Skövde och Mariestad, det skiljer lite drygt tre mil mellan städerna. Rivaliteten mellan lagens supportrar och spelare är något unikt för Hockeyettan. Matcherna mellan Skövde IK och Mariestad Bois skapar känslor och rivalitet i Skaraborg som få andra matcher når upp till i svensk hockey.

På måndag 15/10 är det så återigen dags för de två klubbarna att ställas mot varandra i årets första derby. En match som kan rädda en hel säsong för spelare och supportrar. Matcherna mellan Skövde och Mariestad är ovanliga i hockeyettan. Det är matcher som skapar medialt intresse inte bara lokalt utan nationellt, matcherna dras oftast fulla arenor både i Skövde och i Mariestad när de spelas. Det gör att stämningen runt matcherna är något utöver det vanliga för en hockeyettan match.

Rivaliteten mellan klubbarna gick dock för långt efter en träningsmatch 2017, då spelare från båda lagen blev attackerade, något som starkt fördömdes av klubbarna efteråt och något som inte hör hemma runt en idrottsmatch. Rivaliteten mellan lagen är annars mer uppbyggd på spelare som känner varandra, det är supportrar som jobbar ihop och går sida vid sida i vardagen men när lagen möts så kommer vi mot dem känslan in i bilden. Är det någon match på säsongen man inte vill förlora så är det just dessa.

Förra säsongen var det Mariestad som var kungarna på tronen i Skaraborg, laget vann fyra av fem möten. Inför årets första derby så är det även Mariestad som går in till matchen som favoriter. Bortalaget ligger på en andra plats i Hockeyettan Västra, när sju omgångar har spelats. Hemmalaget Skövde placerar sig på en sjunde plats i tabellen. Men ett derby är en helt egen värld, där spelar det ingen roll vart man ligger i tabellen, eller hur säsongen sett ut i stort. I dessa matcher kan allt hända.

Nedsläpp för säsongens första Skaraborgderby är måndag 15/10, 19.00 i Billingehov Ishall i Skövde!

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här