Det var dramatik i flera av serierna i Hockeyettan inför sista omgången. Lagen jagade topp 5 placeringar för att ta sig vidare till AllEttan och det blev spännande in i det sista. 

Tre av fyra serier var fortfarande öppna inför sista omgången, det var endast den västra serien som redan innan omgången hade de fem lagen som tar sig till Allettan klara. Med andra ord var det upplag för spänning och dramatik runt om i Hockeysverige.

Hockeyettan Norra

Vilken rysare det blev i den norra serien när stadsrivalerna Kiruna IF och Kiruna AIF i sista omgången skulle göra upp om en plats.

Kiruna IF låg inför sista omgången 1 poäng före KAIF. Så Kiruna IF hade allt i egna händer vinst i sin match på bortaplan mot Piteå och AllEttan platsen skulle vara säkrad. Samtidigt som Kiruna IF mötte Piteå så skulle Kiruna AIF spela på hemmaplan mot Boden.

Kiruna IF spelade en försiktig första period mot Piteå laget ville inte riskera att tappa något bakåt och perioden slutade 0-0. Direkt i andra perioden så spräckte Kiruna IF målnollan och satte dit 1-0, Piteå kvitterade dock med 4.40 kvar av andra perioden till 1-1. Även tredje perioden började starkt för KIF som genom Simon Thyni gjorde 2-1 och Kiruna IF var på god väg mot Allettan. Piteå skulle dock få in en kvittering när det återstod lite mer än 7 minuter kvar av tredje perioden. Resultatet 2-2 stod sig matchen ut och det skulle avgöras i förlängning. Där var Piteå som tog extra poängen genom att vinna med 3-2 och Kiruna IF fick endast med sig 1 poäng från matchen.

Nu stod allt hopp till att Kiruna AIF inte skulle vinna sin match mot Boden under ordinarie tid.

Kiruna AIF började matchen i ett rasande tempo med 7 minuter spelade av matchen stod det redan 2-0 till Kiruna, i slutet av perioden hann Boden dock reducera och resultatet efter första perioden var 2-1. Andra perioden blev det aldrig något riktigt spel då perioden blev hackande med mycket avblåsningar och flera utvisningar. Så allt skulle avgöras i sista perioden, om Kiruna AIF kunde hålla mot och vinna matchen skulle laget gå om stadsrivalen Kiruna IF och ta sig till AllEttan. Boden hade dock inte gett upp hoppet om att vinna matchen utan långt därifrån, laget gick ut och dominerade i tredje perioden vilket även gav resultatet 2-2 och ledning 3-2 smällde Boden in i första delen av perioden. Så med 10 minuter kvar av matchen så började jakten på mål för Kiruna AIF, det skulle dröja till matchens sista minut innan Viktor Mikko kunde kvittera till 3-3 för Kiruna AIF. Men mer än så blev det inte och matchen fick även denna avgöras på övertid, där gick sedan Kiruna AIF och vann matchen på straffar.

Det blev en seger som var förgäves då Kiruna IF ändå skulle ta sig vidare till Allettan med minsta möjliga marginal, lagen hamnade på samma poäng men där Kiruna IF hade bättre målskillnad.

Foto: Hockeyettan.se

Hockyettan Södra

Även i de södra delarna av landet så skulle det bjudas på dramatik in i det sista när Halmstad Hammers och Kalmar båda ville lägga beslag på den 5:e och sista Allettan platsen. Förutsättningar var inför att Hammers hade en poäng tillgodo mot Kalmar och behövde därav tappa poäng samtidigt som Kalmar vann sin match för att Hammers skulle tappa sin placering och Kalmar kunna gå om.

Kalmar som i sista omgången mötte Tyringe som slutade sist i tabellen gjorde vad som krävdes från deras sida och vann sin match med 3-1.

Nu stod hopppet för Kalmar till att Borås skulle kunna sno med sig någon poäng på hemmaplan mot Halmstad.

Matchen började chansfattigt med i slutet av första perioden så blev det fart på spelet, detta ledde först till att Halmstad tog ledningen med 1-0, Borås ville dock inte vara sämre utan kunde med 17 sekunder kvar av perioden kvittera till 1-1.

Period nummer två var inte mycket att diskutera då det inte var mycket till chanser för något ut av lagen. Så inför sista perioden var det Kalmar som hade platsen och Halmstad var tvungna att gå ut och vinna matchen i sista perioden. Den sista perioden började även bra för Hammers och snabbt kunde laget göra både 2-1 och 3-1 och segern såg klar ut. Men några galna minuter i slutet skulle göra det oerhört dramatiskt. När matchklockan visade 55:31 så reducerade Borås till 3-2 och mindre än 1 minut senare 56:17 på matchtavlan hade även Borås kvitterat till 3-3. Halmstad hade därmed tappat femte platsen igen. Hammers behövde inte deppa allt för länge utan redan 57 sekunder efter kvitteringen när matchtavlan visade 57:14 så gjorde Robin Holm 4-3 till Halmstad. Hammers kunde efter dessa dramatiska minuter hålla ifrån och behålla segern med 4-3 och därmed kvalificera sig för Allettan.

Foto: Hockeyettan.se

Hockyettan Östra

I den östra serien så var det Arlanda Wings och Vallentuna som skulle göra upp om den åtråvärda femte platsen. Wings som inför sista omgången hade tappat 5:e platsen behövde nu förlita sig på att tabellettan Väsby skulle vinna över Vallentuna i sista matchen samtidigt som laget själva skulle vinna mot bottenplacerade Segeltorp.

Arlanda Wings gjorde vad som krävdes från deras sida och vann matchen mot Segeltorp med 5-3.

Dessvärre för Wings del så fick laget inte mycket hjälp från Väsby utan Vallentuna kunde efter en första och sista period som var bra från Vallentunas sida vinna matchen med 4-0 och därmed ta 5:e platsen i tabellen.

Foto: Hockeyettan.se

Hockyettan Västra

Den västra serien var den enda serien som inför sista omgången redan var spikad vilka lag som tagit sig vidare och inte. Här har det varit fem lag som dragit ifrån övriga i serien på slutet och serieledarna Mariestad, Borlänge, Grums, Lindlöven och Skövde får ställa in fokuset på Allettan.

Resten av lagen i serien får ladda batterierna över julen för att sedan komma tillbaka och spela fortsättningsserien.

Foto: Hockeyettan.se