Foto: Bildbyrån

Den nya modellen för upp- och nedflyttning inom landets tre högsta serier betyder att kvalserien och play-off skrotas. Istället är ett lag garanterat uppflyttning – samtidigt som de sämsta laget i SHL och HockeyAllsvenskan åker ur direkt. ”Jag tror att det är bra för SHL, det är bra för allsvenskan och det är bra för hela systemet”, säger SHL:s ordförande Anders Källström om beslutet. 

Det lag som vinner finalen i HockeyAllsvenskan kommer alltså gå direkt upp. Samma gäller det bästa laget i Hockeyettan. Men SHL, som tidigare snarare varit måna om att begränsa rörligheten mellan ligorna, ser inget negativt med att ett lag nu definitivt åker ur landets högsta serie.

”Jag tror att det här är bra för SHL, det är bra för Allsvenskan. Det blir en tydlighet, det blir ett system som alla begriper. Vi har haft en kvalseriemodell som man har fått vara magister för att förstå ibland. Jag tycker att det här är transparent, tydligt och alla vet som gäller från att säsongen börjar och jag har svårt att se några nackdelar”, säger Anders Källström, ordförande i SHL.

Mer pengar från SHL nedåt i systemet

De nya förslagen som röstades igenom på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i lördags innehöll också beslut om pengar som ska skickas från SHL och förbundet nedåt i systemet. En siffra som enligt Källström skulle kunna landa på runt 40 – 50 miljoner. Det genom så kallade ”sportkontor” och olika typer av ersättningar.

”Det är verkligen resurser, personal, ut i myllan, ut i lokalt, regionalt som nu ska göra ett jobb för utveckla svensk hockey”, säger Källström ”Och att vi nu är med och bidrar till finansieringen, det känner jag mig väldigt glad och stolt över. Det visar också att det som är bra för SHL, det är bra för svensk hockey.”

Genom sportkontoren ska SHL och SIF bidra med runt nio miljoner kronor var ut till landets verksamheter. Resten betalas ut som utbildningsersättningar och andra ersättningar, beroende på hur situationen ser ut.

”Så räknar vi ihop det så kan man säga att det finns årliga insatser på runda siffror 40, 50 miljoner där SHL liksom lotsar ner pengar i systemet varje år”, förklarar Källström.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här