Foto: Bildbyrån

Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har beslutat sig för att stänga av Ryssland och Belarus från all ishockey för obestämd framtid. Det meddelar förbundet på sin hemsida.

Under måndagen så motsatte sig Finlands Ishockeyförbund och andra hockeyförbund ett ryskt deltagande i hockey-VM i maj bland annat. Senare under måndagskvällen höll därför Internationella Ishockeyförbundet ett extrainsatt möte, där man skulle ta beslut kring den ryska hockeyfederationens närmsta framtid.

Beslutet kom sent på måndagskvällen: IIHF har beslutat att stänga av Ryssland och grannlandet Belarus från alla internationella tävlingar. Belarus drabbas i egenskap av att man stöttat Ryssland under de krigsoroligheter som drabbat Ukraina under den senaste veckan. Detta gäller alltså inte endast herrlandslagen och damlandslagen utan det påverkar dessutom de yngre landslagen. Även klubblag drabbas, även om de är med i begränsat antal internationella tävlingar. Ryssland kommer dessutom att bli av med värdskapet av Junior-VM 2023.

Detta är punkterna som IIHF beslutade att genomföra under måndagens möte:

  • Avstängning av alla ryska och belarusiska landslag och klubbar från deltagande i alla ålderskategorier och i alla IIHF-tävlingar eller evenemang tills vidare.
  • 2023 års världsmästerskap för herrjuniorer kommer att tas bort från Ryssland.

Beslutet innebär att länderna kommer att bli ersätta i olika landslagstävlingar under året. De turneringar som drabbas är U18-VM både på dam- och herrsidan samt Junior-VM på herrsidan. Även damernas VM i augusti drabbas tillika herrarnas VM i Finland i maj. Ersättare till samtliga turneringar kommer att meddelas inom kort.