Första semifinalen i J20 spelades mellan Frölunda och MODO. Efter en stark andra period var det MODO som knep finalplatsen med slutresultatet 4-1, och har nu chansen att upprepa SM-guldet från 2017.

Första perioden präglades av högt pucktempo, främst tack vare snabba och raka spelvändingar från båda håll. Lagen hade därför svårt att skapa ordentligt tryck i varandras försvarszoner. Chanserna kom istället genom hård forecheck och fysiskt spel på de puckhållande backarna, som från tid till annan tappade puck i fel lägen.

Men efter halva perioden var matchen fortfarande mållös, och känslan var att det skulle krävas ett så kallat ”skitmål” för att ta ledningen. Det skapades få ordentliga chanser, och lagen hade svårt att ta sig in framför varandras mål.

Matchens första utvisning kom 11:52 in i perioden, då MODO straffades för too many men on the ice. Men ingen lycka för Frölunda då.

Andra utvisningen tillföll Frölunda. Albin Ward fick sitta av två minuter för interference. Då passade MODO på att ta ledningen genom Nicolas Müller. En fin passning genom frölundaboxen från Tobias Åhström som letade sig fram rakt på Ollas klubba, som nöp direkt mot en öppet mål. 1-0 MODO efter 18:17. Ett resultat som stod sig perioden ut.

Skott 5-7 efter första 20 minuterna.

Mycket utvisningar när MODO utökade ledningen

I början av andra perioden utökade MODO ledningen till 2-0 genom Mattias Molinder. Precis som i inledningen av den första perioden var det den hårda pressen på puckhållande backar som bar frukt. Helt plötsligt var Molinder ensam med Ludvig Persson i frölundamålet och gjorde inga misstag när han retsamt enkelt hittade luckan mellan benen på Persson. Assist Anton Gradin och Mats Tjernström.

Spelet fick sedan ett uppehåll sedan domare Christoffer Claar tagit en klubba mot tänderna. Trots blodvite fullföljde Claar matchen. Det är tydligen inte bara hockeyspelarna själva som är vana att ta stryk.

När matchen återupptogs var MODO ett ribbskott ifrån 3-0. Istället var det Frölunda som fick chans att reducera när Lucas Wernblom visades ut för interference. Men 2-0 stod sig.

I alla fall några minuter till.

För 8:12 in i andra perioden kom 3-0 till MODO. Max Dahlgren transporterade säkert pucken hela vägen från egen zon över offensiv blålinje och fick iväg ett skott som Anton Gradin enkelt kunde slå in returen på. Utökat och målvaktsbyte i Frölunda. Ut med Persson och in med #1 Erik Portillo.

Halvvägs in i perioden blev sedan uppförsbacken ännu brantare när man drog på sig två raka utvisningar. I fem mot tre hade Lukas Wernblom bästa läget men slagskottet tog i stolpen. Frölunda redde sen efter det ut bägge utvisningarna utan vidare chanser för MODO.

16:16 in i perioden var det återigen dags för fem mot tre spel när just nämnde Lukas Wenblom visades ut två minuter för tripping. Men inga mål för Frölunda och 3-0 stod sig. Skotten: 8 – 8.

Tredje perioden

För MODO handlade tredje perioden mest om att bevaka det man redan hade. Riskminimerandet ledde till att Frölunda anföll ofta, men nästan alltid mot en samlad MODO-formation. Bäst chans under första halvan av perioden hade Linus Nässén, men Lucas Jägbring i MODO-målet var säker med plockhandsken på skottet från nära håll.

Reducering lät vänta på sig, men kom till slut. En kontring 13:36 in i perioden lämnade Karl Henriksson och Isaac Andersson ensamma med en MODO-försvarare. Henriksson väntade kyligt ut MODO-backen som tog bort passningen, och placerade istället in reducering tätt intill Jägbrings bortre stolpe. Assist Isaac Andersson och Hampus Rydqvist.

Under de fem avlutande minuterna tog matchen sen ordentlig fart. Främst tack vare en dubbelutvisning som skapade goda ytor för båda lagen i fyra mot fyra. Bland annat hade Nicolas Müller chans att bli två målskytt men lyckades inte styra in pucken i öppet mål trots att målvakten redan var överspelad.

Med två minuter kvar tog Frölunda ut målvakten och MODO kunde avgöra med 1-4 i öppet mål genom Max Tjernström. Imorgon väntar final mellan MODO och vinnaren av Djurgården och Linköping.

Skotten i period tre slutade 11 – 6 , totalt 24 – 21.