Foto: Bildbyrån

Förra säsongen var det HV 71 som till slut stod som herrar på täppan efter 2-1 mot Växjö. Idag startar semifinalerna i årets SM-slutspel för J20, och nu ska det avgöras vilka av Frölunda, MODO, Djurgården och Linköping det blir som tar hem guldet i år. Här är allt du behöver veta inför SM-semifinalfesten i Nyköping. 

Frölunda HC – MODO Hockey

Grundserien

För Frölunda började säsongen tufft med förlust redan i första matchen borta mot Rögle. Men göteborgarna repade sig snabbt, och det blev totalt bara sju förluster under grundserien. Med 17 vinster och tre oavgjorda därtill slutade man tvåa i SuperElit Södra efter Linköping. Dessutom gjorde laget mest mål av alla, mycket tack vare sin poängkung Lucas Raymond, som mäktade med hela 29 poäng på 23 matcher.

Även MODO stannade på sju grundserieförluster, men kom trots det ”bara” fyra i SuperElit Norra. Effektiviteten saknades däremot inte, och MODO hade bland annat seriens bästa power play (25%) och näst högst effektivitet på skotten.

Topp 10

Efter jul var det dags för Topp 10, där Frölunda slutade etta och MODO näst sist. Även fast Frölunda endast förlorade två av 18 matcher var det faktiskt MODO som gjorde flest mål av alla lag. I matcherna lagen emellan delades det broderligt på poängen. MODO vann första mötet med 5-4 efter förlängning, och Frölunda vann returmötet med 3-1. MODO:s Tobias Åhström blev seriens bästa poängplockare med 25 poäng på 18 matcher och Frölundas Erik Portillo bäste målvakt med nästan 94%. En match-i-matchen som ska bli spännande att följa.

Slutspelet

I slutspelet startade Frölunda sin resa mot SM-guldet genom att slå SSK i två raka matcher. 4-2 och 9-0 i kvartsfinalserien, sen var biljetten till Nyköping bokad. MODO vann även de sin kvartsfinalserie med två raka vinster. Örebro besegrades i målrika matcher där slutresultaten skrevs till 9-3 och 5-4.

 

Djurgårdens IF – Linköping HC

Grundserien

I den andra semifinalen möts vinnaren av SuperElit Norra och vinnaren av SuperElit Södra. Djurgården vann norra serien före lokala konkurrenten AIK, och släppte under grundserien in näst minst mål av alla lag – endast Linköping släppte in färre. Samma sak gällde antalet inspelade poäng. Endast ett lag tog fler grundseriepoäng än Djurgården. Just det; Linköping. Linköping var dessutom grundseriens bästa lag i special teams. Totalt 27 mål med en man mer, vilket gav en effektivitet på 27% – näst bäst i SuperElit. Med en man mindre var man bäst av samtliga lag i SuperElit, med smått otroliga 91%.

Topp 10

Under Topp 10 tog Djurgården tillbaka taktpinnen och slutade tvåa, medan Linköping stannade på en sjätteplats. Totalt skiljde det nio poäng lagen emellan – trots att Linköping var fortsatt överlägsna i den övriga statistiken. Medan Djurgårdens power play-effektivitet sjönk till 15% höll sig Linköping över 20% strecket. Dessutom var man fortsatt starka i boxplay. Områdena där Djurgården var starkare var inom de individuella kategorierna, där Oscar Walldén bommade igen kassen och vart serien tredje bästa målvakt samtidigt som Alexander Holtz svarade för 21 poäng på 17 matcher. I matcherna lagen emellan var det jämnt skägg. Djurgården vann första med 5-3, och Linköping vann andra med 4-3.

Slutspelet

I kvartsfinalen satt det långt inne för båda lagen. Djurgården ställdes mot Karlskrona, som efter två jämna matcher vingade fram en tredje och avgörande match på Hovet. Där var det dock hemmalaget som var starkast, och Djurgården avgjorde till slut matchserien med 5-1. För Linköping krävdes det bara två matcher för att gå vidare, men det var inte vilka två matcher som helst. AIK stretade emot, och det tog fem perioder innan Linköping kunde avgöra. Andra matchen blev även den en nervpirrare, där Linköping avgjorde cirka en minut in i förlängningen.

Båda semifinalerna spelas i Stora Hallen i Nyköping. Vill du läsa mer om helgens spelschema hittar du det här. 

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här