Foto: Bildbyrån

Även om det mesta redan är sagt om årets sörja kring AIK tycker jag ändå att det hänt anmärkningsvärda saker i klubben på senaste tiden. Lagkaptensbytet och värvningen av tvillingarna Ahlström är de jag tänker på främst. Lägg där till kvällens hemmaförlust mot serieledarna Björklöven. En match där AIK stod upp bra i två perioder – trots ett bortblåst självförtroendet som ersatts med frustration.

Sju raka förluster och 12 poäng upp till nästjumbon Kristianstad. Det är verkligheten AIK tar med sig efter kvällens drabbning på Hovet. En match där AIK stod upp bra, speciellt i första perioden, men som också hade kunnat sluta med både två och tre mål till för bortalaget Björklöven.

Spelet i egen zon det stora problemet
Medan CMore-experten Mike Helber beklagade sig över AIKs bristande effektivitet var jag mer oroad över spelet i egen zon. Både med och utan puck. Uppspelsfasen stördes gång på gång av forecheckande Björklövenspelare som på ett mycket synkroniserat sätt pressade tillbaka puckhållaren tills det till slut inte fanns någonstans för honom att ta vägen. Hade jag spelat in video på några av de typexempel vi fick se på Björklövens energifyllda forechecking och AIK:s självförtroendelösa passningsspel hade det sålt som smör hos närmsta hockeyförbund. Lägg där till svartklädda backar som stirrade puck i fel lägen och du har hittat precis det som gjorde att Björklöven kunde packa ner 2-5 och tre nya poäng i trunken efter kvällens match.

Lagkaptensbyte som förvånar
Men det är inte allt. Som om paniken på isen inte vore nog har senaste AIK-veckan dessutom ramats in av en rockad bland lagkaptenerna och två nygamla värvningar som fick fansen att höja på ögonbrynen. Till att börja med byttes Jacob Dahlström ut mot Oscar Nord som lagkapten. På AIK Hockeys hemsida var det endast Nord och tränaren Bobo Simensen som fick uttala sig. Båda såklart positiva till förändringen. Men jag tror, och nu spekulerar jag vilt, att det ligger en hund begraven någonstans i katakomberna på Hovet. Jag har under min 20-åriga hockeykarriär aldrig varit med om att en tränare bytt lagkapten under säsongen eller att en lagkapten självmant ”avgått”. Visst, AIK är på väg mot en skandal storlek större, men ett sånt beslut är udda.

Två nygamla föredettingar 
Kanske ännu märkligare var det när klubben här om dagen chockade fansen med två nygamla nyförvärv; Oscar och Victor Ahlström. Bröderna som gjorde succé för AIK under SHL-sejouren 2010 till 2014 – men som de fyra senaste säsongerna hållit till i Norge, Italien och Frankrike. Alltså ännu ett desperat beslut från AIK:s ledning som jag har svårt att se logiken bakom.

Men kanske är den tunna tråden som AIK:s sportchef Ander Gozzi håller fast sitt jobb vid starkare än vad vi trott. Oscar Ahlström presenterade sig nämligen med ett fint power play-mål ikväll. Dessutom mot seriens bästa box play.

Oscar Nord, Victor Ahlström, Oscar Ahlström och Anders Gozzi får gärna bevisa mig fel. Men tills dess kommer jag anta att det är fullt kaos som råder i AIK.

Så frågan nu är; vilket blir nästa oförklarliga drag från seriejumbon?

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här