Foto: Pamela Garcia Bigott

I den andra semifinalen i J20 var det Djurgårdens IF och Linköping HC som gjorde upp om den sista finalplatsen. Efter en jämn och målsnål match tog det ända till 4:04 in på övertiden innan avgörandet kom. 1-2 till Linköping. 

Djurgården började starkast och satte direkt press på Linköping djupt ner i offensiv zon. Stockholmarna hade bud på 1-0 redan minuten in i perioden, men Jesper Myrenberg var där med en plockhandske.

Myrenberg var också anledningen till att matchen förblev mållös när Djurgården tryckte på som mest i sitt första power play. Djurgårdens första power play-formation med skicklige Alexander Holtz i spetsen skapade flera lägen där Myrenberg blev tvungen att parera.

Halvvägs in i första perioden hade Linköping jobbat sin in i matchen, och fick längre och längre anfall i djurgårdszonen. Men Myrenbergs kollega i djurgårdsmålet, Oscar Walldén, hade även han vaknat på rätt sida.

Nästa stora chans kom 13:49 in i perioden efter att djurgården tappat pucken på egen blå linje. Nikola Pasic snappade påpassligt upp pucken, men vart nedriven av djurgårdsbacken just innan han kunde avsluta. Domaren var säker på sitt beslut: Straff till Linköping. Pasci tog själv straffen, men Walldén fortsatte på den inslagna vägen och stängde säkert igen när linköpingsforwarden försökte trä pucken genom hans ben.

16:22 drog sedan William Worge Kreü på sig en utvisning för tripping och Djurgården kunde återigen mönstra sin förstaformation. Men den här gången var stockholmarna inte alls lika framgångsrika, och Linköpings köttmur på blålinjen kunde åter och återigen rensa tillbaka pucken till Djurgårdens zon.

Trots ytterligare ett försök för Djurgården i fem mot fyra någon minut senare stod sig 0-0perioden ut

Skotten 8 – 12.

Två mål – men fortsatt lika

I den andra perioden kom första chansen efter 3:12 när Nikola Pasic återigen snodde pucken under djurgårdens uppspelsfas. Helt ensam med målvakten fick Pasic ingen ordentlig träff på pucken, och även den här gången var Walldén omutbar.

Första målet kom istället när klockan stod på 5:00. Efter en tekningsvinst från Arvid Costmar fick Adam Ginning på en riktig rökare från sin backplats och Walldén blev till slut tvungen att kapitulera. 0-1 Linköping.

Efter målet hettade matchen till en aning, och kanske var det det som behövdes för att de riktiga slutspelskänslorna skulle lockas fram. Perioden präglades sedan av långa anfall, där lagen turades om att spelas runt pucken i varandras ändzoner.

Men när 1-1 väl kom var det efter en fin individuell prestation på en kontring. Albin Grewe la pucken snyggt under klubban på sin back och petade från nära avstånd snabbt in pucken mellan benen på Myrenberg. Assist Tobias Björnfot. Tiden 14:02.

Under de avslutande minuterna var det Linköping som var det bättre laget, och hade med lite tur gått till periodvila i ledning,

Men 1-1 stod sig. Skotten i perioden 8 – 15 . Totalt 16 – 27.

Mållös tredje period

I tredje perioden spenderade Linköping långa stunder i Djurgårdens zon. Djurgården stack upp ett fåtal gånger, men hölls då på utsidan. Precis som Linköping gjorde i Djurgårdens zon.

Efter 8:09 fick Djurgården periodens riktiga chans att ta ledningen efter att Grewe tacklats ner oschysst efter en fin dragning. Power play, och tryck i Linköpings zon, där de flesta skotten dock täcktes undan av uppoffrande försvarsspelare. Bästa chansen försvann in i plockhandsken på Myrenberg.

På slutet var det Djurgården som vågade spela ut, och större delen av matchens fem sista minuter spenderades i Linköpings zon. Men 1-1 stod sig.

Skotten i den tredje perioden: 9 – 13. Totalt 25 – 40 – och matchen till sudden death!

Övertid

På övertid var det Djurgården som tryckte på för ett vinstmål. Men de stora ytorna under fyra mot fyra spelet lämnade även ytor åt Linköping att sticka upp. Det gjorde man också – men resultat! Vinstmålet kom 4:04 in i övertiden. Efter ett backskott var det Filip Fornåå Svensson som fick dit klubban och pucken studsade in via stolpen. Assist Adam Gynning och Johan Södergran.

För Linköping väntar SM-final mot MODO imorgon, söndag 14:30. Dessförinnan möter Djurgården Frölunda i match i bronset. 11:00 börjar den matchen.

Matchens stjärnor 

Första stjärna: Albin Grewe

Lyckades inte alltid med allt, men försökte gång på gång skapa lägen åt Djurgården – och lyckades fler gånger än de flesta. Stod dessutom för ett snyggt och viktigt kvitteringsmål.

Andra stjärna: Nikola Pasic

Skapade lägen på egen hand, och såg till att djurgårdsbackarna inte fick en lugn stund.

Tredje stjärna: Erik Walli Walterholm

Spelade mycket, syntes mycket och ville framåt.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här