Foto: Bildbyrån

Dramatik och spänning var ledorden under kvällen när hockeyettan playoffmatcherna drog igång. Av totalt sju matcher var det fyra som fick avgöras efter förlängning innan det gick att skilja på lagen. Tre av de seedade lagen fick även se sig besegrade i den första matchen, så nu när matchserien vänder och de topprankade lagen ska spela hemmamatcher lever matcherna i playoff i allra högsta grad. 

De toppseedade lagen började matchserien i playoff 1 på bortaplan och det blev jämna matcher rakt igenom.

Den match där det var svårast och skilja på lagen var i mötet mellan Vimmerby och Kallinge/Ronneby. Lagen har möts flera gånger under året och de känner till varandra väl. Det märktes även på isen där det blev tuff och jämn match. Bortalaget Kallinge/Ronneby var det lag som tog ledningen i första perioden men hemmalaget kunde snabbt svara på detta och kvittera matchen. Men kort efter kvitteringen till 1-1 var det återigen bortalaget som kunde ta ledningen med 2-1 innan första perioden var slut. I den andra perioden tog hemmalaget Vimmerby över spelet något och det resulterade även i att laget kunde kvittera matchen till 2-2 och inför sista perioden var det jämt läge. Jesper Norback gjorde i tredje perioden 3-2 till Vimmerby efter 6 minuter och det kändes länge som att det skulle bli segermålet i matchen, men när det återstod 20 sekunder av matchen så skickade Viktor Holmkvist i Kallinge/Ronneby in kvitteringsmålet till 3-3 och förlängning väntade. En förlängning där lagen inte kunde skickas åt och hela övertiden gick passerad. Det tog till minut 11 i den andra övertidsperioden innan Oskar Lindgren blev stor matchhjälte för Kallinge/Ronneby när han skickade in segermålet 4-3 och Kallinge/Ronneby tog med sig en seger inför returmötet på hemmaplan.

Nybro som valde Nyköping som motståndare i playoff 1, kom undan med andan i halsen. Nyköping tog ledningen i första perioden, en ledning som de sedan höll långt in i matchen. Men Nybro kunde tillslut i den tredje perioden kvittera matchen och få till en förlängning. Här var det bortalaget som efter 9.26 kunde avgöra matchen genom att Fabian Ilestedt blev matchhjälte genom att göra sitt och lagets andra mål i matchen. Fördel Nybro inför returmötet i Nybro.

Östersund valde att möta Kiruna AIF och tog sig upp till Kiruna som stora favoriter att vinna matchen. Men tjusningen med idrott är att saker inte alltid går som det är tänk och Kiruna AIF ville annat. Det var hemmalaget som började starkast och tog ledningen med 1-0, Östersund kom dock snabbt på banan igen och kvitterade. När sedan bortalaget tog ledningen i inledningen av andra perioden så trodde nog inte många att hemmalaget skulle orka med resten av matchen. Men Kiruna AIF kämpade på och tillslut kom så kvitteringen när det återstod tre minuter av matchen när Linus Rosdahl kunde kvittera till 2-2, så även här blev det förlängning. En förlängning som knappt hann starta innan Viktor Lund kunde göra 3-2 till Kiruna efter 10 sekunder. Segern innebär nu att Kiruna har fördel i matchserien när lagen ska mötas i Östersund.

Tranås hade valt en lång bortaresa när laget valde att möta Piteå i sin playoff match. Piteå som dragits med mycket skador på slutet men ändå visat på hemmaplan att laget är starka. Det blev även här en otroligt jämn match. Hemmalaget hade ledningen med 1-0 efter första perioden men Tranås kom tillbaka och kvitterade i mitten av andra perioden. Kvitteringsmålet varade dock inte länge utan Piteå kunde snabbt gå upp till 2-1 ledningen och ha en ledning i bagaget inför sista perioden. I tredje perioden tog Tranås över takt pinnen och pressade Piteå hårt, tillslut kom så utdelningen när Filip Pettersson kvitterade när det återstod tre minuter av matchen till 2-2. Ett resultat som stod sig matchen ut och föga förvånande denna kvällen så blev även denna match ett förlängningsdrama. I förlängningen klev Mathias Karlsson fram i bortalaget och kunde göra avgörandet till 3-2 och Tranås tog därmed med sig segern som satt långt inne till returmötet.

Lindlöven som var toppseedade valde att möta Gotlandslaget Visby/Roma, det skulle visa sig i den här matchen vara ett felbeslut. Lindlöven hade dock ett drömläge att gå segrande ur matchen när laget hade en 2-0 ledning efter två perioder. Men i den sista perioden så fullkomligt exploderade Visby/Roma. Reduceringen till 2-1 kom redan efter 19 sekunder och sedan rullade det bara på för hemmalaget. 2-2, 3-2 och sedan 4-2 gjorde att Visby/Roma hade vänt matchen. Lindlöven kunde reducera och skapa lite nerv i matchen när det återstod 1 minut, men strax därefter punkterade Mikael Adamsson matchen genom att göra 5-3 i öppen målbur för hemmalaget. Fördel Visby/Roma när lagen nu ska mötas på Lindlövens hemmaplan.

De två övriga matcherna som spelades under kvällen var  Stömsbro mot Troja/Ljungby och Teg mot Boden. Troja/Ljungby vann sin match med 1-0 efter en jämn match och nu har de fördelen i matchserien returmötet ska spelas på deras hemmaplan. För toppseedade Boden gick de tyngre när de reste till Umeå för att möta Teg. Matchen slutade 4-0 till hemmalaget som nu har fördel inför returmötet i Boden.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här