Foto: Pamela Bigott

Det var nog ingen som blev besviken över spänningen i premiärmatchen av JSM 2019. Matchen mellan Linköping och Frölunda såg länge avgjord ut, men blev till sist tvungen att avgöras på straffar. Där var det Frölunda som med minsta möjliga marginal drog det längsta strået.

Första perioden av helgens första semifinal bjöd på få, men kvalificerade chanser åt båda hållen. Frölunda var sett över hela perioden det spelförande laget, där de främsta chanserna skapades genom långa anfall i offensiv zon. Men Linköping var inte ofarliga, och fick ett antal öppna lägen efter frölundaslarv i uppspelsfasen.

Periodens enda mål tillföll dock Frölunda som tog ledningen efter knappt fem minuter. Lucas Raymond och Karl Henriksson passade fram Isaac Andersson, som hittade nätmaskorna bakom Hugo Ollas i Linköpingsmålet.

Efter nio minuter hade Linköping sitt bästa läge för perioden. I spel fem mot fyra kom en passning genom frölundamålvakten Hannes Kolléns målgård, där en linköpingspelare stod ensam på bortre stolpen. Men en snabb sidledsförflyttning från Kollén såg till att 1-0 stod sig. Vilket det gjorde perioden ut.

Ollas räddare i målet

I andra perioden var det Linköping som kom ut hetast, och pressade inledningsvis tillbaka Frölunda i egen zon. Men det kom att bli en böljande period, där Frölunda snart tog över momentumet. Som starkast var man när klockan hade tickat upp mot halva matchen spelad. Nio minuter in i perioden fick Frölunda välförtjänt med sig en utvisning. I fem-mot-fyra skapade man sen ytterligare chanser, men utan att överlista Ollas som stod pall i linköpingsmålet.

Bästa målchansen kom efter utvisningen tagit slut, och målskytten Isaac Andersson återigen höll sig framme. Efter en skicklig tunnel på motståndarbacken fick han iväg ett snabbt avslut, men även den här gången var Ollas i vägen.

Andra perioden slutade till slut mållöst.

Snabb upphämtning av Linköping 

I tredje perioden var det återigen Linköping som kom ut hetast, och nu hade även den blåröda skaran till hejarklack vakna till. Men precis som i andra perioden gick momentumet snart över till Frölunda. Denna gång efter ett snyggt backhandmål av store Elmer Söderblom. Med styrka och teknik höll han snyggt undan Linköpingbacken och placerade pucken högt över axen på Ollas i målet. 15 minuter kvar att spela och 2-0 Frölunda.

Efter målet fick matchen sig en rejäl tempohöjare från båda håll. 11:o0 in i perioden snappade snabbe Arvid Costmar upp en lös puck i Frölundas zon. Med gott om tid efter ett dåligt tajmat byte av frölundaförsvaret kunde han resolut trycka in reduceringen i Kolléns bortre gubbhörn. Assist Kalle Bartholdsson och Ludvig Levinsson.

Drygt en och en halv minut senare, 12:22 in i perioden kom kvitteringen. Daniel Ljungman prickade samma gubbhörn som Costmar. Ett snabbt och välplacerat handledsskott, sisådär 33 centimeter över isen. Otagbart för frölundamålvakten.

Kvitterat, och nu var det många som spelade med hårt grepp runt klubban. Bäst läge för ett avgörande hade Linköping. Efter hård press på Frölundas backar studsade en slumppuck ut till en fristående linköpingspelare som dock inte fick ordning på avslutet.

2-2 stod sig både perioden och övertiden ut.

Straffavgörande krävdes

Efter den tio minuter långa och mållösa övertidsperioden krävdes det ett straffavgörande för att skilja lagen åt.

Där blev Philip Granath och Lucas Raymon –  tillsammans med målvakten Hannes Kollén – stora matchvinnare med sina straffmål. Linköping enda straffmål gjordes av Mateusz Szurowski.

Nu väntar vinnare av Skellefteå och Färjestad i final.

Matchens tre stjärnor

Första stjärna: Lucas Raymond

Kreativ och visade prov på stor skicklighet. Speciellt nyttig i power play. Matchvinnare, dessutom.

Andra stjärna: Arvid Costmar

Rivig och full av initiativ. Snyggt reduceringsmål.

Tredje stjärna: Elmer Söderblom

Tung för moståndarbackarna att möta med sin längd och räckvidd. Snyggt mål som bevis.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här