Luleå Hockey har sedan starten för fyra år sedan redan varit i SM-final två gånger. Senast var i fjol, då det vart guld mot Linköping. Efter att ha dominerat både grundserien och slutspelet denna säsong är det återigen Linköping som väntar i finalen.

Regerande mästarna Luleå vann årets grundserie på 93 poäng. 14 poängs marginal ner till tvåan MODO. I kvartsfinalen besegrade man AIK med 3-0 i matcher – utan att ha släppt in ett enda mål och med totalt 19-0 i målskillnad. Även om semifinaserien mot HV71 innehöll jämnare matcher var Luleå fortfarande en storlek för stor för sina motståndare, och gick vidare till final efter 3-0 i matcher. Trots dominansen ser head coach Fredrik Glader det inte som en risk att man förlorar ödmjukheten.

”Det handlar om att göra det vi konsekvent har gjort under hela säsongen. Att vi har fokuset är något jag tycker vi har visat över tid i serien. Det är inga konstigheter. Vi ska jobba på som vi har gjort tidigare, och samtidigt passa på och njuta”

Nyckeln är en bra känsla i gruppen

Det har gått lite mer än en veckan sedan semifinalen mot HV71 avslutades. Sen dess har Luleå jobbat vidare på att spetsa till olika delar av spelet för att öka effektiviteten. Nyckeln, säger Glader, blir att förhålla sig till utmaningen som laget står inför, och att hitta en bra känsla i gruppen.

Luleå har sedan tidigare bra koll på sin kommande motståndare, som bland annat kommer med seriens bästa power-play. Även norrbottningarna har varit starka i 5-mot-4, och ligger dessutom i topp i box-play-statistiken. Nu handlar det om att plocka fram det när det gäller som mest.

”Linköping är ett jättebra hockeylag, och har verkligen förtjänat och bevisat att de ska vara här. All respekt till dem” säger Glader om sin finalmotståndare. ”Vi vet om varandras styrkor. Det handlar om att plocka fram allt sista matcherna. Först och främst ska vi fokusera på vårt eget spel, de sakerna vi ska göra bra. Gör vi det som vi är bra på kommer vi också få mycket chanser. Sen gäller det bara att ta vara på chanserna när de kommer”

Jämnare än någonsin

Enligt Glader kommer årets finalserie bli minst lika tight som förra året.

”Jag tror det kommer bli precis lika tighta matcher som det alltid är mellan oss två. Det är två bra och skickliga lag som möts, och det gör att det alltid blir bra matcher” säger Glader som menar att Luleås kontinuiteten till slut kommer fälla avgörandet. ”Vår kontinuitet känns som en fördel för oss. Vi startade för fyra år sen, och har 15 spelare kvar sen andra året och 10 spelare kvar sen första året. Det ger en bra kontinuitet och trygghet i gruppen.”

Hur slutar matchserien?

”Jag säger som alltid, jag tippar inte någonting. Precis som vilken tränare som helst tror jag enormt mycket på mitt lag. Gör vi det vi ska går vi vinnande ur finalen”, avslutar Glader.

Första matchen i finalserien spelas i Coop Norrbotten Arena på onsdag kväll. Därefter väntar två raka matcher i Linköping innan serien återvänder till Luleå för en eventuell fjärde och femte match.