KHL – Kontinental Hockey League

KHL – Kontinental Hockey League2022-02-16T12:04:41+01:00

KHL eller Kontinental Hockey League är en Eurasisk hockeyliga som bildades 2008. Den brukar generellt ses som ”den ryska hockeyligan” men det är bara delvis sant. KHL har ersatt den tidigare högsta ligan Ryska Superligan i Ryssland men består inte enbart av ryska lag.

Följ KHL på länkarna nedan

Senaste nytt från KHL

KHL bestod från början av 23 lag men har nu utökats till 24. Av de 24 lag som spelar i KHL är 19 av dem ryska lag. Ambitionen är att skapa en multinationell konkurrerande liga till NHL. Motsvarigheten till NHL:s Stanley Cup är i KHL Gagarin Cup. Vinnaren av KHL får Gagarinpokalen, den är döpt efter den ryske kosmonauten Jurij Gagarin som var den första människan i rymden.

Länder som har lag representerade i KHL
Ryssland
Kazakstan
Belarus
Finland
Kina
Lettland

KHL brukar rankas som världens näst bästa liga efter nordamerikanska NHL men den har alltså ambitionen att bli världens främsta. NHL är dock en stor inspirationskälla till KHL och det finns många likheter dem emellan. Ligan har lockat spelare också från andra länder än de som har lag representerade i ligan, däribland Sverige. Idag spelar cirka 30 svenska spelare i ligan och fler lär det bli. Många svenska framgångsrika landslagsspelare spelar, eller har spelat i KHL. Däribland Linus Omark, Mattias Weinhandl och Staffan Kronwall.

Här kan du se resultaten och tabellerna från tidigare säsonger av KHL
KHL 2018/2019
KHL 2017/2018
KHL 2016/2017

KHL Genom åren

2008/2009

I den första upplagan av KHL spelade 24 klubbar som var uppdelade i 4 olika divisioner. De 16 lagen som hade bäst poäng tog sig vidare till slutspelet som heter Fagarin-Cup. Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelades i bäst av 5 matcher medan semifinalerna och finalen avgjordes i bäst av 7 matcher. I finalen vann AK Bars Kazan med 4-3 i matcher mot Lokomotiv Jaroslavl. I AK Bars Kazan spelade denna säsong Tony Mårtensson vilket gjorde att han var den första svenska spelaren som blev KHL-mästare.

Mästare: AK Bars Kazan

Poängkung: Sergej Mozjakin 76poäng

Svenskar i ligan: 11 stycken. Andreas Johansson, Johan Åkerman, Magnus Johansson, Mattias Weinhandl, Mika Hannula, Mikael Wahlberg, Nils Ekman, Peter Nylander, Tony Mårtensson, Marcus Nilsson & Jonathan Hedström

2009/2010

Inför säsongen ersattes Chimik Voskresensk av Avtomobillist Jekaterinburg och KHL fortsatte att ha 24 lag. AK Bars Kazan lyckades återigen vinna finalserien denna gång mot HC MVD med 4-3 i matcher. Sergej Mozjakin försvarade sin titel som poängkung från året innan.

Mästare: AK Bars Kazan

Poängkung: Sergej Mozjakin 66p

Svenskar i ligan: 12 stycken

2010/2011

Till denna säsong så hade antalet lag minskat till 23 stycken sedan fjolårsfinalisten HC MVD och Dynamo Moskva gått ihop och bildat det nya laget OHK Dynamo Moskva. Försvann gjorde även HC Lada Togliatti medans HK Jugra var nykomlingar för säsongen. Mästare blev Salavat Julajev Ufa som i på vägen till finalen bland annat slog ut mästarna AK Bars Kazan med 4-1 i matcher.

Mästare: Salavat Julajev Ufa

Poängkung: Aleksandr Radulov 80p

Svenskar i ligan: 17 stycken

2011/2012

Till denna säsong var antalet lag återigen 24 till antalet då HC Lev Poprad från Slovakien anslöt sig till ligan. Ligan han dock inte ens starta innan en flygolycka skulle drabba Lokomotiv Jaroslavl och samtliga passagerare omkom. I planet fanns bland annat den svenska landslagsmålvakten Stefan Liv.

