Foto: Bildbyrån

Med regerande mästarna Djurgården redan utslagna är det dags att kora nya SM-guldvinnare i J18. I den första semifinalen ställs vinnaren av Allsvenskan Södra Linköping HC, mot obesegrade vinnaren av Elit Syd Frölunda HC. I den andra semifinalen gör de två topplagen från Allsvenskan Norra, Skellefteå AIK och Färjestad BK upp om den sista finalplatsen. 

Linköping HC – Frölunda HC 

Grundserien

Frölunda vann J18 Elit Södra med betryggande 15 poäng ner till tvåan, som var just Linköping. Med en imponerande svit på 22 raka vinster gick man obesegrade genom första delen av säsongen. Bästa poängplockare blev Gustav Portillo som gör sin första säsong i J18 Elit. Med sina 29 poäng var han inte bara bäst i Frölunda, utan bäst i hela serien. Dessutom hade Frölunda J18 Syds bästa målvakter i Axel Langenskiöld och Hannes Kollén, som båda hade en räddningsprocent på strax under 94%.

Men Linköping ville inte vara sämre. Andraplatsen i serien säkrades genom 16 vinster, två oavgjorda och fyra förluster. Bästa poängplockare för östgötarna var Mateusz Szurowski, knappa en poäng bakom Portillo på 28 poäng.

Allsvenskan

Efter jul var det ombytta roller, och Linköping vann Allsvenskan Södra i så när på överlägsen stil – nio poäng ner till tvåan. 15 vinster på 18 matcher, mycket tack vare sitt effektiva power play (23%) där 15 av totalt 71 mål gjordes med en man mer. Frölunda slutade på en fjärdeplats, och lyckades knipa sista direktplatsen till åttondelsfinalerna fem poäng före Djurgården.

Slutspelet

Linköping tog sig till semifinalen genom att först slå Almtuna med 2-0 i matcher i åttondelen, och sen Örebro med samma resultat i kvarten. Frölunda stämplade sin biljett till finalhelgen i Nyköping genom 2-1 i matcher mot Djurgården och 2-0 i matcher mot HV 71.

 

Skellefteå AIK – Färjestad BK

Grundserien

Skellefteå och Färjestad vann varsin J18 Elit-grundserie före jul. I norr knep Skellefteå förstaplatsen med 18 vinster och endast två förluster och två oavgjorda. Simon Robertsson vann den interna poängligan med 31 poäng på 16 matcher, och belönades bland annat med en plats i Småkronornas U16-trupp. Oscar Darnell blev grundseriens bästa burväktare med sina 92.7%. I väst blev det en kamp mellan Färjestad och Mora om förstaplatsen. Segern för FBK säkrades efter 4-2-vinsten hemma mot Mora med tre omgångar kvar. Erik Lindskog vann värmlänningarnas interna poängliga med 22 poäng, och Tobias Normann blev med sina 93.93% grundseriens bästa målvakt.

Allsvenskan

Under Allsvenskan Norra tog Skellefteå en ny serieseger, med Färjestad hack i häl. Avgörande till Skellefteås fördel var en kvartett oavgjorda matcher för Färjestad som innebar dyrbara poängtapp. Noterbart är att Skellefteå hade seriens bästa power play, medan Färjestad hade serien bästa box play. I täta slutspelsmatcher är det ofta special teams som avgör, och det blir spännande att se vilket lag som lyckas använda det till sin fördel. Intressant är också att målvakterna Darnell och Normann, som var så stabila under grundserien, behöll den fina formen och toppade Allsvenskans målvaktsliga.

Slutspelet

På tal om att behålla formen har Skellefteå gått obesegrade genom åttondels- och kvartsfinal. 2-0 i matcher mot Timrå med totalt 10:1 i målskillnad, och 2-0 i matcher mot MODO. Färjestad förlorade sin första åttondelsfinalmatch mot Brynäs, men har sedan dess tre raka segrar. I kvartsfinalen slog man ut AIK. I semifinalen ställs man alltså återigen mot svartgult – i en kamp mellan giganterna.

På fredag kväll vet vi vilka det blir som spelar final i Stora Hallen i Nyköping på lördag, 11.00. Vill du läsa mer om helgens spelschema hittar du det här. 

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här