Om gårdagens semifinaler bjöd på säsongens kanske mest spännande matcher var finalen minst lika nervpirrande. Avgörandet kom med tre minuter kvar, efter att Färjestad hämtat upp ett 2-0-underläge i andra perioden.

Dags för final – och här var det Frölunda som tidigt satt sig i förarsätet. 1-0 kom efter 4:47 genom Liam Svensson och 2-0 tre minuter senare genom Andreas Laschitza, assisterad av Elmer Söderblom.

Färjestads bästa chans till reducering kom 14 minuter in i perioden, när Frölundas Ludvig Levinsson visades ut två minuter för tripping. Med en man mer skapade Färjestad flera bra lägen, men kunde inte få hål på en fortsatt stabil Hannes Kollén i frölundamålet.

Efter 20 spelade minuter hade publiken fått se en, trots resultatet, jämn period mellan två hårt kämpande lag.

Skotten i första perioden 4 – 7, och lagen till periodvila med resultatet 0-2 Frölunda.

Upphämtning av Färjestad

Andra perioden fick en språngstart efter att Linus Lööf tagit in pucken i Frölundas zon och elegant snurrpassat pucken på djupet till en fristånde Samuel Eriksson. Ensam framför frölundamålvakten fick Eriksson både en och två chanser att göra mål. Halvvägs liggandes på mage slog Eriksson till slut in reduceringspucken för Färjestad. Match igen!

Efter målet fortsatte det höga tempot som laget startat första perioden med. En fartfylld period mellan två puckskickliga lag, där det defensiva spelet dock överglänste offensiven. Enda gången tempot sänktes något var när Frölunda fick chansen i power play, då man egentligen kanske hade väntat sig det motsatta. Hårda, men oskymda skott från backplats som enkelt plockades ner av Tobias Normann i färjestadmålet.

15 minuter in i perioden fick Frölunda återigen chansen i special teams, den här gången i fem mot tre. Men då var det istället Färjestad som kvitterade. En backmiss i frölundaförsvaret bäddade för friläge åt Oscar Lawner. Lawner tog fasta på faktumet att det alltid är ledigt i krysset, och stänkte stenhårt upp pucken i vänstra krysset.

2-2 och lika inför säsongens sista period – i säsongens sista match. Mycket kan man säga om årets slutspel, men att det skulle sakna spänning är inte en av dem.

Spänning in i det sista

De som hade förväntat sig en tillknäppt tredje period hade fel. Båda lagen skickade tydliga signaler om att man vågade vinna.

Efter sex minuter tog Färjestad en utvisning och om Tobias Normann inte suttits på prov innan gjorde han det definitivt nu. Frölunda passade flera gånger pucken över centrallinjen och Normann var tvungen att göra både en, två och tre svettiga sidledsräddningar på hårda direktskott. Men till slut orkade inte ens Normann stå emot. Lucas Raymond fick pucken högt upp på högersidan i Färjestads zon och vandrade säkert in med sin rightfattning och pricksköt in ledningmålet. Ett hårt slagskott i krysset på en skymd färjestadmålvakt. Assist Måns Krämer och Isaac Andersson. 3-2 och med tolv minuter kvar var det återigen Frölunda som stod som SM-guldvinnare.

Men Färjestad gav inte upp. Albert Johansson dribblade sig snyggt förbi frölundaförsvaret och blev till slut nerdragen. Utvisning Daniel Torgersson med tio minuter kvar att spela – då kom kvitteringen. Linus Lööf skickade iväg ett skott som träffade Noah Andersson och studsade in via Hannes Kollén i frölundamålet. 3-3 med åtta minuter kvar.

Avgörandet kom med tre minuter kvar. Lucas Raymond visade återigen varför intresset kring honom varit så stort när han tröck in 3-4 till sitt Frölunda. Återigen assisterad av Måns Krämer.

Färjestad kämpade och hade med utplockad målvakt och sex man på isen flera lägen. Men istället var det Elmer Söderblom som satte spiken i kistan till 3 – 5 Frölunda.

Matchens tre stjärnor:

Första stjärna: Lucas Raymond

Oundviklig. Tvåmålskytt och matchhjälte.

Andra stjärna: Linus Lööf

Två assist, och bakom det mesta för Färjestad.

Tredje stjärna: Elmer Söderblom

Ett mål och ett assist. Alltid ett hot mot motståndarförsvaret. Viktig med sin storlek och fysik.

SE MER: Segerintervju med Frölundas huvudtränare Tobias Johansson