Foto: Bildbyrån

Det krävdes 52 omgångar innan streckstriderna i HockeyAllsvenskan avgjordes. Tingsryd kunde tack vare ett sent kvitteringsmål av AIK mot Almtuna undvika negativt kval, samtidigt som Västervik och Karlskrona gjorde vad som krävdes för att ta sista platserna i slutspelsserien. 

Med sin 1-2-ledning var Almtuna fortfarande ett allsvenskt lag 2019/2020 med 59:55 på matchklockan. Tingsryd hade vid den tidpunkten redan spelat klart sin match mot Oskarshamn, och tre poäng krävdes för att Almtuna skulle hålla sig ovanför kvalstrecket. I power-play lyckades dock AIK kvittera med knappt fem sekunder kvar, och det spelade därför ingen roll att Almtuna vann den följande straffläggningen. Nu väntar negativt kval för uppsalalaget tillsammans  med Vita Hästen, plus de fyra bästa lagen från HockeyEttan. Varje lag möts två gånger, vilket ger totalt tio omgångar. Ettan och tvåan spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong.

Västervik säkrade slutspelsplatsen genom att förlänga segersviten 

Omgång 52 blev en kamp kring det mellersta strecket, där de två sista platserna till slutspelsserien stod på spel. Det var inför sista omgången fördel Karlskrona och Västervik på 75 respektive 73 poäng. Södertälje utmanade underifrån med 73 poäng, men med sämre målskillnad än Västervik.

Karlskrona fick kämpa hårt mot ett Pantern utan något att spela för. Det tog ända fram tills den fjärde perioden innan Niklas Johansson kunde säkra fortsatt spel för Karlskrona med sitt 2-1-mål. Sjundeplatsen till Karlskrona, och nu var det bara en plats kvar att spela om.

Västervik fick även dem kämpa länge för att besegra redan avsågade Vita Hästen. Slutresultatet skrevs till 2-0, där andra målet kom med en sekund kvar då Vita Hästen plockat ut målvakten. Tack vare Södertäljes 4-3-förlust mot Karlskoga blev det aldrig frågan om något avgörande på målskillnad, och Västervik kan nu börja ladda för slutspelsserien som börjar imorgon, tisdag.

AIK och Oskarshamn gör upp om en direktkvalplats till SHL

I toppen är det AIK och Oskarshamn som gör upp om en direktkvalplats till SHL. Vinnaren möter Timrå IK i bäst av sju matcher. Förloraren möter vinnaren i slutspelsserien.

Slutspelsserien består i år av Västerås, Leksand, Karlskoga, MODO, Karlskrona och Västervik.

Södertälje, Björklöven, Pantern och Tingsryd klarade kontraktet, men har samtliga spelat klart för i år.

Almtuna och Vita Hästen tvingas kvala sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här