Liiga – Finska Hockeyligan

/Liiga – Finska Hockeyligan
Liiga – Finska Hockeyligan2017-02-16T10:17:44+00:00

Liiga eller FM-ligan som den också heter är professionella ligan inom den finska ishockeyn. Den ersatte 1975/1976 FM-serien som räknades mer som en amatörserie. I början var serien halvprofessionell då det var väldigt få spelare som hade råd att satsa helt på ishockeyn. Knappt 1 miljon åskådare per säsong såg ligan de först elva säsongerna men nu har den siffran fördubblats till nästan 2 miljoner per säsong. Dessutom har antalet deltagande lag och matcher successivt ökat och på 90-talet utökats till 44 matcher och 12 lag.

Det skedde väldigt mycket under mitten och slutet av 90-talet då alla spelarna blev heltidsanställda och i slutet av 90-talet hade även de flesta lag blivit aktiebolag.

I dag har ligan 14 lag och räknas som en stängd liga. Det innebär att det är samma lag som spelar varje säsong. Det finns dock möjlighet att ta en plats i Liiga. Serien under Liiga heter Mestis och laget som vinner den serien varje år har möjlighet att ta en plats i Liiga. Dock ställs det höga krav för att det ska bli möjligt för det laget sportsligt men framför allt att laget måste ha ekonomiska förutsättningar för att ha råd att spela i Liiga. Detta beslutades 2004.