Linköping har de senaste åren fallit på målsnöret i SM-slutspelet. I år ställs man för andra året i rad mot Luleå – och nu är det bara revansch som gäller. Östgötarna kommer till finalen med sex raka vinster och är beredda att jobba hårt för att det ska bli tredje gången gillt.

Reglerna för SM-slutspelet i SDHL har i år gjorts om. Kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen spelas numera i bäst av fem matcher, istället för bäst av tre som tidigare. Det tuffare spelschemat har dock inte stört Linköping – snarare tvärt om.

Efter att ha slutat trea i serien ställdes Linköping inför kvartsfinalen mot seriesexan Djurgården. I första matchen fick man något oväntat se sig besegrade med hela 0-5 på hemmaplan, men tog sig där efter samman och vann tre raka matcher.

I semifinalen stod MODO Hockey för motståndet, men även dem fick se sig besegrade av ett Linköping som nu fått upp farten på allvar. Totalt 3-0 i matcher, vilket betyder att Linköping nu har kvalificerat sig för SM-finalserien fem gånger på sex år.

Hårt jobb har varit nyckeln

Att Linköping är ett av serien spelskickligaste lag visste vi redan. Nyckeln i år har enligt head coach Madeleine Östling varit en sammansvetsad grupp, hårt jobb och spelet utan puck.

”Vi har fått ihop gruppen på ett bra sätt. Spelmässigt är det främst spelet utan puck som som varit bra” säger Östling. ”Många ser oss som ett spelskickligt lag, men i slutspelet har vi verkligen visat att vi är beredda att underkasta oss det hårda jobbet.”

Ska spela sitt eget spel

I finalserien ställs man mot flera av grundseriens bästa poängplockare, där ibland kedjan med Emma Nordin och Michelle Karvinen. Nordin och Karvinen är etta och två i slutspelets poängliga, och Östling medger att hon har koll på sina motståndare. Fokus ligger dock på det egna spelet.

”Den här tiden på året är det klart att vi tittar på motståndarna, det gör nog alla lag. Det finns detaljer som vi diskuterar, men samtidigt kan man inte vinna på andras misstag. Vi ska vinna SM-guld genom att spela vårt eget spel”

En match i taget

Linköping står för tillfället på sex raka segrar. Hur lång segersviten blir återstår att se. För Östling är det en match i taget som gäller.

”För min del räcker tre vinster till. Samtidigt blir slutspelen bara tightare och tightare, och jag tror årets final kommer bli ännu jämnare än i fjol” konstaterar Östling. ”Det är en match i taget som gäller. Just nu fokuserar vi på att vinna i Luleå på onsdag”

Hur slutar matchserien?

”Vi ska vinna finalserien oberoende hur många matcher vi skulle behöva spela. Det går vi för och vi har allt att vinna i detta läge” avslutar Östling.

Första matchen i finalserien spelas i Coop Norrbotten Arena på onsdag kväll. Därefter väntar två raka matcher i Linköping innan serien återvänder till Luleå för en eventuell fjärde och femte match.