Foto: Bildbyrån

Rysslands ordförande för det ryska ishockeyförbundet som även sitter med i IIHF:s styrelse tvingas nu lämna sin plats i internationella förbundets styrelse. Detta är en följd av den dopningshärva som Ryssland dömdes för. 

Det var 2019 när antidopningsbyrån WADA beslutade att stänga av Ryssland från all internationell idrott i fyra år på grund av att man manipulerat dopningstester under flera år. I december 2020 så valde idrottens skiljedomstol CAS dock att sänka straffet till två år. Vilket har lätt till att Ryssland inte får tävla under ryskflagg utan har under mästerskap istället fått tävla som ”Ryska förbundslaget”. Detta kommer även att gälla under årets hockey-VM.

Nu kommer alltså ytterligare en effekt av detta beslut nämligen att Vladislav Tretjak som är ordförande i det ryska ishockeyförbundet och sitter med i IIHF:s styrelse nu tvingas lämna ifrån sig sin plats.

– IIHF fick en order från CAS som krävde att jag skulle lämna IIHF-styrelsen. I dag har jag därför lämnat ett avskedsbrev till IIHF, säger Tretjak i ett uttalande.

Detta är en sorglig dag för internationell hockey. Tretjak är en stor personlighet med som har uppnått stordåd både på och utanför isen. Att han själv väljer att säga upp sig för att underlätta för IIHF efter CAS beslut talar verkligen till hans karaktär. Även om han lämnar IIHF:s styrelse så kommer Tretjak fortfarande vara en viktig medlem av den internationella ishockeyfamiljen, säger IIHF-ordföranden René Fasel i ett uttalande.