Vilken målvaktsvecka vi bjöds på veckan som gick. Burväktarna i landets högsta serier bjöd på sällan skådad underhållning i form av dundertabbar och minnesvärda ögonblick. Händelser som de säkert vill glömma – men som vi andra kommer minnas i en lång tid framöver.

Man brukar säga att målvakt är den mest utsatta positionen på en hockeyplan. Talesättet syftar främst på att om en back eller forward gör ett misstag går det nästan alltid att reparera. Men om en målvakt tabbar sig, ja då blir det oftast mål bakåt. Och det var delvis det som hände veckan som gick – även om ögonblicken vi bjöds på inte hör till de vanligare målvaktstabbarna.

Viktor Kokmans skridskoskydd
Fråga bara Viktor Kokman i Vita Hästen. Inför hemmamatchen mot Kristianstad fick han, till TV-tittarnas stora belåtenhet, uppleva en hockeyspelares värsta mardröm.

Till saken hör att Vita Hästen har ett av seriens bästa intron. Jag var själv där och upplevde det under kvalserien i fjol. Jag antar att det är ännu häftigare att uppleva som spelare. För Kokman blev dock onsdagens intro något som det garanterat skrattades åt i omklädningsrummet efter matchen – och kommer så göra en lång tid framöver.

Han glömde nämligen ta av sig skydden innan han trampade ut på isen..

Självklart till den påföljden att benen stack i väg som på Bambi medan TV-kameran bara zoomades närmre och närmre in på den uppgivna Vita Hästen-burväktaren. “Laugh at my pain” heter en av ståuppkomikern Kevin Harts föreställningar. Just det namnet passar ganska bra här – för smärtsamt måste det ha varit – och skratta måste vi lite ofint få göra.

Se bara på det här:

Arvid Ljungs supertackling
Men det var inte slut där. Vecka 3 var en gift that kept on giving. För samma kväll mötte Västervik Karlskrona hemma i Plivit Arena. En viktig match för hemmalaget som behövde poäng för att ta sig ur bottenträsket. Men trots det var det inte 2-0-vinsten som ligger kvar på näthinnan, utan målvakten Arvid Ljungs fina open-ice tackling på huvuddomare Johan Magnusson. En, vad jag tyckte såg ut som, en ren olyckshändelse och inte på något sätt en attack – och därför okej att skratta åt. Det blev helt enkelt bara kaos när pucken dumpades ner i Västerviks zon och Magnusson stod felplacerad samtidigt som Ljung skulle ut hjälpa backarn. Bedöm själv, och tillåt dig själv att le för en sekund.

Mantas Armalis indianare
Tredje incidenten är hämtad från lördagens drabbning mellan Skellefteå och bortalaget Brynäs i desperat behov av poäng. Kanske var det då tur att hemmalagets Mantas Armalis var på passningshumör och skickade iväg vad som kan bli “Årets indianare” när vi sammanfattar hockeyåret 2019/2020. Helt ostörd, och till synes utan adress, rätt på bladet på Johan Alcén som blev lika förvånad som C Mores kommentatorer.

Armalis tabbe kanske inte lockade lika lätt till skratt som Kokmans och Ljungs, men var definitivt en perfekt prick över i:et för en mycket underhållande målvaktsvecka. I alla fall för oss åskådare.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här