Foto: Bildbyrån

Att musik är för sport vad Henrik Sedin är för Daniel Sedin är sen gammalt. Tänk dig själv ett hockeyomklädningsrum där det inte dånar basförstärkt, klassisk rock från en högtalare i hörnet. Eller ett gig där rapparnas bars varken handlar om Steph Curry eller Michael Jordan. Men jag trodde väl aldrig att jag skulle använda Jan Malmsjös gamla dänga Vår bästa tid är nu för att beskriva de underbara veckor som vi hockeyälskare just nu upplever. 

Inom hockeyn finns det inget, och jag ber om ursäkt om detta upprör alla Huddinge-supportrar, säkrare vårtecken än när Huddinge blir utslagna från playoffen till HockeyAllsvenska kvalet. Talangfabriken är alltid där och nosar, men slås unisont ut med de första tussilagorna. Samtidigt betyder det att allt ställs på sin spets i HockeyEttan när kvalet till HockeyAllsvenskan ska avgöras. De senaste årens rotation bland bottenlagen i HockeyAllsvenskan ger hopp för lagen underifrån, och det ska bli kul att se vad Hudiksvall, Boden, Kristianstad och Tranås kan åstadkomma. För Almtuna och Vita Hästen gäller det att glömma den snö som kanske föll i fjol, som Malmsjö skulle sagt det, och ställa om både fysiskt och mentalt.

Parallellt, i en ishall bara ett slagskott bort, har lag sju till tio i SHL gjort upp i åttondelsfinalerna. Igår tog sig Växjö och HV71 vidare, och går in i kvartsfinalerna som underdogs. Men som vi alla vet svänger det fort i både hockey och i andra versens av Jan Malmsjös dänga från 1984. Allt kan hända.

Vi tittare hinner sen knappt hämta andan innan det är dags för kvartsfinalerna, där jag lite fegt håller Färjestad och Luleå som stora favoriter till SM-guldet. Båda lagen har under grundserien visat upp en imponerande kontinuitet, vilket alltid är en viktig faktor i dessa skeden. Men vem vet om morgondan’ har sol. Har sol. Har sol. 

HockeyAllsvenskan brinner

Ytterligare ett slagskott bort, närmare bestämt på Hovet i Stockholm, ska det ikväll avgöras mellan AIK och Oskarshamn. Och här är det väl knappast någon som vågar sia i hur det kommer gå. Matchserien har varit ett nervpiller för både spelare, ledare, åskådare, familj, och husdjur. En sista och avgörande match, och en spänning som påminner oss om att vår bästa tid är nu.

För förloraren väntar playoff mot vinnaren av Slutspelsserien, som även den bjudit på riktiga läsk-och-popcorn rysare. Ikväll avgörs det om det blir Leksand eller Västerås som går vidare. Allt vi tittare behöver göra är att luta oss tillbaka och njuta av dramatiken. Det blir en härlig stund. 

SDHL har aldrig varit jämnare

Även i damernas SM-final går vi mot en femte och avgörande match. Linköping leder just nu med 2-1 i matcher över Luleå. Fjärde matchen spelas imorgon. Vinner Luleå har vi en femte och avgörande match i Norrbotten Arena på fredag. Men vår morgondag kan ingen spå.

SHL, HockeyAllsvenskan, HockeyEttan eller SDHL. Vad du än föredrar så finns det så här års nåt för alla.

För vår bästa tid är nu. 

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här