Foto: Bildbyrån

Modo vann den första av fem matcher i finalen av Hockeyallsvenskan. Björklöven besegrades med 3-4 efter att Magnus Häggström avgjort efter fem perioder.

Två Norrlandslag intog ett kokande A3 Arena för den första av fem matcher i den hockeyallsvenska finalen. Björklöven mot Modo i ett hett möte. Hemmalaget Björklöven har sedan flertalet matcher tillbaka varit seriesegrare medan Modo fått kämpa in i det sista för den åtråvärda andraplatsen.
Vinnaren i denna matchserie får ta sig an jumbon i SHL i ett direktkval upp mot högstaserien.

Matchen rivstartade ordentligt. Efter bara tre minuter kunde kaptenen Fredric Andersson ge Björklöven ledningen i powerplay framför hemmafansen ”Green Devils”. Drygt sju minuter senare var det återigen en Modo-utvisning som skulle resultera i ett 2-0 mål efter att Alexander Wiklund styrt pucken fint assisterad av Axel Ottosson.

I den andra perioden fortsatte powerplaymålen. Bortalagets Henrik Björklund kunde reducera tidigt i mittenperioden för att sedan se sin lagkamrat Kim Rosdahl få matchstraff efter en stämpling på Björklövens Brian Cooper, läs mer om det här.

Matchstraffet resulterade i fem minuter powerplay för Björklöven, som man förvaltade på bästa sätt efter att Olle Liss vackert rundat sin motståndare och gjort 3-1 bakom Patrik Bartosak i Modo-målet.

Matchstraffet och underläget skulle dock inte påverka Modo nämnvärt, istället kunde man reducera genom Adam Tambellini innan periodens slut och skaffa sig ett bra läge inför den sista perioden.

Den tredje perioden böljade fram och tillbaka och det skapades mycket chanser. Det skulle dock krävas en soloprestation för att kvittera matchen. Prestationen tillskrevs Mattias Norlinder som i dagarna vann Guldgallret, pris för bästa junior i serien. Norlinders kvittering med tio minuter kvar tog matchen till förlängning i Umeå.

Efter en mållös första förlängningsperiod gick matchen till en andra förlängning där det dröjde till fem minuter kvar av perioden innan Magnus Häggström kunde avgöra matchen för Modo, som nu får åka tillbaka till Örnsköldsvik med en viktig vinst.

Nästa match i matchserien spelas på torsdag i Örnsköldsvik.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här