Foto: Bildbyrån

Expressen tillsammans med Svenska Ishockeybundet har sen 1956 delat ut Guldpucken till svensk hockeys bästa spelare. 2019 tillfaller priset New York Islanders stjärnmålvakt Robin Lehner.

Motiveringen från juryn lyder bland annat:

”Det som Robin Lehner gjorde på isen för New York Islanders säsongen 2018-19 var alldeles enastående. Islanders gick på en säsong från att vara laget som släppte in mest mål i NHL till att bli laget som släppte in minst mål i ligan. En historisk vändning som till stora delar var Robin Lehners förtjänst. Lehner blev den förste spelaren i Islanders historia att hålla nollan i sin debut med laget. Han vann 25 av sina 46 matcher i grundserien, höll nollan sex gånger, han hade 93 % i räddningsprocent och släppte in 2,13 mål per match. Det var toppnoteringar i alla kategorier.”

Juryn uppmärksammar också Lehners arbete utanför isen, där han pratat öppet om sitt missbruk och psykiska ohälsa för att hjälpa andra i samma sits.

”Genom att vara så öppen med vad han gått igenom så har han också hjälpt andra i liknande situationer.  Robin Lehner är en stor målvakt och en stor människa. Han är en förebild på alla sätt”, avslutas juryns motivering.

Lehner säger till Svenska Ishockeyförbundets kommunikationsavdelning att han är oerhört stolt och glad över priset.

”När jag fick beskedet att jag vunnit Guldpucken kollade jag igenom listan över tidigare vinnare och då förstod jag än mer vilket prestigefyllt pris det är. Ta bara de senaste årens vinnare med namn, som William Karlsson, Erik Karlsson och Victor Hedman”, konstaterar han.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här