Foto: Bildbyrån

Det är inte lätt att hålla koll på alla kvalspel inom ishockeyn och framförallt inte hur kvalspelet för hockeyettan fungerar. Men idag startar den första playoff rundan för lagen i hockeyettan. Det är en lång väg lagen ska vandra innan kvalserien till hockeyallsvenskan nås men vi har tagit fram förutsättningarna så du ska kunna ha koll på läget. 

Hockyettan spelas först i fyra olika serier. Det är södra, västra, östra och norra serien. Därifrån går de fem bästa lagen från varje serie till en Allettan norra respektive södra med tio lag i varje. Lagen som inte tog sig vidare till Allettan spelar en fortsättningsserie i sina respektive serier.

I de båda Allettan serierna är det tio lag i varje serie där det gällde för lagen att sluta topp åtta för att nå kvalspelet.

I de fyra respektive fortsättningsserierna där lagen som inte tog sig till Allettan fortsatte är det vinnaren i varje fortsättningsserie som nu får chansen att även de spela kvalspel.

Från fortsättningsserierna tog sig Vimmerby vidare som segrare i den södra, Nyköping från den västra, Strömsbro från den östra och Kiruna AIF från den norra.

Dessa fyra lag går in playoffrundan nummer 1.

Lagen som slutade på placering 4 till 8 i de båda Allettan serierna går även de in i playoffrundan nummer 1.

Dessa lagen är från den södra Allettan; Visby/Roma, Tranås, Kallinge/Ronneby, Nybro och Troja/Ljungby

Från den norra Allettan är det följande lag; Teg, Piteå, Lindlöven, Boden och Östersund.

Lagen som slutade tvåa och trea i Allettan södra respektive norra går direkt till playoffrundan nummer 2, dessa lagen är; Borlänge, Huddinge, Hudiksvall och Mariestad BoIS.

I playoffspelet så är det alltid de högst rankade lagen som får välja motståndare till playoffrundorna. I den första rundan var det Nybro, Troja/Ljungby, Östersund, Boden, Lindlöven och Tranås som fick möjligheten att välja motståndare.

Playoffrundan nummer 1 spelas enligt följande;

Tranås – Piteå
Lindlöven – Visby/Roma
Troja/Ljungby – Strömsbro
Östersund – Kiruna AIF
Nybro – Nyköping
Boden – Teg
Kallinge/Ronneby – Vimmerby

Mötena i playoff 1 spelas i bäst av tre matcher och vinnarna där går sedan vidare till playoff 2.

Det är samma upplägg i alla playoffrundor att de högst rankade lagen får välja motståndare så i playoffrundan nummer 2 är det redan klart att Borlänge, Huddinge, Hudiksvall och Mariestad som redan är klara för den rundan kommer att få välja sina motståndare. Samt förloraren i hockeyettan finalen och det högst rankade laget från playoff 1 kommer även de få välja sina motståndare i runda två.

För att samtidigt som playoffspelen startar så spelar även vinnarna från de respektive Allettan serierna Halmstad Hammers och Väsby en hockeyettan final. Dessa två lag möter varandra i en final i bäst av tre matcher, vinnarna i den matchen får en plats direkt till kvalserien medans förloraren i den matchen får gå tillbaka och spela playoffspel. De lag som förlorar går då in i playoffrundan nummer 2.

Vinnarna i playoff 2 går sedan till den sista och tredje playoffrundan. Där kommer det återstå sex lag varav de tre vinnarna i playoff 3 tar sig vidare till kvalserien till hockeyallsvenskan tillsammans med vinnaren från hockeyettan final samt två lag från Hockeyallsvenskan. I kvalserien kommer sex lag att göra upp och det är de två bäst placerade lagen som kommer att få spela i hockeyallsvenskan nästa år.

Det är med andra ord fortfarande en bit att vandra för klubbarna innan kvalserien till hockeyallsvenskan kan dra igång.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här