Gruppspelet i Champions Hockey League ska avgöras, sista omgången spelas under tisdagen och onsdagen. Med en match kvar har alla SHL klubbarna möjligheten att ta sig vidare. Luleå och Djurgården har redan säkrat avancemang, mer ovisst är det för övriga svenska klubbar.  

Alla grupper där det finns svenska lag inblandade avgörs under tisdagskvällen, det är efter det vi får veta hur många av lagen som lyckats ta sig vidare till slutspelet.

Luleå gjorde processen kort i senaste matchen när man åkte till Belfast och säkrade avancemanget i Grupp C. Detta betyder att laget nu kan gå ut till tisdagens hemmamöte mot Belfast Giants utan någon press. Laget är redan kvalificerade till slutspelet.

Skellefteå har slagläge i Grupp E. Man har allt i egna händer inför sista omgången. Man möter finska Kärpät på bortaplan, ett Kärpät som man besegrade med 2-0 i förra omgången på hemmaplan och övertog första platsen. Skellefteå behöver ta minst en poäng i matchen för att säkra avancemang. Skulle man förlora sin match får man förlita sig på att SC Bern inte vinner sin avgörande match mot jumbon Brûleurs de Loups från Frankrike.

Grupp F är helt avgjord, där har Djurgården och tyska Adler Mannheim säkrat avancemanget. Sista omgången som även spelas lagen mellan blir mer en kamp om vilka som ska vinna gruppen.

Färjestad har hamnat i ett jobbigare läge i Grupp G. Efter förlusten i senaste omgången mot tyska Red Bull Munchen är man ännu inte säkra för avancemang. Munchen som vid segern senast säkraste avancemang är också laget som står för motståndet. Vid vinst i sista omgången är Färjestad klara för slutspel. Skulle man förlora sista omgången så får inte HC Ambri-Piotta vinna under fulltid eller efter förlängning och straffar. Tar Färjestad minst en poäng i matchen, krävs det att Ambri-Piotta vinner under ordinare matchtid. För att inte behöva förlita sig på att andra lag ska förlora så behöver Färjestad minst vinna efter förlängning eller straffar, för man då har en bättre målskillnad och tar sig vidare.

Grupp H leds av fjolårs vinnarna Frölunda. Göteborgslaget är indraget i ett riktigt getingbo där det fortfarande är tre lag som gör upp om två platser. Laget ska resa till Cardiff och möta Cardiff Devils som ligger på en tredjeplats, två poäng bakom Frölunda. För att ta sig vidare behöver Förlunda ta minst en poäng på bortaplan, skulle man förlora matchen och Mountfield som ligger två förlora mot Graz 99ers så går Frölunda vidare oavsett utgång i sin match.

Om vi ska få med oss alla SHL klubbar vidare till slutspel, vilket inte har hänt sedan formatet på turneringen ändrades inför säsongen 2017. Då krävs det att alla lagen vinner sina matcher, alternativt att resultaten i andra matcher går klubbarnas väg.