Mästare: Dynamo Moskva

Poängkung: Aleksandr Radulov 59p

Svenskar i ligan: 20 stycken

2012/2013

Till denna säsongen så flyttade HC Lev Poprad från Slovakien till Tjeckien och ändade namn till Lev Praha, det tillkom även två nya lag i form av Donbass Donetsk från Ukraina samt Slovan Bratislava från Slovakien.

Mästare: Dynamo Moskva

Poängkung: Segei Mozyakin 71p

Svenskar i ligan: 24 stycken

2013/2014

Ligan fortsatte att utökas och till denna säsongen tillkom Medveščak Zagreb från Kroatien samt Admiral Vladivostok från Ryssland. I en jämn finalserie vann Metallurg Magnitogorsk med 4-3 i matcher mot Lev Praha.

Mästare: Metallurg Magnitogorsk

Poängkung: Segei Mozyakin 73p

Svenskar i ligan: 22 stycken

2014/2015

Många klubbar fick ekonomiska problem vilket gjorde att man valde att inte ställa upp. Ett av dessa lagen var fjolårets finallag Lev Prag. Övriga lag som inte ställe upp var Spartak Moskva samt Donbass Donetsk som vid denna tiden låg i en krigszon. Det tillkom även nya lag i ligan. För första gången ingick ett finskt lag i KHL. Jokerit gjorde en bra debutsäsong men blev utslagna i kvartsfinalen mot CSKA Moskva. Övriga nya lag i ligan var Sotji Leopards och Lada Toljatti.

Mästare: SKA St. Petersburg

Poängkung: Aleksandr Radulov 71p

Svenskar i ligan: 28 stycken

2015/2016

Spartak Moskva hade fått i ordning med sin ekonomi och kom tillbaka till ligan denna säsong. Ett annat lag fick dock lämna tillbaka sin plats på grund av ekonomiska svårigheter nämligen Atlant Mytisjtji.

I finalen så var CSKA Moskva stora favoriter men kunde inte vinna Metallurg Magnitogorsk.

Mästare: Metallurg Magnitogorsk

Poängkung: Segei Mozyakin 67p

Svenskar i ligan: 27 stycken

2016/2017

Till denna säsongen så anslöt ett nytt lag till ligan. Red Star Kunlun var det första Kinesiska laget som spelade i ligan. Laget lyckades även ta sig till slutspelet där man blev utslagna av fjolårsvinnarna Metallurg Magnitogorsk med 4-1 i matcher.

Mästare: SKA St. Petersburg

Poängkung: Segei Mozyakin 85p

Svenskar i ligan: 24 stycken

2017/2018

Till säsongen minskades ligan ner till 27 lag då Metallurg Novokuznetsk och Medveščak Zagreb inte levde upp till ligans kriterier. AK Bars Kazan gjorde en jättefin säsong och vann den östra divisionen enkelt. I Slutspelet fortsatte AK Bars Kazan att spela fin hockey och vann sedan finalen med 4-1 i matcher mot CSKA Moskva.

Mästare: AK Bars Kazan

Poängkung: Ilya Kovalchuk 63p

Svenskar i ligan: 26 stycken

2018/2019

KHL fortsatte att minska ner antalet lag i ligan. Denna gången var det Jugra samt Lada som både två inte levde upp till kraven vilket gjorde att de uteslöts från ligan.

För första gången vanns en finalserie med 4-0 i matcher, detta sedan CSKA Moskva kört över Avangard Omsk i finalen. Den svenska målvakten Lars Johansson och backen Klas Dahlbeck kunde jubla tillsammans med sina lagkamrater över att CSKA Moskva för första gången hade blivit mästare i KHL.

Mästare: CSKA Moskva

Poängkung: Nikita Gusev 82p

Svenskar i ligan: 26 stycken

2019/2020

Ligan spelades återigen endast med 24 lag och när slutspelet var igång så tvingades man att ställa in resterande matcher på grund av Covid-19s spridning i världen.

Mästare: Slutspelet spelades aldrig klart på grund av Covid-19

Poängkung: Vadim Shipachyov 65p

Svenskar i ligan: 32 stycken

Till toppen