Kontinental Hockey League, ligan som sträcker sig från Finland och Lettland i väst till Kina i Öst, men med Ryssland som bas.  KHL är rankad som världens näst bästa hockeyliga efter NHL. Under säsongen 2019/2020 så finns det totalt 26 svenska spelare utspridda bland de olika klubbarna. Vi har kollat upp hur det går för våra svenska spelare och detta är del 2. Del 1 finns även att läsa här där vi går igenom målvakterna. 

David Rundblad – I år blir det hans tredje säsong i KHL och SKA St Petersburg. Första och andra säsongen noterades Rundblad för elva respektive fjorton poäng. Denna säsongen har David inlett starkt och står redan noterad för 7 poäng på 16 matcher. Rundblad har spelat lagets samtliga matcher under denna säsong och varit en bidragande orsak till att SKA placerats sig tvåa i västra divisionen.

Viktor Lööv – Södertälje sonen som bytte Nordamerika och AHL mot Finland och KHL inför förra säsongen. Lööv representerar Jokerit som är Finlands bidrag till KHL. Han inledde säsongen med att missa de två inledande matcherna, sedan dess har Viktor spelat alla Jokerit:s matcher och har på 10 matcher stått för 1 poäng. Jokerit ligger sjua i västra divisionen men har 2-3 matcher mindre spelade än de flesta andra lagen i serien.

Viktor Svedberg – Valde under förra säsongen att byta Linköping och SHL för ett äventyr i Kazakstan. Där han nu representerar Barys Nur-Sultan som är Kazakstans lag i KHL. Svedberg inledde säsongen med att spela lagets första fem matcher innan han skadade sig. Viktor har sedan dess missat lagets matcher och är borta på obestämd tid. Svedberg hann leverera 1 poäng på sina 5 matcher innan skadan kom. Barys ligger på en femte plats i östra divisionen.

Mikael Wikstrand – Färjestads lagkapten som var med och tog VM-guld 2018, valde inför den här säsongen att flytta österut och bytte Karlstad mot Kazan. Där spelar han i Ak Bars Kazan tillsammans med Adam Reidborn. Wikstrand har fått en flygande start på sin KHL karriär och står efter 13 spelade matcher noterad för 11 poäng.

Adam Almqvist – Var en vända och spelade KHL redan säsongen 2014 innan han vände hem till SHL, sedan gick flytten till Schweiz innan han återigen hamnade i KHL inför den här säsongen. Valet föll på Admiral Vladivostok som ligger så långt österut du kan komma i Ryssland. Almqvist har spelat alla Admiral:s matcher den här säsongen och har noterats för 6 poäng på 14 matcher.

Lukas Bengtsson – En till spelare som valde att byta SHL mot KHL inför den här säsongen. Är nu en av svenskarna som spelar i SKA St Petersburg. Inledningen på KHL har inte blivit som Bengtsson önskat då han varit skadad. Står noterad för 1 match där han spelade totalt 7 minuter.

Kristofer Berglund – Ytterligare en spelare som valt att ta klivet från SHL och HV71 till KHL inför säsongen. Berglund spelar för Dinamo Riga som är Lettlands lag i KHL. Kristofer har spelat samtliga av lagets inledande 14 matcher och står noterad för 3 poäng. Dinamo har inlett årets KHL katastrofalt och ligger sist i den västra divisionen med endast sex poäng.

Simon Bertilsson – Efter att ha varit Brynäs trogen sedan 2007 valde Bertilsson i år att byta Gävle laget mot HC Sochi. Starten blev inte alls som Bertilsson hade tänkt sig i sin nya klubb då han skadade sig och missade inledningen av KHL. Han missade lagets första sex matcher men är nu skadefri och med i laget. Simon har spelat alla lagets matcher sedan han kom tillbaka och står noterad för 5 poäng på 9 matcher. Sochi har haft en tung inledning som lag och ligger på den nedre halvan av västra divisionen.

Klas Dahlbäck – Gör sin andra säsong i Moskvalaget CSKA Moskva. Där han spelar tillsammans med svensk målvaken Lars Johansson. Dahlbäck var en viktig spelare för CSKA under förra årets säsong när laget vann hela KHL. Klas har fortsatt imponera även i år och har spelat 12 av lagets 15 matcher. Han har gjort 2 assist på dessa matcher, men har även en imponerade +- statistik där han varit på isen vid 10 mål framåt och endast 3 mål bakåt. CSKA toppar den västra divisionen.

Patrik Hersley – Numera en rutinerad KHL spelare som representerad fyra olika klubbar i KHL sedan 2014. Gör i år sin första säsong i det andra Moskvalaget, Spartak Moskva. Hersley har spelat alla lagets inledande matcher. Han har efter 16 omgångar noterats för tre mål och en assist från sin backposition. Spartak ligger i mitten av den västra divisionen.

Staffan Kronwall – Broder till Niklas Kronwall, som efter säsongen 2011 valde att byta USA mot KHL. Staffan har sedan dess blivit kvar i KHL, han är numera lagkapten i sitt Lokomotiv Yaroslavl vilket han varit sen säsongen 2015. Yaroslavl är en stad som ligger 25 mil rakt norrut från Moskva. Kronwall har som vanligt numera spelat alla lagets matcher i inledningen av säsongen och har bidragit med 2 poäng på 14 matcher. Det går tungt för hans lag och de ligger för närvarande näst sist i den Västra divisionen.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här