när laget föll i förlängningen mot Grums med 4-5 på hemmaplan.

Hockeyettan södra – Serieledarna Troja/Ljungby tappade i helgen poäng när laget föll på hemmaplan mot Tranås med 4-2. Detta gjorde att lagen som jagar bakom hade chansen att knappa in poängmässigt. Något som Nybro passade på att göra när man besegrade Kalmar med 2-1 på hemmaplan och nu skuggar Troja/Ljungby med en poäng mindre. Precis bakom Nybro återfinns Karlskrona som i och med sin seger mot Tyringe med 5-2 nu är två poäng bakom serieledarna Troja/Ljungby.

SDHL

Brynäs fortsätter att imponera i SDHL och toppar serien. I helgen kom det ytterligare två styrkebesked från Gävlelaget när man först besegrade AIK under fredagen med 8-1 och sedan följde upp det med att dagen efter besegra SDE med 5-0.

Bakom Brynäs skuggar Luleå/MSSK som i och med sina två segrar först mot Linköping med 4-2 och sedan Djurgården med 2-1 fortsätter vara två poäng bakom Brynäs i tabellen.

Fjolårets dominanter HV71 som har haft det betydligt tyngre i år och placerar sig för närvarande på en 5:e plats i tabellen visade ett riktigt styrkebesked i helgen när man besegrade Göteborg på bortaplan med 10-0. Göteborg har det fortsatt tungt i botten av tabellen och efter 12 omgångar står laget fortfarande på 1 inspelad poäng och en målskillnad på 13-65.