Foto: Pamela Garcia Bigott

Semifinal två blev precis lika spännande som den innan. Målsnålt, men gott med målchanser åt båda håll. Efter ett sent avgörande tog sig Färjestad vidare till morgondagens final. 

Matchen startade i ett rafflande tempo. Pucktempo, forecheck och fysiken var alla uppskruvade till max. Trots det var det inledningsvis snålt med chanser.

Första utvisningen, och chans till etablering av någon sorts offensivt tryck, kom med cirka tio minuter spelade. Dock gjorde det höga tempot det svårt för Färjestad att skapa någonting med en man mer.

Periodens bästa chans kom istället efter 13 minuter när Albert Johansson passade fram Erik Lindskog på bortre stolpen. Men tyvärr för Färjestads del fick inte Lindskog dit bladet ordentligt och pucken smet utanför skellefteåmålakten Oscar Darnells stolpe.

Darnell var därefter tvungen att rädda flera bra skott från Färjestads backar, som var generösa med skotten från offensiv blålinje. Dock allt för ofta utan trafik framför mål, vilket gav Darnell fri syn.

Efter 20 minuter ljöd Hesa Fredrik, och lagen till periodvila efter en mållös första period.

 

Två bra målvakter

Andra perioden startade även den i hög växel, där första riktiga chansen kom efter tre minuter. Skellefteåmålvakten Gabriel Säll avancerade längst vänsterkanten och var bara millimeter från 1-0. Men stolpe ut den gången.

Efter det var det Färjestad som styrde händelserna, dock utan att komma till alltför många målchanser.

Efter 7:20 fick Skellefteå chansen i power play för första gången. Men inte heller de lyckades skapa något nämnvärt farligt, och matchen fortsatt mållös nästan halvvägs in..

Bytet efter tog Färjestad tillbaka taktpinnen och var under en längre stund det piggare laget. Lagen fortsatte byta chanser med varandra, men de två målvaktskollegorna Oscar Darnell och Tobias Normann såg till att hålla matchen mållös.

Med lite mindre än sex minuter kvar av perioden var det återigen tur får Färjestad att spela fem-mot-fyra. Men trots att man den här gången lyckades etablera bättre tryck med mer skott mot mål fortsatte målen lysa med sin frånvaro.

Avslutande minuterna av perioden kom att präglas av en böljande hawaiihockey. Underhållande för oss åskådare, men säkerligen en pers för de båda huvudtränarna.

Skotten i andra perioden slutade 7-8. Totalt 9-15 efter två perioder.

 

Sent avgörande

I tredje perioden var det Färjestad som startade i ett rasande tempo. Om matchen hittills varit chansfattig bjöds publiken nu istället på en kavalkad av målchanser.

Värmlänningarna skapade under de inledande minuterna tre till fyra kvalificerade chanser, och kanske var det tur för Skellefteå att powerplay:et sju minuter in i perioden kom så lägligt som det gjorde. Där skapade norrbottningarna flera bra chanser, men färjestadmålvakten storspelade.

Efter 14:35 kom till slut första målet. Från sin backplats pricksköt Leo Lööf in 1-0 till Färjestad, strax över axeln på en butterflysittande Oscar Darnell i skellefteåmålet. Assist Albert Johansson.

Efter en tveksam utvisning på en färjestadsspelare fick Skellefteå en utmärkt chans att starta en forcering, men den stora desperationen uteblev. Man hade visserligen chans en vass chans till kvittering,  skellefteåforwardens skott tog på målvaktens klubba och ut.

Den stora forceringen kom istället med två minuter kvar. Skellefteå tog ut målvakten och kunde med sex man på isen sätta rejält tryck mot motståndarmålet.

Men Färjestad redde till slut ut stormen och är klara för SM-final mot grundseriekonkurrenten Frölunda. Matchen spelas 11.00 imorgon, lördag.

 

Matchens tre stjärnor

Första stjärna: Tobias Normann

Stabil matchen igenom. Stark nolla.

Andra stjärna: Leo Lööf

Inte bara matchvinnare, men också en härförare på sin backplats.

Tredje stjärna: Måns Forsfjäll

Stabil rakt igenom. Ledde slutforceringen.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här