Dam-VM 2022 är till ända i Danmark där Sverige åkte ut i kvartsfinalspelet mot Kanada, som till sist vann turneringen. Se Damkronornas resultat i VM nedan samt slutställningen i mästerskapet.

Damernas VM är uppdelat i två grupper, där Grupp A är den bäst seedade gruppen och Grupp B näst på tur. Sverige tillhörde Grupp B, tillsammans med Tjeckien, Ungern, Tyskland och värdnationen Danmark och tävlade om tre platser till kvartsfinalspelet.

Damkronorna tog tre segrar och förlorade gruppfinalen mot Tjeckien vilket innebar att Sverige slutade tvåa i Grupp B. Det gav Damkronorna en plats till kvartsfinal, mot Kanada. I kvartsfinalen blev Kanada för svåra, och vann med 3-0. Detta efter en bra svensk insats, inte minst av målvakten Emma Söderberg.

Sverige hade chansen att avancera till Grupp A till nästa års VM, om man knep åt sig femteplatsen i mästerskapet. För det krävdes seger mot Japan i placeringsmatch 1 för att sedan besegra Finland eller Ungern i nästa omgång. Men Japan (som till slut kom femma) vann mot Sverige, och skickade hem Damkronorna från Danmark. Det innebär att Sverige spelar i Grupp B i nästa års VM. En överraskning är att Finland slutade sexa, sin sämsta placering någonsin i dam-VM. Det innebär att även Finland spelar i B-gruppen i nästa VM.

Sveriges resultat:

Gruppspel:
Sverige-Danmark, 5-2
Sverige-Tyskland, 4-3 e.str
Sverige-Ungern, 3-2 e.str
Sverige-Tjeckien, 0-3

Kvartsfinal:
Sverige-Kanada, 0-3

Placeringsmatch:
Sverige-Japan, 4-5

Slutställningen i dam-VM

  1. Kanada (guld)
  2. USA (silver)
  3. Tjeckien (brons)
  4. Schweiz
  5. Japan
  6. Finland
  7. Sverige
  8. Ungern
  9. Tyskland
  10. Danmark (nedflyttade)