Foto: Bildbyrån

En ny struktur för upp- och nedflyttningar i svensk hockeys tre högsta serier klubbades igenom på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i helgen. De ny reglerna gör att kvalspelen försvinner. Istället anammas direkt upp- och nedflyttning, där ett lag automatiskt går upp och ett åker ur. 

Den nya strukturen införs först 2020/2021, och betyder att playoff och kvalserien försvinner. Istället sker garanterad upp- och nedflyttning för lag i SHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan. Ola Lundbergs motion röstades igenom på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i helgen, där en stor majoritet av rösterna var positiva till förändringen.

”Det syresätter systemet och innebär att det hela tiden finns en möjlighet att gå upp, hela vägen ned i systemet. Det är det som är den svenska modellen”, säger Anders Larsson, Svenska Ishockeyförbundet omvalde ordförande, till Sportbladet.

Men alla var långt ifrån nöjda med resultatet. HockeyAllsvenskan och HockeyEttan hade redan innan mötet meddelat sitt missnöje med motionen. I ett öppet brev som skickats ut av elva HockeyAllsvenskan-klubbar och 46 HockeyEttan-klubbar menar man att processen varit odemokratisk.

”Vår gemensamma uppfattning är att SIF och SHL tillsammans bestämmer vad som är bäst för svensk ishockey utan att lyssna på och ta hänsyn till distrikt samt klubbarna i HockeyAllsvenskan och Hockeyettan”, står det i brevet.

Hur de respektive serierna bestämmer vilka som flyttas upp och vilka som åker ur är fortfarande inte bestämt.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här