SM-guldvinnarna från 2017 är tillbaka på tronen. MODO tog hem SM-finalen mot Linköping med 2-4 efter bland annat två mål från Lucas Wernblom.

Under första perioden spenderades mest tid i Linköpings försvarszon. Spelskickliga MODO fick utrymme att vrida och vänta djupt ner i LHC:s försvarszon. Bäst tryck hade kedjan med Linus Skager, Lukas Wernblom och Linus Pettersson. Men trots det var det Linköping som skulle få första målet.

Efter ett långt byte i Linköpings zon fick Daniel Baastrup-Andersen tag på pucken, och frispelade Johan Södergran. Södergran väntade elegant ut Lucas Jägbring i modomålet och sköt in 1-0 med 10:44 spelade.

Resten av perioden handlade återigen mest om MODO, men Jesper Myrenberg fortsatte storspela i linköpingsmålet. Myrenberg var en turneringens absolut bästa spelare – om inte den bästa – vilket han visade under finalen. Skotten kom från alla möjliga vinklar och avstånd, men Myrenberg var på nått sätt alltid rätt placerad för en enkel räddning.

MODO fick en sista chans till kvittering under perioden när Filip Fornåå Svensson visade ut med 45 sekunder kvar. Men inget mål då heller.

Skotten i period ett: 9 – 7.

En andra period fylld med känslor och fysiskt spel

När andra perioden startade tog MODO till slut vara på sitt power play. Redan 48 sekunder in i perioden styrde Tom Ekberg in ett backskott från Tobias Åhström och matchen var helt plötsligt kvitterad.

Andra och tredje målet kom sedan med korta avstånd. 1-2 till MODO kom efter 6:06 genom Lucas Wernblom utan assist. 2-2 kom 14 sekunder senare genom Johan Södergran. Assist Olle Lycksell och William Worge Kreü.

Linköping hade sen ett jätteläge att ta ledningen genom Christoffer Rapp, men Jägbring lyckades med nöd och näppe hålla pucken utanför mållinjen.

Andra perioden var fylld med känslor – precis som det ska vara i en SM-final. Huvuddomare Alexander Österberg och Hampus Springare tvingades flera gånger ta dubbelutvisningar för roughing.

2-2 stod sig tills klockan visade 15:10. Då avancerade Linus Petterson in i linköpingzonen och droppade snyggt bak pucken till Mattias Morlinder som hade all tid i världen att vandra in och avsluta. 2-3 satt stenhårt i krysset och återigen var det MODO i förarsätet.

Skotten: 11 – 15. Totalt 18 – 24 efter två perioder.

Lucas Wernblom tvåmålskytt

I tredje perioden utökade MODO snabbt sin ledning. Lucas Wernblom höll sig framme på en puck som studsade rakt ut i slottet efter att Linus Pettersson avancerat mot mål. 2-4 gled in mellan benen på Myrenberg som inte han reagera.

Tredje perioden bjöd på 20 sevärda minuter där båda lagen gick på anfall. Linköping var inte nämnvärt påverkade av MODO:s tidiga fjärdemål, och MODO fortsatte gå framåt trots sin tvåmålsledning. Svensk juniorhockey när den är som bäst.

7:24 in i perioden fick också Linköping sin chans till reducering. MODO:s Alexander Popovic visades ut två minuter för holding, och power play till Clubben. Men trots en del giftiga skott ingen utdelning den gången.

Under de efterföljande minuterna gick spelet fram och tillbaka. Linköping var skottvilliga, men många av skotten täcktes av uppoffrande modoförsvarare. MODO stack upp, men ofta bara med en eller två spelare medan resten säkrade upp hemåt. För oss åskådare var det en fröjd att titta på, då matchen bjöd på många vackra individuella prestationer.

Med cirka två minuter kvar plockade Linköping målvakten för att forcera in en reducering. Men 2-4 stod sig matchen ut och SM-vinnaren från 2017, MODO Hockey, åter tillbaka på tronen.

Matchens stjärnor

Första stjärna: Lucas Wernblom

Två mål och livsviktig för MODO:s offensiv,

Andra stjärna: Jesper Myrenberg

Stabil när MODO tryckte på i första perioden, och höll Linköping kvar i matchen med flera svettiga räddningar.

Tredje stjärna: Lucas Jägbring