Foto: Bildbyrån

Söndagen bjöd på en intressant Hockeyallsvenskan-omgång där det som vanligt fanns både vinnare och förlorare. Inte bara sett till resultat och poäng, men också form- och trendmässigt.

Resultatmässigt var det Karlskoga som var de stora vinnarna. Vinst 5-2 hemma mot ett Almtuna vars förlustfria trend till slut stötte på patrull. Uppsalalaget startade serien tungt, men hade inför söndagens match tre vinster och en oavgjord på de fyra senaste. Spelet i numerärt överläge har oväntat nog krånglat. I fredags mot Vita Hästen lyckades dock Tony Mårtensson och company göra mål i just power play – vilket man gjorde även på söndagen mot Karlskoga. Almtuna börjar med andra ord få ordning på spelet och kommer fortsätta klättra. Hur högt återstår att se. För Karlskoga var matchen ännu ett styrkebesked mot ett formstarkt lag. Timrå och Björklöven får akta sig i toppen.

Vita Hästen vinnare trots förlust
Som dagens andra vinnare håller jag Vita Hästen, vilket i och för sig kan låta motsägelsefullt då det blev förlust (efter straffar) mot Timrå uppe i Sundsvall. Med slutresultatet 5-5 var det andra matchen i rad som Hästarna gjorde minst fyra mål, vilket vanligtvis ska räcka till vinst. Fem mål borta mot serietvåan är starkt oavsett tabellposition, men än mer imponerande från en tabellelva. Vita Hästen har visat att man besitter tillräckligt med styrka framåt för att hota de bästa. Nu gäller det bara att täppa till bakåt om man vill klättra uppåt i tabellen. Idag satte en dominant Jonathan Dahlén (två mål + matchvinnande straff) stopp för tre poäng. Men kan Vita Hästen hålla i sin fina målform kommer poängen komma.

Ett AIK på knäna
På tal om dominans går det desto tyngre för fjolårets överlägsna serieetta AIK. Ny förlust idag hemma mot Västerås – och frågan är vad det är som ska få det att vända för solnalaget? Visserligen sköt de svartgula 45 skott, vilket är mycket. Och andra sidan var siffran ungefär densamma i matchen innan. Det räckte inte då heller. Nästjumbon Södertälje, på samma poäng som AIK, gjorde i veckan sig av med huvudtränaren Ulf Lundberg. Även AIK:s huvudtränare Jussi Salo bör sjunga på sista versen – allt annat vore ett mysterium. Det är helt enkelt vad som krävs om AIK vill bryta sin negativa trend.

Slutligen konstaterar jag att Kristianstad griper hårdare och hårdare om sin plats i slutspelsserien. Vinst mot Timrå i fredags och mot Tingsryd bärgades två nya poäng. Det ska bli spännande att se hur länge nykomlingen orkar trampa med. Mot Timrå och Tingsryd bevisade man om inte annat att man verkligen har i Hockeyallsvenskan att göra. Orkar Kristianstad röra runt i Hockeyallsvenskan säsongen ut?

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här