Foto: Bildbyrån

Sommarens diskussioner i NHL har ofta handlat om potentiella regeländringar, efter att fjolårssäsongen kantats av kostsamma domarmissar. Godkända mål som borde blivit avvikande och matchstraff som inte borde rendera i mer än en tvåminuters-utvisning. Inför NHL-premiären har liga-kommissionen infört regeländringar som ska hjälpa domarna att ta rätt beslut.

Det mest uppmärksammade fallet under fjolårssäsongen var Cody Eakins matchstraff i den sjunde avgörande matchen mellan Vegas Golden Knights och San Jose Sharks i NHL-slutspelets första runda. Det var vid en tekning som Eakins klubba träffade bröstet på Sharks Joe Pavelski, som föll olyckligt och började blöda ymnigt. Incidenten borde inte renderat i mer än en tvåminuters-utvisning för cross-checking, men domarna valde att ge Eakin matchstraff. I det efterföljande numerära överläget vände Sharks matchen från 0-3 till 4-3, och Golden Knights säsong var därmed över. Den efterföljande debatten efter matchen kom att handla om domaren, och huruvida han hade dömt annorlunda ifall han haft möjlighet att dubbelkolla den matchavgörande incidenten. Detta har resulterat i en regeländring inför årets NHL-säsong. 

Inför säsongen 19/20 kommer alla 5-minuters utvisningar att dubbelkollas innan de tilldöms. Domaren kan inte ta tillbaka sitt domslut, men han har rätt att ändra straffet till två minuter om man inser sitt misstag. Detta innebär att de mer förödande 5-minuters-utvisningarna inte kommer att bli felaktigt tilldelade. 

Här är hela listan på NHLs regeländringar inför säsongen 19/20:

  • Vid en avvaktande utvisning kommer laget som är påväg att få ett numerärt överläge att få starta i offensiv zon även om de slår pucken till icing.
  • Laget som knuffar målet ur sin position (avsiktligt eller oavsiktligt) har inte möjlighet att byta. Motståndarlaget får välja vilken offensiv tekningscirkel pucken ska släppas i.
  • Om målvakten knuffar målet ur sin position vid friläge kommer domaren automatiskt döma mål.
  • Om målvakten fryser en puck som skjutits utanför rödlinjen har laget inte möjlighet att byta.
  • En spelare som tappar hjälmen måste direkt byta, alternativt sätta på sig hjälmen. Spelaren som spelar utan hjälm kommer att tilldelas en tvåminuters-utvisning.
  • Tränarna tillåts använda “Coaches challenge” på alla händelser vid mål (hand-pass, puck utanför banan, hög klubba osv) så länge pucken inte lämnat offensiv zon. Detta var tidigare bara möjligt vid potentiell offside och goaltender interference.
  • En misslyckad coach’s challenge kommer rendera i en tvåminuters-utvisning första gången, och en dubbel tvåminuters-utvisning om tränaren har fel en andra gång.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här