Foto: Bildbyrån

Dallas Stars gick segrande ur den första Stanley Cup-finalen, när man vann ”bortamatchen” mot Tampa Bay Lightning med 1-4 efter mål av Jamie Oleksiak, Joel Hanley, Jason Dickinson och Joel Kiviranta.

Inatt drog äntligen Stanley Cup-finalen igång i Edmonton när Tampa Bay Lightning stod som hemmalag och tog emot Dallas Stars. Trots de udda förutsättningarna bjöd lagen på stor underhållning, där Dallas gick segrande ur den första striden.

De för kvällen vitklädda Dallas tog ledningen redan efter drygt fem minuter i matchen när en hög forechecking av Joel Kiviranta gav den finske landsmannen Roope Hintz chansen att servera Joel Hanley, som läckert satte dit 0-1.

Det var också Dallas som hade taktpinnen i inledningen av matchen. Trots det fick Tampa Bay in ett turligt kvitteringsmål åtta minuter före periodpaus när Blake Coleman lade in en chanspuck som via Yannick Gourdes skridsko styrdes mot Dallasskridsko och sedan in i mål. Självmålet var precis det Tampa behövde för stunden.

Men det var inte Victor Hedman- och Tampa Bays afton. Istället var det Dallas som fick in målen i den andra perioden. Efter tolv minuter i period två satte den storvuxne backen Jamie Oleksiak in 1-2 bakom Andrei Vasilevskiy.

Drygt sju minuter senare skulle vi även få in en svensk i poängprotokollet när John Klingberg startade ett uppspel för Dallas. Svensken passade ut till vänster till backkollegan Esa Lindell som förlängde pucken mot mitten till landsmannen Joel Kiviranta. Den sistnämnde avancerade sedan med pucken och tog ett första skott i täck, men följde sedan upp returen till 1-3, vilket gav Dallas ett ytterligare grepp om matchen.

Den tredje perioden blev en kamp mot klockan. Tampa Bay försökte forcera in puckar bakom succémålvakten Anton Khudobin i Dallas-målet, men ryssen höll tätt och stod för 35 räddningar i matchen, varav några var spektakulära.

Istället för en reducering och kvittering avgjorde Jason Dickinson matchen definitivt med en och en halv minut kvar att spela, i öppen bur. Dallas gick av som segrare i den första Stanley Cup-finalen.

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars (1-1, 0-2, 0-1)

Målskytt Tampa: Yannick Gourde

Målskyttar Dallas: Joel Kiviranta, Joel Hanley, Jamie Oleksiak, Jason Dickinson

Skottstatistik: 35-20

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här