U18-VM för damer är till ända i Madison, USA. Sveriges unga landslag tog sig hela vägen till semifinal där det tog stopp mot USA. Damkronorna U18 förlorade dessutom bronsmatchen och slutade fyra i turneringen.

Det var ett kort och intensivt mästerskap för Damlandslaget U18 i USA. Som ett av de fyra bäst rankade länderna hamnade Sverige i Grupp A, vilket garanterade minst en plats i kvartsfinal. De två bästa lagen från Grupp A gick direkt till semifinal, tvåan och trean tvingades spela kvartsfinal mot de två bästa lagen från Grupp B för att nå semifinal.

Sverige fick tuffast möjliga start med två matcher på två dagar mot Kanada respektive USA vilket resulterade i två förluster. Sedan väntade Finland i den tredje matchen, där Sverige vann med 4-3. Vinsten innebar dock inget speciellt då Sverige ändå fick spela kvartsfinal mot Tjeckien.

Kvartsfinalen var en rysare där svenskorna vann till slut efter storspel av Lisa Jönsson i målet. I semifinalen väntade värdnationen USA (storfavoriter), där Sverige imponerade. Inför den tredje och sista perioden så ledde Sverige, men sen kom den amerikanska vändningen till 3-2 vilket innebar final för USA och bronsmatch för Sverige.

Luften gick ur Sverige inför matchen om bronsmedaljen där Finland väntade. Förlust med 0-3 innebar bronset till de finska damlejonen och en fjärdeplats för de svenska damkronorna. En stark turnering från ett talangfullt Sverige med framtida stjärnor som Lisa Jönsson, Tuva Kandell, Mira Jungåker, Jenna Raunio, Mira Markström, Nicole Hall och många fler.

Finalen i U18-VM vanns av Kanada med 3-2, mot USA. Detta var en ”skräll” då USA besegrade Kanada i gruppspelet med hela 7-0.

Slutställningen

  1. Kanada (guld)
  2. USA (silver)
  3. Finland (brons)
  4. Sverige
  5. Tjeckien
  6. Slovakien
  7. Schweiz
  8. Tyskland (nedflyttade)