fbpx

KHL – Kontinental Hockey League

Hem/KHL – Kontinental Hockey League
KHL – Kontinental Hockey League2019-10-08T16:24:37+02:00KHL eller Kontinental Hockey League är en Eurasisk hockeyliga som bildades 2008. Den brukar generellt ses som “den ryska hockeyligan” men det är bara delvis sant. KHL har ersatt den tidigare högsta ligan Ryska Superligan i Ryssland men består inte enbart av ryska lag.

Följ KHL 2019/2020

Senaste nytt från CHL

VISA FLER NYHETER

KHL bestod från början av 23 lag men har nu utökats till 29. Av de 29 lag som spelar i KHL är dock 22 av dem ryska lag. Ambitionen är att skapa en multinationell konkurrerande liga till NHL. Motsvarigheten till NHL:s Stanley Cup är i KHL Gagarin Cup. Vinnaren av KHL får Gagarinpokalen, den är döpt efter den ryske kosmonauten Jurij Gagarin som var den första människan i rymden.

Länder som har lag representerade i KHL
Ryssland
Kazakstan
Vitryssland
Kroatien
Finland
Kina
Slovakien
Lettland

KHL brukar rankas som världens näst bästa liga efter nordamerikanska NHL men den har alltså ambitionen att bli världens främsta. NHL är dock en stor inspirationskälla till KHL och det finns många likheter dem emellan. Ligan har lockat spelare också från andra länder än de som har lag representerade i ligan, däribland Sverige. Idag spelar cirka 30 svenska spelare i ligan och fler lär det bli. Många svenska framgångsrika landslagsspelare spelar, eller har spelat i KHL. Däribland Linus Omark, Mattias Weinhandl och Staffan Kronwall.

Här kan du se resultaten och tabellerna från tidigare säsonger av KHL
KHL 2018/2019
KHL 2017/2018
KHL 2016/2017