Torsdagens SHL-omgång bjöd på flera intressanta matcher. Bland annat toppstriden i Göteborg, streckstriden i Jönköping och bottenstriden i Linköping. Efter en snabb koll i statistiktabellen valde jag att rikta blicken mot den sistnämnda för att grotta ner mig i vad det är som gör att Linköping har seriens näst bästa power play och Leksand seriens sämsta box play.

Från det perspektivet började matchen dessvärre lugnt. Första perioden bjöd bara på ett power play och det enda målet kom på en turlig styrning i fem mot fem. Power playet tillföll visserligen Linköping och visst fick vi se glimtar av vad som gjort östgötarna så framgångsrika i den spelformen hittills.

Spetsen i Linköpings power play
Jonas Junlands intåg på blålinjen är såklart en. En lugn och säker backgeneral som bara hunnit med fyra matcher i den lejonprydda matchtröjan, men som kommer hjälpa Cluben behålla sin topplacering i power play-ligan.

Backkollegan Samuel Lofqvist är en annan. Eller var det Sunshine från We Are The Titans? Lofqvist är skrämmande lik Kip Pardues karaktär Ronnie “Sunshine” Bass från amerikanska fotbollsfilmen We Are The Titans. Det långa håret tillsammans med den fruktade kastarmen. Eller i Lofqvist fall, det fruktade, högerfattade skottet. Fyra mål har hunnits med från ”Sunshines” klubba i år. Tre av dem i power play, varav två i ett tidigare möte med Leksand. Inte konstigt att leksingarna idag vidtog vissa säkerhetsåtgärder när nummer 4 hade pucken på blå.

Den tredje och mest solklara anledningen till Linköpings fina power play-statistik, och en stor anledning till kvällens 2-1-seger, stavas Broc Little. En liten spelare med stort hjärta. Sju power play-mål under säsongen men också en klippa i defensivt viktiga skeden. Förutom det viktiga 1-1-målet i början av andra perioden täckte Little flertalet skott när Leksand tryckte på för en kvittering i slutet av matchen. Att alltid ligga i skottlinjen är en konst i sig – och den typen av uppoffringar är det sällan vi ser från ledande poänggörare med 17 mål på kontot.

Tåget har gått för Leksand
Leksand då? Ja, ikväll var det nog definitivt tåget för att undvika kvalserien som gick. I dagsläget 13 poäng upp till just Linköping ovanför strecket. Och även om Spencer Abbott gjorde det där turliga 1-0 målet för sitt Leksand var Niklas Wikegård allt annat än positiv kring kanadensarens chanser att rädda Leksand kvar i SHL. Och Wikegårds sågning beskriver nog väl hur de flesta känner kring dalalaget just nu.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här