Då var det klart vilka som möter vilka i Playoff 1 i ATG Hockeyettan. Kvalet mot Allsvenskan startar med sju intressant möten, där årets underdogs (om jag så får kalla oss) mycket väl kan vara med och hugga om platser i Playoff 2. Med tanke på att vi i Nyköpings SK är ett av dem är jag i det här fallet såklart allt annat än objektiv. Men och andra sidan, vem är bättre lämpad att sia i Hockeyettan än någon som faktiskt är med på isen?

Under en halvtimmeslång onlinesändning fick vi, lite på Eurovision Song Contest manér, via Skype-länk resa Hockeysverige runt och lyssna till vilka lag sportgrupperna i Troja/Ljungby, Östersund, Nybro, Boden, Kallinge-Ronneby, Lindlöven och Tranås hade valt som sina motståndare. Sju starka lag som alla får klassas som favoriter – men som mycket väl kan gå på pumpen redan i slutet av februari.

Hockeyettan

Klicka på bilden för att förstora.

Hur långt orkar nykomlingen?
Det hela startade något bombartat när Troja/Ljungby, som många trodde skulle välja oss i Nyköping, istället stämplade biljetten till Gävle för att möta Strömsbro. Strömsbro är kanske det lag jag har sämst koll på av alla i Playoff 1, men som spottade in 80 mål i den Östra Vårserien. Nykomlingen playoffar alltså redan första året, vilket är imponerande bara det. Hur man står upp mot tunga, offensivt skickliga Troja blir intressant att se. Speciellt eftersom Strömsbro var den Vårserien-vinnaren som släppte in mest mål av alla. Trots det höjer jag ett varningens finger för Gävlelaget och säger 2-1 i matcher.

Visby det bättre slutspelslaget
Den andra underdogen som jag tror kan ställa till med besvär är Visby/Roma. Det skulle väl kanske inte vara någon dunderskräll om gotlänningarna faktiskt trampar sig förbi Lindlöven. Men underdog som underdog. Första mötet på Gotland blir direkt avgörande. Kan Visby, vilket jag tror de gör, sno en vinst där går matchserien gissningsvis till en tredje avgörande i Lindesberg. Jag som spelat mot både Visby och Lindlöven i år håller de förstnämnda som det bättre slutspelslaget och lägger därför mina kort på Säckens mean machines från ön.

Vimmerby går som tåget
Tredje skrällen, och kanske den underdog med bäst chans till avancemang, blir Vimmerby. Vimmerby har gått som tåget på senaste tiden och vann sin vårserie åtta poäng före tvåan Kalmar. Med fem raka vinster i bagaget kommer det bli heta matcher mot lokalkonkurrenten (nåja) från Kallinge. Jag sticker ut hakan och säger 2-0 i matcher Vimmerby, båda efter sudden death.

Resan från fiasko till underdog avgör
Som den fjärde och mest subjektiva skrällen säger jag oss, Nyköpings SK. Utan att veta allt för mycket om Nybro är det bara att konstatera att få lag gjort samma resa från fiaskolag till pånyttfödd utmanare som oss. Förutom vår fart och puckskicklighet, där vi enligt mig är är bäst av alla lag vi mött i år, kommer vår mentala ”grit” förhoppningsvis få vågen att tippa över i rödvitsvart favör efter tre jämna matcher.

Avslutningsvis: Nu är vi äntligen här – i playoff! Jäklar vad kul det ska bli. Hoppas ni som följer på utsidan av sargen är lika laddade.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent & Hockeyspelare, Nyköpings SK
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här