Foto: Bildbyrån

Johan Garpenlöv, Tomas Montén och Ulf Lundberg är alla nöjda med att Svenska ishockeyförbundet valt att omdirigera i ungdomshockeyn inför kommande säsong. Till förbundets hemsida hyllar de planerna.

I veckan kom nyheten om att Svenska ishockeyförbundet valt att ändra i spelformerna för barn och ungdomar. Planen går ut på att minska spelplanen och på så sätt skapa fler skickliga spelare inom den svenska ungdomshockeyn. Förbundet kommer testa spelformerna den kommande säsongen i sju olika distrikt.

Förhoppningen att skapa mer skickliga- och kreativa spelare från förbundets håll hyllas av Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg.

Jag har länge vurmat för blandade spelformer och det här kommer inte att hålla tillbaka någon, helt tvärtom. Jag vill framför allt slå ett rejält slag för samlingsbegreppet ”spelförståelse”. Det är delvis medfött men till allra största delen träningsbart. Alla områden i spelet knyter an till spelförståelsen och här finns dessutom flera av lösningarna på hjärnskakningsproblemen, säger han till förbundets hemsida.

Även Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén ser fördelar med att minska ytorna för ungdomsspelarna.

– Jag ser framför allt en uppsida när det handlar om att utveckla spelarnas spelförståelse, hur spelarna identifierar olika öppningar och att hockey är ett lagspel. Just spelförståelsen kommer att gynnas vid spel på mindre ytor där det blir mer aktivitet och våra mätningar visar att spelarna blir mer delaktiga i spelet på mindre ytor. Barn är inte små vuxna och därför ska de inte spela på en för stor yta. Det är att jämföra lite med att vuxna skulle spela ishockey på en bandyplan, säger han.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv håller med sina kollegor och slår också ett slag för en annan viktig komponent för hockeyspelare.

– Spelformerna kommer garanterat att hjälpa de unga spelarna. Vi kommer få träningar med mer smålagsspel som utvecklar spelare både individuellt och i lagspel. Träningarna kommer helt enkelt att bli roligare samtidigt som spelarna rör på sig mer och är mer aktiva. Nu gäller det att vi alla inom svensk ishockey tar till oss de nya spelformerna samt Hemmaplansmodellen och fortsätter att utveckla fina människor och bra hockeyspelare, säger han.

Förbundet kommer noggrant utvärdera spelformerna i de sju distrikten innan idén går i lås inför framtiden.

För att läsa mer om de anpassade spelformerna. Klicka här

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här