Rögle tog en historisk finalseger i match tre när laget för första gången vann en SM-finalmatch. Lagen fortsätter därmed på spåret som varit genomgående hela säsongen att det är respektive hemmalag som vinner sin match. Nu väntar ytterligare en finalmatch i Ängelholm, frågan är kan Rögle kvittera finalserien eller ska Växjö skapa sig ett riktigt kanonläge i finalserien? Den fjärde finalen startar klockan 15:15, lördag 9 maj och sänds på C More & TV4

Rögle BK – Växjö Lakers

Lördag, 8 maj kl. 15:15, C More & TV4

Rögle BK

Odds: 1.86 hos ComeOn

Oavgjort

Odds: 4.30 hos ComeOn

Växjö Lakers

Odds: 3.70 hos ComeOn

Resultat finalserien

Växjö – Rögle: 2-1
Växjö – Rögle: 3-2 efter förlängning
Rögle – Växjö: 5-1

Växjö – Rögle

Det blev till sist de två bästa lagen från grundserien som ska göra upp om SM-titeln. Växjö besegrade Örebro i den femte avgörande matchen och tog sig till finalen. För Rögle så var det Skellefteå som man slog ut i den femte och avgörande semifinalen. Avancemanget för Rögle gör att man fortsätter skriva historia i klubben. Inte nog med att man tog sig till semifinal för första gången, nu är ska Rögle även spela klubbens första SM-final. Detta kommer bli en otroligt häftig och spännande matchserie mellan Sveriges två bästa lag för tillfället. Det är två riktigt jämna lag som kommer ställas mot varandra. De märks inte minst när man kollar på statistiken mellan lagen. De möttes vid fyra tillfällen under grundserien och har två segrar vardera. Noterbart är att alla vinster kom när lagen spelade på sina respektive hemmaplaner. Är detta ett mönster som kommer hålla i sig under finalserien eller lyckas något av lagen bryta den trenden?

Precis som under grundserien när lagen har mötts så skulle den första finalmatchen visa sig gå till hemmalaget när det kommer till segern. Växjö drog det längsta strået när man vann matchen med 2-1. Därmed håller sviten sig vid liv att de bägge lagen enbart vunnit på hemmaplan när lagen möter varandra. Även den andra finalmatchen blev otroligt jämn. Det var bortalaget Rögle som tog ledningen med 0-1 genom Adam Tambellini tidigt i första perioden. Men Växjö kvitterade matchen i mitten av andra perioden till 1-1 innan Rögle återigen tog ledningen med 1-2 innan period två var slut. I den sista perioden kvitterade Växjö till 2-2 efter drygt fyra minuter. I en period som mest bestod av kamp och inte speciellt många skott, men 2-2 målet var viktigt skulle det visa sig då matchen gick till förlängning. Där klev hemmalagets Hardy Aktell fram och avgjorde matchen med sitt 3-2 mål till Växjö. Segern innebär nu att Växjö har 2-0 i matcher i den här finalserien och att sviten mellan lagen fortfarande lever. Ännu har inget av lagen lyckats vinna på bortaplan när lagen mötts under säsongen.

I final tre så var det Rögle för hela slanten, hemmalaget var effektiva i sina lägen och tryckte tillbaka Växjö ordentligt långa perioder. Detta ledde till att Rögle kunde ta en historisk första seger i en SM-finalmatch och därmed reducera matchserien till 2-1 i matcher. Den tredje finalmatchen slutade till sist med en övertygande seger för Rögle där segersiffrorna slutade med 5-1 till Rögle. Nu väntar en fjärde match även den på Rögles hemmaplan och ska sviten mellan lagen hålla i sig? Det vill säga att det är hemmalagen som vinner sina matcher när Rögle och Växjö möter varandra den här säsongen, eller ska Växjö lyckas bryta den och ta ett stort steg närmare SM-guldet.