Sveriges U18-landslag är bäst i världen efter finalseger mot USA i U18-VM. Småkronorna vann med 6-4 efter att Jonathan Lekkerimäki avgjort matchen i öppen kasse.

Under söndagen så spelades VM-finalen för U18-landslag i tyska Landshut. På ena sidan stod Sverige, som inte imponerade i gruppspelet men desto mer i slutspelet, mot ett USA som hade kört över allt motstånd inför finalen.

USA var stora favoriter i finalen och började i ett rasande tempo och satt dit 0-1 efter bara ett par spelade minuter. En rejäl kalldusch för Sverige. USA fortsatte att skapa farliga chanser men trots detta så var det Sverige som både kvitterade och tog ledningen i mitten av första perioden. Oskar Pettersson kvitterade för Sverige innan Noah Östlund gav Småkronorna ledningen tätt efter. USA fick in en kvittering innan första perioden slut och det stod därmed 2-2 efter första 20.

I den andra perioden så tog Sverige ledningen och utökade densamma med två mål i numerärt överläge. Först ut var Liam Öhgren till 3-2 innan kedjekamraten Noah Östlund satte dit 4-2. USA reducerade till 4-3 minuten senare, ett resultat som höll sig in till tredje perioden.

I den tredje perioden så klev lagkaptenen Liam Öhgren fram och gjorde sitt andra mål för kvällen till 5-3, detta med tio minuter kvar av matchen. USA jagade en reducering och fick in en sådan med tre minuter kvar, något som satte en rejäl rysarstämpel på matchen. Men när USA i slutminuten tog ut sin målvakt så kunde poängkungen Jonathan Lekkerimäki åka in 6-4 i öppen kasse för att avgöra VM-finalen för Sverige.

Efter 51 skott mot Hugo Hävelid i Sveriges mål och endast 15 svenska skott så vann alltså Sverige med 6-4 och tog guld i U18-VM. En sensationell seger där ovan nämnda Hävelid fick priset som matchens bästa spelare, välförtjänt.

Slutställningen i U18-VM 2022

  1. Sverige
  2. USA
  3. Finland
  4. Tjeckien
  5. Kanada
  6. Schweiz
  7. Lettland
  8. Tyskland