Foto: Bildbyrån

Minska spelytorna och skapa skickligare spelare. Det är Svenska Ishockeyförbundets förhoppning efter att idag bekräftat sina nya spelformer som anpassar sig till barn- och ungdomar i lägre åldrar från och med säsongen 20/21 i sju olika distrikt.

Tanken från förbundet är att barn under nio år kommer spela på en plan som är en sjättedel av en fullstor hockeyrink. U10 och U11 kommer spela på en rink som är en fjärdedel så stor som en vanlig rink och U12 ska spela på en tredjedelsrink. Det visade förbundets pilotstudie på deras officiella hemsida idag. Matcherna kommer spelas tre mot tre.

Förhoppningen enligt förbundet är att barn och ungdomar ska utvecklas till mer tekniska- och problemlösande spelare, samtidigt som det ska möjliggöra för ungdomar att spela högre upp i åldrarna.

De nya spelformerna ska vara en konsekvens av förbundets projekt inom spelarutveckling. De har gjort mätningar där analysen visar att man tar cirka tre gånger så många skott per match och en ökning av närkamper och hockeyaktioner per spelare ökar.

Sju pilotdistrikt kommer testa de nya riktlinjerna en hel säsong innan man utvärderar för att sedan kanske införa det i hela landet. Endast sex av dem ska följa förbundets riktlinjer fullt ut (Norrbotten, Dalarna, Södermanland, Göteborg, Västergötland och Småland).

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här