Svenska Ishockeyförbundet (SIF) och Swedish Hockey League AB (SHL AB) har sedan 1996 jobbat tillsammans enligt avtal för att driva kommersiella som så väl sportsliga frågor inom svensk hockey. Tack vare vad Johanna Hemming-Hamberg, kommunikationshef på SHL, kallar ”väl fungerande samarbete” har nu avtalet förlängts till 2024/2025. Till grund ligger målet att kunna bredda den regionala föreningsutveckligen över hela landet. 

Bland annat kommer en ny modell för utbildningsersättning införas till nästa säsong. Enligt SHL.com kommer detta göra att fler får ta del av mer pengar. Just breddhockeyn är också något som Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, nämner som en av anledningarna till det nya avtalet.

– Jag är väldigt glad att vi kunnat träffa en långsiktig överenskommelse med SHL som ger stabilitet och bygger på en stark sammanhållen svensk ishockey. Vi kan nu med gemensam kraft ta oss an ishockeyns utmaningar. Utöver mer resurser nedåt i systemet och en gemensam satsning på breddhockeyn innehåller avtalet också en översyn av juniorhockeyn och en ambition att tillsammans göra nästa herr-VM i Sverige till en hockeymanifestation.

Enligt SHL ABs ordförande Anders Källström är det viktigt att ligan tar en huvudroll i att driva den nationella hockeyutveckligen. Tillsammans med SIF ska SHL öka sitt engagemanget kring regionala utvecklingar och lagen längre ner i systemet. Tack vare den långsiktiga och stabila överenskommelse med Svenska Ishockeyförbundet hoppas SHL fortsätta ligga i framkant även inom internationell ligahockey.

Allt förväntas bli godkänt under förbundsmötet i juni. SHL.com rapporerar att förhandlingar även pågår med Svenska Damhockeyligan och Hockeyettan.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här